Sus
  >  Destinatii   >  Europa   >  Bulgaria   >  Plimbari prin Bulgaria pe la cascadele Krushuna, pestera Devetashka si orasele Pleven si Lovech

Faptul ca eu consider Bulgaria o destinatie minunata de weekend trips nu mai e niciun secret pentru nimeni, si mergem de 4-5 ori pe an la vecini. Dar de fiecare data ma surprinde cu locuri absolut fermecatoare, mai ales gratie reliefului carstic interesant intalnit pe aici. Intr-un weekend canicular din vara trecuta am ales sa exploram cu copiii orasul Pleven si imprejurimile sale, care s-au dovedit fenomenale.

 

Kaylaka Park Nature Reserve, un loc minunat langa Pleven, si o cazare simpatica de mers cu copiii

Baza noastra a fost Villa Kaylaka, langa Pleven, situata intr-un loc superb, cocotata pe stanci abrupte deasupra a doua lacuri separate de o dunga de pamant, in Kaylaka Park Nature Reserve. Ne-am bucurat aici de dimineti si dupa amieze cu balaceli racoritoare la piscina cu panorame dragute asupra rezervatiei naturale din jur.

Cum am dormit in Kaylaka Park Nature Reserve, primul nostru obiectiv a fost bineinteles explorarea un pic a acestui colt de natura. Un drum de masina stancos de o parte te duce pana pe malul celor 2 lacuri, unde sunt binevenite plimbari, si sunt si cateva terase.

Tot aici, poti vizita Muzeul Vinului, un mic muzeu atipic, intr-o pestera in stanca, unde poti degusta vinuri locale si admira colectia de sticle vechi, tinute la racoare intre pietre.

Pleven Panorama, un muzeu de neratat cu copiii

In Pleven aveam mai multe obiective, dar dat fiind temperaturile de in jur de 40 de grade de afara am renuntat la a vizita ruinele cetatii Storgozia si la plimbari in parcul Skobelev, si ne-am refugiat de soare in cel mai interesant loc din oras: Pleven Panorama, un monument dedicat bataliei turco-bulgare de la Pleven (Plevna, din 1877–78, cum era trecuta in manualele noastre de istorie), la care a avut o contributie decisiva si armata romana, si care a rezultat in eliberarea Bulgariei de sub otomani.

Am fost tare impresionati de panorama in cerc a bataliei de 5 luni data aici, si am crezut ca este ceva unic, pana am dat peste ceva similar in Siem Reap, Cambodgia, spre marele nostru soc (acolo prezentind in picturi in cerc vechiul imperiu Angkor).

Unde sa mananci cu copiii in Pleven, Bulgaria?

Pranzul l-am luat intr-un restaurant plin de culoare si viata, perfect pentru copii, o descoperire surprinzatoare intr-un oras cam gri si adormit prin centrul sau, Nemo (acum numit Dory Cafe), care avea un imens loc de joaca indoor, perfect pentru copii obositi de plimbari.

Un alt restaurant pe care il recomand cu drag in Pleven este Life, un restaurant cu terasa panoramica, deasupra orasului, unde poti manca probabi cel mai bun sushi sau foie gras din Bulgaria, dar si alte preparate din bucataria traditionala sau internationala, toate excelente. Pentru copii distractia va fi imensul acvariu de la intrare.

Ce poti vizita in jurul Pleven cu copiii?

Krushuna Waterfalls, racoare vara 

Cealalta zi de weekend ne-am refugiat de caldura pe coclauri, pe langa cascade si prin pesteri. La 45 de minute de Pleven e unul din cele mai frumoase parcuri naturale din Bulgaria, Maarata: Krushuna Waterfalls. Pentru a vedea cascadele, ca sunt mai multe, in trepte, amintind de un Plitvice, Croatia, in miniatura, mergi pe o poteca prin padure, un hike usor pentru toata lumea. La intrarea in parc sunt organizate si cateva piscine, cu apa termala.

 

Spectaculoasa pestera Devetàshka

Foarte aproape, un alt obiectiv spectaculos te asteapta: pestera Devetàshka. Aceasta pestera, complet neobisnuita, este in fapt o camera gigantica, luminata de 7 gauri in tavan, in care se afla mai multe lacuri, dar care este si strabatuta de un rau ce vine din subteran.

Este casa a peste 35000 de lilieci, din 15 specii diferite, si parti din pestera sunt inaccesibile publicului pentru a proteja animalele iubitoare de intuneric si liniste. Luminoasa dar in acelasi timp spatioasa si oferind adapost, Devetàshka a fost locuita din vremuri preistorice, iar in anii 1950 a fost folosita drept depozit de armament de armata bulgara.

Lovech si podul sau de lemn

Ne-am incheiat ziua intr-un orasel din zona, Lovech, cu un pranz la racoare, intr-un restaurant cu vedere la unul din cele mai neobisnuite poduri de lemn admirate de noi, complet acoperit, care adaposteste o suita de magazine si cafenele. De altfel poduri similare mai exista doar 3 in Europa: in Lucerne, Florenta si Erfurt (poate ar trebui sa facem o vizita si aici).

>> Rezerva Villa Kaylaka| Cauta un hotel in Pleven

Ca multe alte destinatii din Bulgaria, Pleven este usor de ajuns din Bucuresti (cam 3h), fiind si pe drumul intre Sofia si Varna, dar si aproape de Veliko Tarnovo , ori Lukovit, alte orasele cu mult potential de vizite in Bulgaria.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare