Sus
  >  Descopera Romania   >  Bucuresti si in jurul sau   >  Pe trasee peste dealurile din Breaza

In carantina ne-am abandonat Bucuresti-ul nostru (pe care, o data cu restrictiile de libera circulatie si inchiderea parcurilor ar fi fost dureros sa il luam luam la pas in timpul iesirilor zilnice pentru dezmortire), si ne-am refugiat la Breaza, intre dealurile verzi ale Prahovei. Si cum, conform directivelor de carantina, putem sa facem activitate zilnica doar in jurul domiciliului, am luat la pas colinele inconjuratoare, si am profitat de diferite trasee de plimbare, recent marcate in si in jurul orasului, dar si de alte plimbari rurale nemarcate, pe care voi incerca sa le povestesc mai jos.

Trasee de trek marcate in Breaza, Prahova

Traseul „punct rosu”: de la gara Breaza peste raul Prahova si DN1 pana in varful dealului Sinoiu, in Cornu de sus

Din centrul Brezei ajungi imediat la literele mari BREAZA, cocotate pe un deal cu vedere la DN1, cobori pe un drum in serpentine pana la Gara Breaza. De aici pe o trecere vei traversa sinele ferate, pe un pod atarnat vei pasi peste raul Prahova, si pe un pod cu scari vei depasi DN1 pentru a ajunge la dealurile de vizavi si in localitatea Cornu de Sus. Pe soseaua asfaltata abrupta (pe care nu sunt permise masinile pe timp de ploaie, inghet or zapada) vei urca pana la buza dealului Sinoiu, spre varful caruia vei continua pe o poteca, pe alaturi abrupta, dar de cele mai multe ori molcoama. Sus in varf de deal, o poiana verde iti va oferi o panorama superba cu casele din Breaza si muntii Bucegi si Baiului cu crestele inzapezite. Traseul are aproximativ 6km dus-intors, si conform estimarilor pe site-ul de turism al primariei dureaza 70 min

Trasee „galbene”: inspre Crucea Eroilor si de jur imprejurul dealului Gurga, cu trecere pe la Trovantii din Breaza

Crucea Eroilor de pe dealul Gurga este vizibila din aproape orice punct al orasului Breaza, si cu punct galben este marcat traseul ce inconjoara acest deal, supranumit Micul Caraiman datorita asemanarii de forma cu fratele sau mai mare si mai muntos. Un punct extrem de interesant pe traseu este o mica rezervatie naturala, „Dealul cu trovanti”, unde o movila ascutita este inconjurata de trovanti ce poarta nume precum „Burtica si burtosu”, „Baietii de cartier” or „Sfatul batranilor”.

Drumul pana sus in varful dealului Gurga, la 743m altitudine, se face pe traseul cu dungi alb-galben-alb, si presupune o urcare abrupta pe alocuri, prin padure, pana deasupra orasului Breaza, la Crucea Eroilor, de unde ai o panorama foarte frumoasa cu orasul si muntii si dealurile din prejur, analizind ce trasee poti face data viitoare.

Traseul „punct bleu” in jurul dealului Lazu, cu oprire la Liziera de pini si la Poarta infinitului

Noi am parcat masina la Pietris, un deal nisipos, care iti ofera primele doua obiective. Daca o iei la stanga vei ajunge la Liziera cu pini, o liziera plantata cu pini in veacul al XIX-lea de catre proprietarii mosiei Breaza, familia Bibescu-Brancoveanu, si un loc tare simpatic de plimbare, prin poiana verde si apoi pe o carare prin padure.

Iar deasupra Dealului Pietris este punctul de belvedere Poarta infinitului sau Poarta sarutului, loc pe care l-am mai vizitat si in trecut si puteti citi despre el aici.

Drumul continua cu peisaje rurale frumoase pe strada Talii si inspre Gura Beliei.

Traseul „triunghi rosu” pana la Fagul Printesei

Traseul porneste pe jos de pe strada Surdesti, trecind peste islazul Surdesti si continua de-a lungul paraului Târsa, pe langa poienite verzi, turme de oi or cirezi de vaci, prin padurea de foioase pana la regele ei: batranul Fag al Printesei. De aici poti continua pieptis, in susul dealului Lazului, catre Liziera de pini or Poarta infinitului, sau sa te intorci pe o variatiune a aceluiasi traseu.

Pe drumul forestier inspre catunul (cartierul) Irimesti

De la Dealul cu Trovanti, la stanga, pe langa mici iazuri cu stuf, si apoi prin padure, ajungi intr-o zona linistita, cu cateva case, un traseu frumos si de bicicleta, pentru cateva ore in natura.

De la Breaza spre Valea Provitei si in continuare pe un drum panoramic spre satul Sultanu

Valea Provitei te asteapta cu dealuri frumoase si case de lemn ca din alte timpuri, iar de acolo drumul va fi unul panoramic inspre satul Sultanu, numit precum cel mai inalt varf din zona.

In Sultanu este binevenita o mica drumetie, de pana intr-o ora, prin poienile si dealurile de la marginea caselor, cu privelisti frumoase catre padurile din prejur.

Din centrul Brezei pana la raul Prahova

Sunt mai multe posibilitati de a ajunge pe jos la raul Prahova, si noi am cautat cea mai apropiata ulita de centru ce coboara, abrupt, pana la marginea apei ce serpuieste de-a lungul DN1. Un loc dragut de popas si lasat copiii sa alerge!

In dreptul haltei Breaza Nord (fosta Gura Beliei) poti face o alta plimbare pe malul raului Prahova, la un pod suspendat de traversare a apei inspre DN1, dar si pe langa o alta statuie ce marcheaza diferite puncte de analiza or colectare a apei, cred.

Cel mai frumos loc de admirat apusul in Breaza, si punct de pornire de trasee peste dealuri

Intamplator intr-o plimbare (sau am putea spune exercitiu fizic individual) am descoperit cel mai frumos loc de admirat apusul in Breaza, continuind pe drumurile de tara dupa ce treci de dealul Gurga, un platou verde ti se va desfasura in fata ochilor, cu vedere la muntii Bucegi si Baiului, cu cateva stane razlete.

Locul de altfel e sarmant pentru o plimbare si pe timpul zilei, pe nori or soare, am revenit aici de mai multe ori, putindu-te plimba pe ce trasee vezi cu ochii!

De aici, din spatele trovantilor si al deaului Gurga, poti porni pe drumuri de caruta pe diferite trasee. Intr-o zi am mers in sus, printre culmi de dealuri, pe langa stane, printr-o panorama verde superba.

Intr-alta zi am pornit pe un drum de caruta pana la marginea unei rape abrupte, de unde am putut admira semetul varf Sultan, cu silueta sa tuguiata, unul din cele mai impunatoare varfuri din jurul Brezei.

Dar distractia numarul 1 pentru copii ramane zmeul cel colorat, care se inalta in vantul puternic de cele mai multe ori de pe culmile verzi ale dealurilor.

Admirind arhitectura caselor din centrul Brezei, pe diferite trasee parcurse cu bicicleta

Nu doar mici drumetii ne sunt „activitate fizica individuala”, cum zic ordonantele pe timp de carantina, ci si mersul cu bicicleta, pe diferite trasee aproape de casa, ce aici in Breaza are un farmec aparte, dat fiind stradutele linistite, umbroase, cu case cu arhitectura aparte, in drumul nostru descoperind adevarate minuni.

Un alt loc atipic in Breaza la care merita sa faci un mic popas este in Gura Beliei, aproape de iesirea in DN1: furnalele producatoare de var, construite in secolul XIX de Printul Valentin Bibescu, si care au functionat timp de 130 de ani aici. Arhitectura industriala, din pacate lasata in uitare…

Tu ai vizitat orasul Breaza? Daca nu, poate merita sa il iei in plan data viitoare cand pornesti pe DN1 spre Valea Prahovei.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare