Sus
  >  Calatorii cu copii   >  O saptamana hai hui prin Istria, Croatia

Venind dinspre Zagreb, prima regiune de coasta a Croatiei in care ne-am oprit a fost Istria, la granita cu Slovenia, unde am petrecut in total o saptamana (din cele 3 de roadtrip prin Croatia), si pe care am explorat-o in liniste, retestindu-ne muschii de calatori dupa atatea luni de lockdown pe dealurile din Breaza (urmate de o luna iunie doar prin Romania).

Rovinj, orasul meu preferat din Croatia

De cand am vazut silueta tuguiata a orasului vechi Rovinj m-am indragostit iremediabil. Iar apusurile aici sunt pur si simplu fabuloase. Cu siguranta e semn ca vei avea un roadtrip fenomenal daca iti place teribil de primul oras intalnit in cale, nu?

Plimbarea prin oras incepe la malul marii, acolo unde cladirile in stil venetian se contopesc cu valurile, si pe strazi pietruite continua pana la cel mai inalt punct, unde se inalta biserica St. Euphemia.

Daca vrei o panorama cu Rovinj de mai de sus, tot ce trebuie sa faci este sa urci aproape 200 de scari de lemn pana in varful clopotnitei. Daca au reusit Lucas si Ema (si mai ales, mama lor), nu e chiar asa greu, iar privelistea merita cu prisosinta!

La plaja am mers in Golden Cape Forest Park, la una din plajele amenajate pe marginea acestei mici peninsule din periferia Rovinj-ului, o plaja cu pietricele, dar o apa incredibil de clara.

Piscina hotelului a fost momentul de rasfat pentru intreaga familie. Ne-am cazat la Grand Park Hotel, un design hotel minunat din Croatia, cu cea mai frumoasa piscina, incalzita, cu vedere catre silueta vechiului oras Rovinj, o minune, mai ales pentru copiii veniti dupa 3 luni de piscine inchise in Romania. Am adaugat-o rapid in topul nostru de piscine preferate din toata lumea.

Iar apusul? Apusul este de poveste in Rovinj!

>> Rezerva si tu un hotel in Rovinj

Meneghetti, una din cele mai frumoase vinarii din Croatia e in Istria

Unul din locurile speciale vizitate a fost frumoasa vinarie Meneghetti, pe malul marii, cu o plaja cocheta (unde am gasit cea mai calda apa din toata Croatia), si vinuri renumite.

Tot in cautarea vinului, dar in varf de deal, la Motovun

Motovun este un mic orasel medieval, cam la o ora de Rovinj, inconjurat pe toate partile de vita de vie. Nu doar vinurile sunt delicioase aici, ci si plimbarea pe zidurile vechi de aparare, cu o panorama superba asupra aceste Toscane croate.

Si langa Motovun, la doar cativa kilometri, un sat care nu ti-ar spune nimic la prima vedere, are o distinctie gastrononomica aparte: este capitala mondiala a trufei albe, si aici poti opri la restaurantul Zigante, al familiei cu acelasi nume, care detine recordul Guiness pentru cea mai mare trufa descoperita vreodata, de nu mai putin de 1.3kilograme. Bineinteles, in meniu orice este cu trufe! Chiar si inghetata!

Boulevard World Genius

Drumul ce duce la popularul camping Mon Perin, cu bungalow-uri si locuri de campat, se numeste Boulevard World Genius, si vreme de mai multi kilometri vei trece pe langa monumente dedicate diferitelor personalitati ale lumii, sculptate in piatra, cu placute descriptive, un traseu interesant vizual si educativ in acelasi timp.

Doua „aproape fiorduri” in Istria: Lim si Plomin

In drumurile noastre prin Istria am poposit pe malul estuarului Lim, cu drag alintat fjord din cauza asemanarii, pe care l-am admirat de sus, dar si de pe malul sau, de la restaurantele numite, cum altfel, Viking si Fjord.

Iar la plecarea din Istria, inspre insula Krk, am oprit la Plomin, un alt golf lunguiet, lung de aproape 3km, cu apa de un turcoaz intens.

Bale, un alt orasel medieval superb din Istria

La cativa kilometri de malul marii, vei gasi unul din secretele Istriei: oraselul Bale, cu castel si strazi pietonale pietruite, gradini ascunse si restaurante inscrise in ghidul culinar Gault Millau. Ba chiar noi am avut noroc, si la lasarea serii in piata centrala a inceput un concert de chitara.

Socializind cu dinozaurii la Paleo Park

In zona, langa Bale, in mare, un scafandru a gasit scheletele unei specii aparte de dinozaur urias, Brachiosaurus, in 1992. Pentru a celebra aceasta descoperire, recent a fost inaugurat un parc acvatic cu tematica „dinozauri”, cu o enorma piscina in forma de.. Brachiosaurus, si cativa dinozauri care o pazesc de pe margine. De neratat pentru doi copii indragostiti de tot ce inseamna dinozauri, evident.

In cautare de ruine romane la Pola, important port din Istria

In Pola (Pula) am poposit pret de o zi, pentru a vizita Amfiteatrul roman perfect conservat, Templul lui Augustus si a trece pe sub Arcul lui Sergii. Apoi am luat-o agale pe strazile orasului, pana sus, la fortareata de unde poti admira portul si arena romana. Ca tot romanul, la final am cumparat un magnet cu numele orasului!

Dupa saptamana aceasta superba de descoperire a Istriei, ne-am mutat mai departe, pe insula Krk.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare