Sus
  >  Destinatii   >  Europa   >  Bulgaria   >  Cum a fost cu copiii la Starosel Wine & Spa in Bulgaria

Ce sa facem, ce sa facem, intr-un weekend de pandemie, la jumatate de august, cand mare parte din Europa nu ne mai primeste, iar Romania este supra saturata de numarul mare de turisti autohtoni? Pai, sa mergem alaturi, la vecini, in Bulgaria, unde mereu gasim hoteluri frumoase, locuri interesante de vizitat si mancare foarte buna, nu? De data aceasta, desi vara din plin, am ales sa nu mergem la mare, ci undeva langa Plovdiv (oras superb pe care l-am vizitat anul trecut), la Starosel, mic orasel cu ape termale si podgorii de vin, dar si cu stravechi sanctuare tracice, toate premizele pentru un weekend reusit cu copiii.

Cum este la Starosel Wine & Spa?

Imediat ce am intrat pe poarta pazita de un butoi gigantic ne-am dat seama ca Starosel Wine & Spa este un resort gigantic, mult mai mare decat pare din pozele de pe booking sau de pe propriul site, format din mai multe casute traditionale, si o cladire mai mare, principala. Dar datorita domeniului mare pe care este amplasat, dar si faptului ca este localizat in afara oricarei localitati, intre dealuri, nu simti senzatia de aglomeratie in niciun fel (poate cu exceptia micului dejun in restaurantul principal).

Atractia principala la Starosel Wine & Spa, cel putin pentru copii, este bineinteles SPA-ul de dimensiuni gigantice, dotat cu piscine si indoor si outdoor cu ape termale, dar si alte „distractii”. Dat fiind ca Starosel este un important centru antic de cult tracic, una din piscine este copie a unui mormant de rege trac, cel din Kazanlak. Piscina pentru copii are un topogan in forma de copac, iar piscinele exterioare sunt dotate cu o sauna intr-un imens butoi.

Vinul este cea de-a doua atractie principala a resort-ului, bineinteles. Casutele in care te poti caza sunt inconjurate de vita de vie, iar podgoria se continua pe numeroase dealuri si vai din jur. Poti vizita in tur ghidat si crama, si apoi, intr-o sala copie a Centrului de cult tracic de la Starosel vechi de 2400 de ani, poti degusta vinurile facute pe domeniul viticol de la Starosel.

Copiii au locuri de joaca atat indoor, cat si outdoor, dar pot si sa interactioneze cu animalele de pe domeniu: pauni, cai si caprioare.

Pe urmele antice ale tracilor la Starosel

Intai am urcat pana sus la cel mai mare templu trac, aflat in chiar langa complex, Templul Tracic Starosel. Aici se considera ca era localizat un important centru de cult tracic, si de jur imprejur numeroase movile ascund misterioase morminte de antici regi traci. Templul tracic Starosel se afla in interiorul unei uriase movile de pamant, incercuita de un zid de pietre, si inauntru este cu adevarat impresionant, desi nu suntem la primul mormant tracic vazut (cel din Sveshtari este o capodopera antica de asemenea, ca si cele de langa Kazanlak).

Nu foarte departe, in incinta unei manastiri de fapt, poti vizita un al doilea mormant trac, cu doua siruri de coloane bine preservate: Horizon Tomb.

La 20km distanta, principala statiune din zona, Hisarya, te asteapta cu ape termale fierbinti, dar si cu ruine romane in numar impresionant, care apar oriunde in oras, printre casele din epoca noastra, pe langa drumuri si pe cap, langa localitate.

Dupa atatea ruine, de abia am asteptat sa ne intoarcem la Starosel Wine&Spa, spre marea incantare a copiii sa inotam in templul-copie din incinta spa-ului hotelului.

Unde am oprit pe drum spre Starosel Wine&Spa?

Drumul pana la Starosel dureaza, din Bucuresti, in jur de 5 ore. Ca sa fie mai suportabil cu copiii, am avut o oprire majora si la dus, si la intors.

Rumiana Hinkova, popas cu avioane si masini de tot felul pe drumul de dus

Rumiana Hinkova, firma de transporturi, service, benzinarie, restaurant, este un popas pe drum intre Veliko Tarnovo si Stara Zagora/Kazanlak/Plovdiv cu totul aparte. In curte au o adevarata expozitie de mijloace de transport, de la avioane (chiar unul ce a apartinut Sky Schumen), la masini de curse, masini de epoca si multe motociclete. Un stop ce a fost un adevarat regal pentru copii, si la care doream demult sa oprim, insa de fiecare data cei mici dormeau cand treceam prin dreptul lui.

Veliko Tarnovo, mereu un stop placut prin Bulgaria

La intoarcere am oprit pentru o inghetata, un pranz tarziu si admirat privelisti in Veliko Tarnovo, unul din oraselele dragi noua din Bulgaria, perfect pozitionat ca escala pentru incursiuni mai in centrul or sudul tarii vecine. De data aceasta doar am mancat si ne-am dezmortit putin picioarele cu o plimbare, dar poti citi in articole mai vechi ce am vizitat prin zona.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare