Sus
  >  Destinatii   >  Europa   >  Bulgaria   >  Geoparcul Iskar-Panega, si un weekend de toamna in Bulgaria

Al doilea weekend de toamna consecutiv petrecut in Bulgaria, dupa vizita de saptamana trecuta in Valea Regilor Traci, a fost cea mai buna idee. De data aceasta am mers un pic mai in nord, in zona Lukovit, pentru a vizitat o zona nemaipomenit de frumoasa din tara vecina, Geoparcul Iskar-Panega, locul unde relieful carstic a creat cele mai impresionante locuri.

Geoparcul Iskar-Panega cuprinde doua zone, ecopoteca de-a lungul parcului peisagistic si raului Panega, si zona defileului Iskar, Complexul Karlukovski. Si noi le-am explorat pe indelete intr-o zi de plimbari prin peisaje naturale exceptionale!

In drumetie pe ecopoteca Panega

Dis de dimineata am parcat deasupra raului Panega, in parcarea amenajata, si am pornit la una din cele mai frumoase drumetii, usoare, din cate am facut in aceasta toamna. Drumul te duce de-a lungul raului Panega, si amenajat cu podete si chioscuri de relaxare sunt primii 2kilometri. Treci cand pe un mal, cand pe celalalt, si in drum vei gasi si cateva pesteri, care pot fi explorate cu echipament specific, iar daca vei continua de-a lungul raului, in inca 3-4 kilometri esti in centrul orasului Lukovit, taiat de asemenea de raul Panega.

La intoarcerea din explorarea pe jos a canionului raului Panega am oprit la centrul de inchiriere hidrobiciclete si caiace, de la intrarea pe ecopoteca, si ne-am suit intr-o hidrobicicleta, cu care am reluat traseul printre stanci, de data aceasta cu o perspectiva noua, de pe apa.

Pestera Prohodna si Ochii lui Dumnezeu, un alt punct de vizitat in Geoparkul Iskar-Panega

O alta minune te asteapta la cativa kilometri distanta: Prohodna este o pestera cu totul speciala, spectaculoasa si impresionanta, cu arce largi, care permit si practicarea escaladei. Dar punctul maxim de atractie sunt doua gauri alungite in tavan, prin care vezi cerul, intitulate, sugestiv, Ochii lui Dumnezeu.

Pranz la Peshteren dom, o casa agatata de canion, in geoparcul Iskar-Panega

Un hostel nu tocmai aratos are o locatie de top, agatat pe peretele canionului, pe jumatate in stanca bagat, deasupra raului Iskar. Desi camerele si infatisarea Peshteren Dom nu sunt tocmai cele mai ingrijite, mancarea este buna, si privelistea este extraordinara, asa ca aici, pe terasa, am luat pranzul.

In drum spre Peshteren Dom am oprit si la un mic centrul de vizitatori, foarte simpatic, amenajat intr-o casuta de piatra. DIn pacate insa, informatiile (complexe dupa cum parea) din casuta, despre zona, erau doar in bulgara.

Casele de piatra si statuile lui Flintstone

In Geoparcul Iskar-Panega te poti ciocni si cu o masiva cariera de piatra. Si pentru a sarbatori specificul industrial al zonei, unul din drumurile ce brazdeaza zona este vegheat de nimeni altii Fred si Wilma Flintstone. Pentru ca acest drum duce la Stone Houses, casele de piatra direct scoase din filmele Familia Flintstone.

Cea mai mare prabusire de piatra din Balcani si o poteca printre bolovani

Deodata pe margine de canion, vei vedea bolovani giganti la baza peretului de stanca. Este una din cele mai mari alunecari si prabusiri de piatra din Balcani, si printre bolovanii imensi, acoperiti pe alocuri de iedera, este amenajata o poteca. De sus, deasupra, de pe stanca inalta, iti zambeste un soare pictat, o initiativa a unor artisti locali.

Un traseu la apus de o frumusete aparte la fenomenul geologic Provartenika

Provartenika este o stanca inalta, pe mal de apa, cu o gaura perfect rotunda aproape de varf, prin care, la solstitiul de vara, soarele intra perfect. Este un vechi observator astronomic din antichitate, si un fenomen geologic interesant. Iar noi am poposit aici la apus, pentru o plimbare pe malul raului, in aceasta zona de frumusete aparte.

Unde am oprit pe drum spre Geoparcul Iskar-Panega

Drumul pana la Lukovit si geoparcul Iskar-Panega, din Bucuresti, duce pe la Ruse si Pleven. Desi ne tenta din nou o vizita in ambele aceste orase, am ales alte doua mici popasuri in drumul nostru inapoi acasa duminica dupa amiaza.

Balgarene si un vechi pod roman

Un vechi pod roman, reintarit in vremuri medievale, este uitat de lume in periferia Balgarene, foarte aproape de drumul inspre Lukovit. L-am cautat pe camp, si l-a, gasit traversind acum doar un lac, si nu raul Osam, ca in trecut, si ne-am plimbat putin pe el, pret de cateva poze.

Pranz tarziu la Seven Generation Winery

Seven Generation Winery este unul din cele mai frumoase locuri in care poti opri in zona Ruse. Am petrecut aici un weekend superb de toamna acum cativa ani (citeste aici despre cum a fost cazati la Seven Generation Winery), iar acum am revenit doar pentru un pranz delicios, o intalnire cu animalele de la ferma de aici, si o mica plimbare prin vie.

Unde ne-am cazat in Lukovit, si o scurta plimbare prin centrul orasului

In Lukovit ai practic o singura optiune de cazare, hotelul Diplomat Plaza, si vine cu cateva surprize la pachet. Hotelul este unul de dimensiuni mari, si iti ofera o piscina indoor incalzita si un restaurant foarte bun, dar si camere decorate tematic, ce mereu fac deliciul copiilor. Noi am optat intre Dubai si Cairo, si ne-am orientat, din motive de spatiu mai mare catre prima varianta, si am primit o camera decorata oriental, cu „vedere” la Burj al Arab, si cu un jacuzzi somptuos.

>> Rezerva si tu o noapte la Diplomat Plaza

De dimineata, inainte sa pornim la aventurile prin geoparkul Iskar-Panega, am facut un tur prin centrul orasului Lukovit, pornind de la hotel. Fix vizavi de restaurantul hotelului este parcul central al orasului, cu o veche si frumoasa biserica, un teatru interesant decorat, locuri de joaca si alei ce duc pana la raul Panega, traversat de mai multe poduri pietonale.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare