Sus
  >  Destinatii   >  Africa   >  Cum a fost la un safari cu copiii in Africa de Sud?

Decisesem sa mergem in Cape Town de Revelion, dar ma atragea ca un magnet si Sun City, opulentul resort de vacanta de care auzisem intr-un film, si care imi ramasese fixatie ca trebuie sa ajung cu copiii la el. Si ce mai faceau Drew Barrymore si Adam Sandler in film, in afara de distractii in Sun City? Mergeau in apropiere la un safari sa vada elefanti, lei si girafe, bineinteles.

Asa ca atunci cand am decis sa mergem pana in Sun City, automat am decis sa facem, in premiera, si un safari african.

Se poate cu copiii mici la safari in Africa de Sud?

Ce nu prevazusem de la inceput este faptul ca prezenta unei doianiste-aproape treianiste ne incurca putin socotelile la safari. Marea majoritate a lodge-lor accepta copii mici, insa ei raman in camera cat parintii si fratii mai mari ies dimineata si seara la vazut animale. Ori acest lucru nu ne incanta, sa o lasam pe Ema in urma si noi sa ne distram, mai ales ca cea mai mica membra a familiei este mare fan al oricarui animal posibil.

Insa dupa cautari, am gasit fix ce ne trebuia. Am mers in Game Reserve Madikwe, la 2h de Sun City, la Jacis Lodge, care ne-a pus la dispozitie masina privata de safari (de fapt aici e problema acceptarii copiilor mici, sa nu deranjeze experienta colegilor de masina). Si astfel am mers cu totii la aceasta experienta extraordinara.

Am ajuns pe dupa amiaza la portile Madikwe, dupa ce ne-am grabit putin, pentru ca dupa lasarea intunericului portile se inchid, si mai poti intra doar cu escorta armata (animalele de prada sunt active noaptea). Dupa inca 6km prin rezervatie, timp in care am vazut deja o gramada de tot soiul de antilope, am ajuns la podul cu balans care leaga salbaticia de lodge-ul in care urma sa ne cazam.

Un prim safari pe inserat

Dupa cateva formalitati scurte, am sarit insa in o alta masina, pentru un prim safari scurt, sa ne familiarizam cu regulile si experienta, pentru apus. Safari-urile africane sunt in masini mari, descoperite, insa blindate bine (rinocerii negri mai au uneori obiceiul sa se ia la lupta cu masinile). Trebuie sa iti pui centura, nu ai voie sa te ridici in picioare sau sa incepi sa atragi prin gesturi sau sunete atentia animalelor. Si bineinteles, jos din masina te dai doar daca iti spune rangerul ca poti.

La nici 300m de la lodge, am dat peste 3 rinoceri, o prima experienta fabuloasa, care pasteau linistiti si complet dezinteresati de noi. Erau insa rinoceri albi, care nu au temperamentul agresiv al celor negri, asa ca am stat cuminti in masina la nici 3 metri de ei, si i-am admirat pe indelete.

Apoi am dat peste girafe, zebre, elefanti. Fara numar, dupa cum spunea Lucas cand se declara invins ca nu mai poate sa le numere pana la capat.

 
 

Cu copiii la cort intre elefanti, lei, zebre si antilope de toate soiurile – unde am dormit la safari

Abia apoi ne-am luat in primire camera. Camera mult spus, si putin spus in acelasi timp. Era in fapt o casuta pe jumatate cort (fara pereti ziua, iar seara erau trase plase de tantari prinse cu fermoar. In fata aveam o terasa mare, si o mini piscina pentru racorire in timpul zilei. Seara am terminat-o la o cina pe terasa la lodge, gustind pap, un fel de mamaliga alba, traditionala in zona, pe deasupra cu salata de rosii.

Cum decurge o zi cu copiii la safari in Africa de Sud?

A doua zi de dimineata ne-am trezit la fix 5AM, cu un ciocanit la usa. Am salutat ranger-ul nostru, care venise sa ne dea trezirea, si ne-am pregatit rapid de plecare, punind pe noi cateva straturi extra de haine (dimineata este frig in savana).

O cafea rapida, cativa biscuiti si fructe mai incolo, si ne-am imbarcat in trocarel, cum ii zicea Lucas, sau masina off road descoperita de safari, cum era de fapt si dusi am fost inspre noi intalniri cu animale salbatice. Imediat am dat de zebre, girafe (preferatele copiilor). Si un cheetah foarte alert intre ierburi inalte.

Dupa discutii pe walkie talkie cu alti rangeri, am pornit cu masina in tromba catre o alta parte a parcului, unde toata lumea venise sa vada o familie de lei. Care dormeau linistiti la umbra, 2 lei fiorosi, 2 leoaice si un pui. Au urmat apoi o sumedenie de zebre, elefanti (cu multi pui), antilope de tot felul (impala, gnu, kudu), girafe, rinoceri, hiene, sacali, cameleoni si tucani cu cioc haios. De toate pentru toti. Copiii erau in extaz! Si noi la fel, bineinteles!

 
 

Pe la 9:30 dimineata revii la Main Lodge, pentru un mic dejun complet si cum trebuie, pregatit de bucatar din ingrediente locale fresh.

Dupa micul dejun puteai ramane la socializare la Main Lodge, sau puteai testa apele piscinei comune.

Noi insa ne-am orientat pentru relax in cortul nostru, cu o mica piscina nu mai buna de racorit. Daca dimineata era frig tare, dupa ora 10 caldura Africii isi facea aparitia, astfel ca un pic de inot nu strica.

 

Momentul cel mai fascinant al intregii aventuri nu a fost insa safari-ul in sine, ci atunci, pe cand ne relaxam pe terasa noastra, am fost vizitati pe rand de cateva impala, 3-4 zebre, o turma de elefanti, urmata de inca una. Si la final de o ceata de babuini. Pentru ca la nici 10m de casuta noastra era un mic lac, unde animalele obisnuiau sa vina sa bea apa.

Pe la ora 3 ne-am echipat si am plecat la plimbare. Inspre partea adults-only a resort-ului, catre un underwater hide, o ascunzatoare in mijlocul unui lac, perfecta pentru fotografii eye to eye cu animalele venite la baut apa. Nu am vazut elefanti sau zebre, insa am vazut un crocodil, ce se plimba alene prin lac.

La 16:30 ai din nou program de safari, varianta cu apus. De data aceasta tinta noastra principala a fost sa vedem hipopotamii, ce stateau la racoare intr-un lac ascuns de tufisuri. Pentru a ii vedea am coborat din masina, si ranger-ul nostru ne-a insotit cu pusca pregatita (in ciuda aspectului masiv, sunt animale impulsive si cu nervi rapizi).

Bineinteles, din program nu au lipsit simpaticele girafe, zebre si rinoceri. Dar si multe turme de elefanti, care ne tot taiau calea si creiau ambuteiaje pe drumurile prafuite de prin savana.

Un ultim safari inainte sa ne luam la revedere

Ultimul safari a avut loc dimineata, inainte sa plecam catre urmatoarea noastra destinatie, Sun City. Am incercat sa vedem un leopard (ultimul din Big Five, ramas nebifat), dar nu am avut noroc. Insa urmind carari de munte am ajuns pana la cel mai inalt punct din Madikwe, de unde savana ni s-a infatisat in toata splendoarea ei. Si am avut surpriza sa descoperim elefanti printre stanci, in ciuda staturii lor mari cataratori pe culmi montane in cautare de frunze delicioase.

O experienta extrem de interesanta. Am repeta-o cu drag prin alte parti din Africa, Tanzania sau Botswana de exemplu. Pentru ca de cand ne-am intors, nu trece o saptamana fara ca macar unul dintre copii sa ne roage sa mai mergem o data!

Doua saptamani in Africa de Sud: / O saptamana in Cape Town / Safari cu copiii / 2 zile de distractii la Sun City

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare