Un an 2020 pandemic plin de calatorii
Anul 2020 si calatoriile nu au fost tocmai prieteni. Pandemia ne-a acaparat total in martie, iar timp de 2 luni am fost in lockdown, noi in Romania, dar si lumea aproape intreaga. Incet, incet, din mai-iunie am reinceput sa calatorim (si iata ce frumos copiii calatori au reactionat), si acum, la final de an pandemic, tragem linia si constatam ca totusi am avut o sumedenie de calatorii frumoase (dar mereu calatorii in siguranta si distantat social). Pentru ca da, cu grija la restrictii, cu cautat ceva mai mult destinatii si conexiuni de avioane, cu atentie la respectarea regulilor sanitare anti-covid, dar si a legilor pandemice din fiecare tara in parte, fara grupuri si aglomeratii, in 2020, daca asa iti este stilul de viata, s-a putut calatori! Nu oriunde, nu unde aveai programat, nu catre topul tau personal de must see, dar iata, poate au fost si avantaje: am vazut zone pe care nu le luasem pana acum in calcul neaparat, si am avut ocazia sa vedem locuri deobicei foarte aglomerate, in plin sezon, complet lipsite de turisti, doar pentru noi.
2020 a inceput promitator pentru calatorii, si cu planuri mari pentru finalul sau!
2020 a inceput promitator pentru calatorii! Eram in Tasmania si aveam parte de zile minunate si pline de canguri si wombati explorind insula de la sud la nord, si tocmai luasem decizia ca anul viitor Revelionul sa il sarbatorim tot in emisfera sudica, intr-un loc cu totul special: Antarctica!
Apoi ne-am intors acasa, la frig si ski, prin Romania, pe la Azuga si Poiana Brasov, si prin Italia in Alpe di Siusi, singurele weekenduri de ski pe care am reusit sa le avem in 2020.
De Valentine’s Day ne-am continuat fara griji traditia de a petrece undeva spectaculos luna iubirii, si am plecat intr-un periplu prin America de Sud: un roadtrip pe Ruta 40 de o saptamana pe la El Calafate si ghetarul Perito Moreno, zile pline de drumetii la El Chalten, spectaculosul Tores del Paine din Chile si simpaticul orasel Puerto Natales. Saptamana in Patagonia a fost urmata de plimbari in pas de tango prin Buenos Aires si inca un mic roadtrip frumos prin Uruguay.
De la sfarsit de februarie 2020 incep emotiile, complicatiile si restrictiile pandemiei in calatorii
Zborul de intoarcere din America de Sud acasa a fost cu emotii. Conexiunea era prin Roma, si tocmai atunci acest nou virus pe care toata lumea il ignora si il credea in China, incepuse sa faca ravagii prin Lombardia, iar calatorii de aici intrau in carantina acasa. Cateva zile mai incolo a aparut si in Romania primul caz, in ultimele zile de februarie, si lucrurile s-au precipitat.
Totusi, viata a mai continuat un pic in mod normal. Martisorul si 1 martie ne-au gasit pe malul Marii Negre in Bulgaria, descoperind o frumoasa Varna in off season, am mers sa vizitam Castelul Peles in weekendul urmator (in locul unui weekend la ski in Italia, care nu a mai avut loc din cauza proaspat instauratei carantine in regiunea de nord a cizmei italiene), iar in weekendul de jumatate de martie, inotind printre anulari de zboruri, am reusit o ultima evadare, rezervata si dorita de multa vreme: vizita in Kemi, Finlanda, pe malul inghetatului golf Bothnia, si o croaziera fantastica la bordul icebreakerului Sampo. A fost ultima croaziera din 2020 a batranului spargator de gheata, el neincepind nici sezonul de final de an! Ne-am rerutat acasa cum am putut, in graba, pe 16 martie, cand toata lumea a intrat in stare de urgenta si planeta aproape s-a oprit in loc. Nu urma o perioada buna pentru calatorii in primavara lui 2020…
Planeta s-a oprit in loc in martie 2020, si 3 luni nu am mai iesit din Romania
Weekendul urmator, pe cand vizitam, prin Buzau (unul din judetele mele favorite), in distantare sociala, Chilia lui Ambrozie, trovantii de la Ulmet si asezarile rupestre de la Bozioru, am fost anuntati ca va urma o perioada mai mult prin casa, fortati, in lockdown.
Lockdown-ul de 2 luni ne-a consemnat pe dealurile din Breaza (insa nu am regretat o secunda), iar imediat dupa ce s-a terminat lockdown-ul (dar granitele erau inca restrictionate de carantine) am petrecut o luna iunie hai hui prin Romania, bucurindu-ne de libertatea de a merge unde vrem cand vrem fara vreo declaratie care nu serveste la nimic. Bineinteles, stilul nostru de a calatori a fost distantat social, asa cum este dintotdeauna: niciodata nu am agreat grupurile sau aglomeratiile. Am mers la glamping din nou la Ursa Mica (dar am si pregatit o lista de recomandari de cazari distantate social pe culoarul Rucar-Bran, testate de noi), am facut un roadtrip din Bucuresti pana in Bihor, si am cautat cazari inedite si cu mult spatiu, precum Casa Crit, Dealu Verde, hotel Pestera in muntii Bucegi, Casa Glod, Dobrica Hunting Lodge, Cabana Sapte sau Stana Tarle.
Tot pentru a ramane distantati, dar si pentru ca acesta ne este stilul, am petrecut mult timp pe muntii Romaniei. Am explorat Tara Fagarasului, zona Padurea Craiului, muntii Bucegi (si am ajuns in o sumedenie de locuri frumoase precum Babele, Varful Omu, Podu cu Florile, Cota 2000 – motive pentru care am pregatit un mic ghid de de drumetii faine si usoare cu copiii prin Bucegi), muntii Siriu si lacul Vulturilor si multe alte drumetii pe Valea Prahovei, dar si cateva trasee de o zi cu plecare din Bucuresti.
Reintorsi in libertate in Bucuresti am luat la pas strazile si muzeele urbei noastre, bucurindu-ne din nou de peisajul urban, chiar si asa, cu extra restrictii, dupa 2 luni si ceva pe coclauri rurali, dar si am facut un mic ghid de locuri de vizitat in jurul capitalei, pentru cine nu vrea sa se indeparteze prea mult de orasul in care locuieste pe pandemie (pentru ca a avut succes, am continuat apoi cu ghiduri despre destinatii pe langa Cluj, din judetele Buzau si Prahova or in jurul Brasov-ului si pe langa Targu Jiu).
In iunie 2020, dupa aproape 3 luni, granitele Romaniei au inceput sa se deschida fara restrictii si s-a putut calatori liber catre anumite parti din Europa
Jumatatea lui iunie marcheaza deschiderea granitelor fara restrictii, asa ca am pornit intr-un roadtrip prin Croatia, cu un prim stop in Ungaria la lacul Balaton pe drum. A fost o aventura extraordinara, cu multa mancare buna, sa prindem libere aproape de turisti toate oraselele de pe Coasta Croatiei, din Rovinj si o saptamana prin Istria pana in Dubrovnik, trecind prin Dalmatia, prin locuri precum Split, Sibenik, Trogir, dar si la Krka National Park sau pe 3 frumoase insule: Krk, Brac, si, preferata noastra, Vis.
Au urmat apoi doua weekenduri doar in doi, mediteraneene, in Sardinia si pe Coasta de Azur, in Franta.
Insa la inceput de august am revenit la roadtrip-uri: intai o frumoasa saptamana prin Suedia insorita vara, si apoi 10 zile prin Portugalia in nord, cu plaje in zona Cascais, plimbari prin regiunea Minho si popas colorat in Aveiro, dar si cu o mica incursiune in Spania, pentru a vedea frumoasele Insule Cies din Atlantic.
Prin Romania am cautat, la cererea copiilor, cazari haioase precum casutele de spiridusi, si am ajuns anul acesta la Dealu Verde, Cob Village or Casuta de hobbiti din Valcea.
Am reusit si un mic roadtrip prin Romania cu ocazia unei zile libere de scoala (pe cand scoala era inca fizica), din Bucuresti pana in Mehedinti, si ne-am plimbat prin Parcul National Cozia, pe Transalpina, prin Targu Jiu si imprejurimi si pana la Podul lui Dumnezeu.
Nici toamna nu ne-a fost ruinata de pandemie, insa a fost o toamna plina de ruine! Am rezervat mereu spontan, de pe o zi pe alta sau chiar in ziua plecarii, dar am avut sansa sa vedem locuri senzationale, libere de turism de masa.
Toamna 2020 a marcat primele calatorii afara din Europa, post lockdown
Turcia de sud-est a fost absolut fantastica si prima iesire din Europa dupa lockdown: am ajuns la muntele Nemrut si statuile sale, dar si la sarmantul Sanliurfa si Gobeklitepe, momentul ZERO al umanitatii. Au urmat vizite de weekend prin frumoasa Bulgarie, pe malul Marii Negre, pe Valea regilor Traci si la Geoparcul Iskar-Panega.
O aniversare foarte rotunda, Lucas a implinit 10 ani, ne-a facut la final de octombrie sa cautam un loc pe masura pentru a sarbatori. Si l-am gasit: Egipt! Am condus pe cont propriu un roadtrip de 8 zile pe Valea Nilului, si am petrecut cateva zile de balaceala si relaxare pe malul Marii Rosii in Hughada.
Reintorsi din Africa, ne-am continuat plimbarile de weekend, si am avut experiente inedite cu animale salbatice in padurile de la Saciova Hills, vizite faine in Codlea si Brasov (mereu o zona de evadare faina de toamna), si plimbari prin noi locuri nestiute in Prahova, dar si pe la simpaticele muzee din Ploiesti.
Toamna am incheiat-o cu o noua aniversare rotunda: 20 de ani de explorat lumea impreuna, si prima tara noua de dupa lockdown: Albania si un long weekend in Tirana si imprejurimi.
Multe dintre calatoriile noastre au avut ca escala Istanbul, si cum zborurile sunt inca destul de rare, stop overurile sunt mari, asa ca am avut ocazia, in repetate randuri, sa exploram, pe rand, cateva din zonele orasului de pe doua continente: noapte pe Bosfor, mic dejun la Marea Neagra, pranz in Grand Bazar la Nusr Et si plimbare pe faleza Uskudar in partea asiatica or pe podul Galata.
Din nou calatorii in Africa, de 1 decembrie 2020
De 1 decembrie, si zilele libere aferente, mereu fugim undeva interesant (vezi ce am facut in ultimii ani de Ziua Romaniei). In 2020 nu am avut foarte multe variante de unde sa alegem, dar am avut o idee extrem de faina! Inca de acum 3 ani, cand am fost intr-un prim safari cu copiii, in timpul excursiei de doua saptamani prin Africa de Sud, copiii ne tot rugau sa repetam experienta. Asa ca ne-am imbarcat cu mic, cu mare inspre Tanzania. Intai am avut o saptamana de safari prin 3 parcuri nationale din Tanzania, pline de animale extraordinare (dar si de peisaje superbe), urmate de 4 zile de relaxare si balaceala in apele calde ale Oceanului Indian, in arhipelagul Zanzibar.
Reintorsi acasa ne-am bucurat un pic de iarna prin Covasna si Brasov, pentru ca si frigul are farmecul lui, iar Craciunul ne-a gasit din nou pe mal de ocean cald, de data aceasta pe plajele insorite din Caraibe, in vesela Aruba. Iar anul urmator speram sa il intampinam in America Centrala, in Costa Rica, pe care, daca nu intervenea pandemia, trebuia sa o exploram de Paste 2020 si in care tocmai am aterizat. Dar despre acestea va voi povesti dupa ce le vom trai!
Cam asa a fost anul pandemic 2020 din punctul de vedere al calatoriilor pentru noi. Speram intr-un 2021 cu la fel de multe calatorii faine, aventuri in doi sau in familie, dar cu mult-mult mai putine restrictii si cazuri de covid! Si cine stie, poate in 2021 reusim sa ajungem totusi pe al saptelea continent…
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. |