Sus
  >  Destinatii   >  Europa   >  Bulgaria   >  Valea Regilor Traci, si un weekend cu munti, biserici roz si dovleci in Bulgaria

Nu suntem la primele incursiuni prin Bulgaria centrala, si mereu am gasit aici locuri exceptionale. Am urcat pe pasul Shipka, pana la Monument si ozn-ul bulgaresc, Buzludja. Am vizitat sarmantul orasel Tryavna, satul rezerva arhitecturala Bojentsi, muzeul in aer liber Etar si un pic din Gabrovo. Dar faptul ca, in Kazanlak, nu apucasem sa exploram in intregime Valea Regilor Traci, ne-a indemnat, intr-un weekend de octombrie, sa revenim.

Explorind pe indelete Valea Regilor Traci

Data trecuta in Kazanlak era pe fuga, venind din Plovdiv, asa ca am admirat pe drum spre oras, trandafirii de la poalele muntilor, si am poposit doar suficient timp cat sa vedem un mormant trac impresionant prin picturile sale, situat in mijlocul orasului, Kazanlak Thracian Tomb. Si ne-am propus sa revenim, pentru a explora pe indelete Valea Regilor Traci.

Intre Shipka si Kazanlak, la poalele muntilor, o serie de exceptionale ruine de morminte ale regilor traci au fost descoperite. De altfel, Bulgaria este impanzita de astfel de locuri pline de istorie, noi vizitind si pe cel de la Sveshtari or Centrul de cult tracic de la Starosel. De data aceasta am poposit intai la un grup de 3 movile, fiecare ascunzind mistere antice.

Cele 3 movile sunt Shushmanets, unul din cele mai mari morminte tracice descoperite, cu o arhitectura deosebita, cu 2 coloane decorate, Helvetia si Griffons, situate la distanta de cateva zeci de metri una de cealalta, si deschise vizitatorilor.

La cativa kilometri distanta, te asteapta Golyama Kosmatka, un tumulus ce a oferit o surpriza de proportii arheologilor, ascunzind mormantul regelui Seuthes III, unde s-au descoperit numeroase comori, ce au scapat de hotii de morminte ce atacau frecvent zona in antichitate.

Mare parte din comorile descoperite in Valea Regilor Traci sunt expuse la Muzeul de istorie din Kazanlak, care a fost urmatoarea noastra oprire, pentru a vedea cu ochii nostri capul de bronz si coroana de aur gasite la Mormantul regelui Seuthes III. Muzeul de istorie din Kazanlak functioneaz in aceeasi cladire cu cel de Arta, in centrul orasului, si merita cumparat un bilet complet. Tot la muzeu am putut admira poze cu Seuthopolis, orasul regilor traci, actualmente aflat sub un lac de acumulare.

Megalit, un sanctuar trac deasupra Kazanlak, in apropiere de Valea Regilor Traci

Pe dealul de deasupra satului Buzovgrad, langa Kazanlak, un loc special te asteapta sa il descoperi. Supranumit „Stonehenge bulgaresc” datorita asocierii cu solstitiul de vara, cand, prin poarta soarelui, supranumita si Poarta zeitei mame, soarele intra la apus si straluceste pe Piatra tatalui, o stanca de dimensiuni mari din apropiere. La Megalit poti ajunge dupa un hike usor, de 15-30 de minute, din apropiere de Buzovgrad.

O biserica roz in padurea de la poalele muntilor: Shipka Memorial Church

Din padurea deasa de la poalele trecatoarei Shipka doar cupolele aurii ale Bisericii Memoriale, ridicate in cinstea soldatilor morti in Razboiul de eliberare cu Turcia

Gabrovo si Sevlievo, doua orasele dragute din Bulgaria centrala

In Gabrovo am intrat rapid pana in centru, pentru a admira podul Baev, construit in 1855 pentru sultatul Sultan Abdul Majid. Apoi duminica dupa amiaza, inainte de a porni inapoi spre Romania, am oprit la Festivalul Dovlecilor din Sevlievo, pentru care este renumit acest orasel, si centrul sau pietonal simpatic.

Uzana, hike intre munti si un pranz cu panorame frumoase

Ne gandisem intai sa urcam pe varful Botev, ce domina cu inaltimea sa zona, dar vremea neprielnica la altitudini inalte ne-a facut sa ne rerutam inspre zona Uzana, la jumatate de ora de Gabrovo. Intai am mers la Centrul geografic al Bulgariei (daca tot la inceputul verii am fost la centrul Romaniei, am zis sa il vedem si pe al vecinilor).

Apoi ne-am continuat plimbarile prin Uzana, un platou la 1300m altitudine, sub varful Ispolin, cu panorame ample si aer curat.

Ne-am indreptat apoi catre una din revelatiile weekendului, terasa hotelului Balkanci din Uzana, pentru un pranz cu privelisti spectaculoase catre Buzludja, Shipka si oraselul Gabrovo de sub munti.

Stop pentru a admira culorile toamnei in Veliko Tarnovo, la intoarcerea dinspre Valea Regilor Traci inapoi in Romania

Veliko Tarnovo e o destinatie populara din Bucuresti pentru un weekend, iar noi am fost de nenumarate ori. Ultima oara ne-am plimbat din el in august, la intoarcerea dupa un weekend de spa si degustari de vin la Starosel, iar acum, dupa vizitele in Valea Regilor traci si imprejurimi am oprit doar foarte scurt, pentru a admira stancile inconjurate de culorile toamnei.

Unde ne-am cazat in Bulgaria centrala pentru a vizita Valea Regilor Traci si imprejurimi?

Am tot cautat o cazare draguta, si pana la urma am reusit sa gasesc o adevarata bijuterie, ascunsa pe valea unui rau, in apropiere de Gabrovo. Little River Guesthouse este o mica pensiune tinuta de doi englezi stabiliti in Bulgaria, o veche casa bulgareasca reconditionata cu mult gust, unde vei manca extraordinar.

>> Rezerva si tu un weekend la Little River Guesthouse

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare