Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2018 - Hai hui prin vecinii Romaniei   >  Hai hui prin vecini: La Machu Picchu din Bulgaria, pe langa Kardzhali, in estul muntilor Rodopi

Daca esti in cautare de popas in drumul tau spre sau de la insule grecesti precum Thassos sau Samothraki, nu te uita mai departe de Kardzhali (desi si Stara Zagora e o optiune demna de luat in seama). Kardzhali este un orasel situat intre culmi muntoase pitoresti, nu foarte inalte, dar frumoase, si care ascund nenumarate minuni naturale sau istorice, ce te asteapta sa le vizitezi. Cea mai insemnata dintre ele, Perperikon, alintat si Machu Picchu din Bulgaria.

 

Machu Picchu de Bulgaria, Perperikon, peisaje exceptionale cu o istorie mult mai veche decat adevaratul Machu Picchu

Primul popas? Nu se putea altfel decat la Machu Picchu bulgaresc, Perperikon, oras antic cu o istorie de peste 8000 de ani, si templu al lui Dyonisos in vremuri demult apuse, actual cel mai important obiectiv turistic din aceasta zona. Si nu degeaba. Urci pe drum printre stanci pana sus intr-o culme de deal, pe la 400m inaltime, unde te intampina ruinele Perperikon-ului, din diferite etape ale istoriei sale, locul unde insusi Alexandru cel Mare a venit pentru a i se profeti ca va cuceri lumea intreaga. (PS: citeste si despre adevaratul Machu Picchu)

Noua nu ni s-a profetit nimic, dar lumea intreaga tot ai senzatia ca o ai la picioare (sau macar muntii Rodopi din jur). Platforme de lemn iti indruma pasii printre pietrele ramase pe locul diferitelor temple sau turnuri de aparare, si din loc in loc, platforme de belvedere te lasa in liniste sa fotografiezi peisajul.

Copiii se vor distra la Ciupercile de Piatra de langa Kardzhali

Cativa kilometri mai incolo, de data aceasta poti vizita un monument natural, o rezervatie peisagistica numita Ciupercile de piatra (Mushroom stones), pietre gigantice, albe, ce iti vor aduce usor aminte de Babele, si formele lor erodate de vant si de apa. Copiii s-au ascuns si catarat peste tot, si tare le-a placut.

Mergi si la o nunta impietrita

Ultimul popas al zilei a fost la o nunta. Dar nu o nunta oarecare, ci una nici mai mult nici mai putin decat… impietrita. Aici ne-am amintit de Stone dolls din Macedonia, tot cu legenda unei nunti impietrite asociate si acolo pietrele inalte si multe, insa mai gri decat acestea din Bulgaria, care sunt albe-albe, de parca vezi mai bine mireasa, tinuta in brate de mire.

Unde te cazezi cu copiii in zona Kardzhali?

Kardzhali este strabatut de un enorm lac de acumulare, si pe malul sau gasesti multe posibilitati de cazare simpatice. Noi insa am preferat sa dormim in varf de munte, in satul Yabulkovets, cu peisaje ca pe la Fundatica la noi, cu sate mici, insa presarate de moschei si nu de biserici, ca la noi, pentru ca populatia din zona este musulmana de origine turca.

Noi am ales Mountain View Resort, un hotel cu camere modeste ca si infatisare, dar cu o piscina superba, cu privelisti impresionante de jur imprejur si cu un loc de joaca mic outdoor, dar de dimensiuni impresionante indoor (cu trambulina si perete de catarat), lucruri tare pe placul copiilor.

Ce nu am apucat sa vedem in imprejurimile Kardzhali?

Primul pe lista ramasa nevazuta este Tatul, templu si (se pare) mormantul lui Orfeu, la vreo 40 de km de Kardzhali. Apoi am fi vrut sa mai poposim si la Haskovo, oras vecin, cu cateva lucruri interesante, dar timpul ne-a presat, asa ca le-am lasat pe data viitoare. Pentru ca, cu siguranta, va mai fi o data viitoare!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare