Sus
  >  Destinatii   >  Europa   >  Bulgaria   >  Ce poti face un weekend la Plovdiv, Bulgaria

Plovdiv, unul din cele mai vechi orase din Europa, este in momentul de fata cel mai frumos oras din Bulgaria (si al doilea ca numar de locuitori dupa capitala Sofia), dar si Capitala Europeana a Culturii in 2019. Si este cu adevarat un loc deosebit, un loc in care istoria se impleteste armonios cu viata moderna de zi de zi. O destinatie de weekend minunata!

 

Plovdiv se descopera la pas. Cu siguranta iti vei incepe weekendul in Plovdiv cu stradutele colorate, pline de cafenele si magazine handmade din centrul vechi, Kapana. Urci si cobori printre case ce adapostesc restaurante de tot felul, pe sub stegulete in bataia vantului, pe langa terase pline de tineri la relaxare.

Ruine romane de 2000 de ani, ce abunda in Plovdiv, Bulgaria, te asteapta la o vizita de weekend

Invariabil, in orice plimbare prin centrul Plovdiv, vei trece pe langa Teatrul Antic, si pe langa vechiul Stadion roman, ce acum 2000 de ani adapostea pana la 30000 de spectatori. Alaturi poti admira si Moscheea Dzhumaya, unul din cele mai vechi lacase de cult musulmane din Balcani, si martora a multi-etnicitatii din acesta zona.

Spuneam ca la Plovdiv te atrace modul in care edificiile antice, impresionante de altfel, dar cu siguranta nu mai impresionante decat alte ruine romane de prin alte parti, sunt integrate in viata moderna. Cel mai concludent este Amfiteatrul roman, in care vara se organizeaza concerte si alte evenimente, o experienta unica: sa asculti muzica pe banci construite acum 2000 de ani.

Nu departe de centrul vechi, un alt loc interesant te asteapta: Mica basilica, ruine mici dar cu mozaice complexe, adapostite de o constructie moderna, rosie, ce iti indica vizual forma de demult a basilicii.

O plimbare de-a lungul raului ce taie de-a latul orasul, sau un apus admirat pe unul din cele 7 dealuri ce puncteaza urbea, ar fi completat vizita orasului, dar lipsa timpului ne-a facut sa le lasam pe alta data. In schimb am mai descoperit cateva locuri fantastice in jurul orasului.

Ce poti face in jurul Plovdiv-ului intr-un weekend hai hui prin Bulgaria?

Plovdiv e perfect pozitionat in Bulgaria pentru vizite in munti, dar si in alte zone minunate ale Bulgariei. Cu alte ocazii in zona am admirat ruinele romane si nu numai din Stara Zagora, fantasticul Perperikon, supranumit Machu Picchu al Europei sau imprejurimile frumoase ale orasului Kardzhali. Dar de data aceasta ne-am uitat catre Rodopi si catre trandafiri.

Fortareata lui Asen, un loc superb in Bulgaria

La jumatate de ora de Plovdiv, deasupra oraselului Asenovgrad, pe o stanca aproape verticala, pazeste intrarea in muntii Rodopi impozanta fortareata a lui Asen, de la jumatatea secolului 13, din care cea mai bine pastrata este mica biserica. De pe vechile ziduri ai o panorama fantastica de jur imprejur.

Wonder Bridges – podurile minunate de langa Plovdiv

Cam 1h30 vei urca cu masina pe drumuri de munte intortocheate prin Bulgaria, pana la 1400m altitudine unde te asteapta o serie de poduri naturale, formate acum multa vreme de prabusirea partiala a tavanului unei pesteri gigantice (care daca inca ar fi fost intreaga ar fi aratat probabil ca pestera Devetashka). Un traseu fabulos, ce merita facut daca esti in weekend in Plovdiv, te va purta pe sub aceste arcade naturale de piatra, iar pentru curajosi, o tiroliana de 240m lungime te lasa sa traversezi pe sub poduri si prin aer.

Valea Trandafirilor si Valea Regilor Traci de langa Kazanlak, minuni din Bulgaria

Kazanlak, un mic oras din centrul Bulgariei, are distinctia de a se afla in acelasi timp in mijlocul vaii trandafirilor, dar si a Regilor Traci, unde s-au gasit peste 1000 de morminte antice trace. Si este perfect pozitionat pe drumul tau de la Plovdiv inapoi acasa la final de weekend. De data aceasta, dupa ce am admirat si mirosit trandafirii in floare, am ales sa vizitam Mormantul trac Kazanlak, aflat chiar in centrul orasului. Originalul nu se poate vizita, dat fiind fragilitatea exceptionalelor picturi cu care este decorat, si o copie perfecta, 1:1, este deschisa alaturi.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare