Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2021 - Niciun plan   >  2021 in review, un an fara planuri de calatorii

2021 a inceput in plina pandemie, si sfarseste in plina pandemie. Am zis de la inceput, dupa experienta anularilor de planuri multiple din 2020 (inclusiv al celui cu Antarctica), ca nu mai facem planuri. Calatorim doar spontan, in siguranta, in pandemie, altfel e imposibil, cu reguli care se schimba peste noapte si iti dau totul peste cap. Asa ca am pornit la drum in 2021 foarte constienti ca ne va da covidul peste cap chiar si planurile cele mai din scurt si spontan posibil facute.

Cand isi baga coada covidul in calatorii, iese un 2021 plin de aventuri, pana la urma

Inca de la inceput, din primele zile, ne-a dat peste cap o interdictie de a merge dupa amiaza pe plaja in Costa Rica. Si ne-am rerutat la inceput de ianuarie 2021 spre Mexic. A fost un caz clasic de tot raul spre bine. Ne-am bucurat de plajele Costa Ricai pana la Revelion, am explorat apoi muzeele din San Jose, paduri tropicale si vulcani semeti (care erau fara vreo restrictie), intr-un tur de doar doua saptamani (si nu trei, cum planificasem initial) si apoi ne-am mutat la plaja pe Peninsula Yucatan, unde am condimentat balaceala in piscine si valuri cu cenote si ruine.

Intorsi acasa ne-am confruntat cu o Europa aproape complet inchisa, in plin val pandemic. Tot raul spre bine, iar. Am avut doua weekenduri de iarna ca in povesti prin Romania, in Covasna si apoi in Harghita, si am avut partiile din Elvetia aproape doar pentru noi, nu multi s-au aventurat pe munte in conditii de restaurante si magazine inchise la ski.

Tot fara posibilitatea de a evada undeva din Romania, am continuat explorarile pe acasa. Ne-am plimbat prin Iasi, prin Targu Neamt, am fost cazati cu vecini caluti in Transilvania saseasca, am urcat la Cetatea Poenari si am explorat Curtea de Arges, dar am si experimentat cazarea la casute pe malul lacului la Pastravaria Zavoi. Am petrecut doua luni de iarna prin Romania, condimentate cu excursii frumoase de weekend, dar fara a ajunge la ski la noi, cu Austria, Franta si Italia inchise, a fost excesiv de aglomerat in putinele statiuni de ski din Romania.

Primavara ne-a gasit tot pe acasa, explorind sudul Romaniei. Intr-acolo ne-au manat tot restrictiile covid, acolo fiind deschise restaurante si alte servicii. Am explorat astfel judetele Teleorman si Olt, unde am gasit multe locuri interesante si nestiute de turisti, si am mers un weekend prin Dobrogea, cu trasee prin Macin si explorat de cetati antice.

Vacanta de Paste transformata de covid in Mega-Vacanta ne-a permis doua calatorii fabuloase prin Africa

Am evadat deci din Romania si Europa in aprilie. Destinatia: Namibia si un roadtrip fabulos cu condus masina prin desert, pe coasta Atlanticului si la safari. Bonus: am intalnit si 3 hoteluri absolut originale in calatoria noastra.

Tot in vacanta, am stat pe acasa doar un pic, cat sa ne bucuram de o primavara ca la carte, cu flori de cires, in Gradina Japoneza din Herastrau, de cateva plimbari pe dealurile din Breaza, atat de dragi noua in lockdown, dar si de o incursiune in Vrancea, o zona nu foarte departe de Bucuresti, la Domeniile Panciu, in care atractia principala a fost drumetia prin Cheile Tisitei.

Daca e mega vacanta de Paste, sa profitam de ea! In ultima ei saptamana, am revenit pe meleaguri africane, de data aceasta intr-un arhipelag, dand startul a ceea ce se va dovedi un lung sir de arhipelaguri in Atlantic in 2021, si explorand insula Sal din Cap Verde, o tara noua pentru intreaga familie (vezi si cateva recomandari de hoteluri kids friendly), in primul charter direct din Bucuresti organizat vreodata.

Reincepe scoala, se redeschid restaurantele in Bucuresti. La tanc, vremea buna ne trimite catre rooftop-urile dragute din capitala, pentru a admira orasul de sus.

Ultima saptamana de mai ne gaseste tot in Atlantic, dar partea sa mai rece, explorind Islanda doar in doi, zona sa Arctica din nord, putin prin partea de vest, Diamond Circle, peninsula Reykjanes, printre piscine fierbinti (inclusiv noua piscina deschisa in capitala, Sky Lagoon), vulcani nervosi si foarte activi, dormind la hoteluri deosebite in stil nordic.

O vara cu emotii si restrictii, si multe calatorii frumoase

Vara o incepem cat de distantat social se poate: in autorulota, o experienta in premiera pentru familia noastra, in camping pe plaja Corbu, si apoi intr-un mic traseu prin Dobrogea, pentru a mai adauga o cetate dobrogeana la colectia noastra de vizitate. Weekendul viitor tot marea ne-a suras, si am poposit cateva zile la un hotel care ne e tare drag noua, Hotel Vega, in Mamaia.

Sfarsitul scolii vine cu un roadtrip prin Bucovina, cu slalom printre bisericile inscrise in UNESCO din aceasta zona istorica a tarii noastre, o plimbare pe TransRarau si o vizita la Suceava.

Prima saptamana din iulie ne-a regasit in Africa, de data aceasta insa in nord. O vacanta atat de frumoasa, dar cu emotii fara numar date de covid care incepuse sa faca ravagii prin Tunisia in acea perioada, din pacate. Insa ne-am bucurat de zile calme la mare in Hammamet si imprejurimi, si de explorari prin Tunis si zonele din jurul sau fara prea multi turisti, intr-un roadtrip cu copiii prin nordul Tunisiei de o saptamana.

O scurta aventura prin Buzau, cu cazare in barloguri de ursi sub pamant, si schimbam din nou continentul. Cu bonus de la covid de preturi foarte mici la zboruri, aterizam in Brazilia, un cadou pentru ziua mea de nastere absolut minunat. Am avut Iguazu practic doar pentru noi, am explorat si ne-am indragostit de Rio de Janeiro si am savurat agitatia urbana din Sao Paulo.

Jumatate de iulie, si Europa incepe sa se redeschida cu pasi timizi. Profitam de moment, si ne reindreptam atentia catre ea. Am plecat un weekend lung in Austria, sa vizitam din toate partile ghetarul Dachstein, si sa ne plimbam prin Hallstatt. Apoi a venit randul Frantei, cu plimbari in Paris si roadtrip prin Normandia si Bretania.

In august nu covidul, ci incendiile de vegetatie ne-au dat planurile, doar schitate oricum, peste cap. Am abandonat ideea unui roadtrip mai lung balcanic, si am mers doar pana in Bulgaria (vezi aici 5 motive pentru care sa vizitezi Bulgaria), pentru balaceli termale la Belchin si hike-uri pe muntii Borovets. Si apoi, in zbor si nu cu masina proprie, am revenit in Croatia, pentru inca 10 zile pe coasta dalmata, pe care am gasit-o insa sufocata de turisti (nu ca anul trecut, cand 3 saptamani am avut Croatia practic doar pentru noi), si cu greu, pe insula Korcula, ne-am gasit linistea. Dupa atata timp petrecut in tara aceasta frumoasa doi ani la rand, am povestit despre cum sa iti planifici o vacanta in Croatia, dar am si strans cateva recomandari de hoteluri design extrem de frumoase. Din marele nostru plan de roadtrip de o luna prin Balcani, am mai ramas totusi cu o incursiune prin Bosnia si Herzegovina, via Croatia.

Vara calendaristica am sfarsit-o in Polonia, la Gdansk, un oras absolut superb, o excursie care fusese programata in 2020 initial, dar care atunci fusese anulata de restrictii pandemice. Gdansk acum si-a luat revansa, si ne-a intampinat fara restrictii si cu mult soare. Ba mai mult, am dat o fuga si pe malul marii, la Sopot.

Iar ultimul weekend din vacanta de vara l-am petrecut in Delta Dunarii, pe bratul Chilia Veche, vizavi de Ucraina, o zona tare indepartata a Romaniei, in care ne doream de mult sa ajungem.

Toamna cu nabadai pandemice, si cu o perioada lunga in deplasare

A inceput scoala, si am zis sa stam aproape de casa. Ne-am petrecut un weekend prin Bucegi, cu cateva trasee usoare, fugind de ceata si ploaie (am ajuns la stanca Sfanta Ana si am facut o plimbare in jurul varfului Furnica, de data aceasta). Si apoi am fugit iar prin Moldova, prin Piatra Neamt, in care nu mai ajunsesem de foarte multi ani, si pe care am gasit-o schimbata mult in bine, unde am locuit intr-o alta casuta ca de hobbiti.

Si cam atat ne-a fost linistea ingaduita de covid. Inceputul lui octombrie ne-a gasit iar cu scoala online, si iar cu o mega vacanta, editia de toamna, un nou val de covid care a venit cu un cadou deosebit: 5 saptamani hai hui, intai prin Portugalia (in zona dintre Peniche si Nazare), apoi prin insulele Azore (citeste despre cum sa iti planifici o excursie in Azore aici), si in final prin Canare. Am trecut deci prin 3 arhipelaguri din Atlantic, si in total 7 insule in luna octombrie, un record personal cu siguranta! Am explorat Flores si Corvo, cele mai vestice bucati de pamant european, am poposit un pic si pe Sao Miguel si i-am testat iara piscinele termale, insula cea mai mare din Azore, si am mai si adaugat cateva hoteluri la lista noastra de hoteluri faine de aici, am facut cunostinta cu micutele insule Berlengas, adevarate bijuterii in valurile Atlanticului, pentru a ne muta apoi in Canare, unde am poposit pe El Hierro, La Gomera si Tenerife, intai in nord (am ajuns astfel prima data si la Loro Parque, apoi in sud, la Hard Rock Hotel).

21 de ani de explorat lumea impreuna i-am sarbatorit in Germania, doar in doi, prin Frankfurt (in sfarsit nemtii ne lasa sa iesim din aeroport, dupa ce, de fiecare data cand am avut escala aici in 2021 am fost obligati sa stam doar in aeroport – am stat cel mai mult 12 ore in FRA in zona internationala in drum spre Namibia). Am continuat plimbarea prin Germania cu cateva zile pe Valea Moselei, un loc extrem de scenic si frumos.

Decembrie fara de val covid in Romania, dar cu restrictii in rest in toata Europa

Am inceput sezonul de iarna in ultimele zile din noiembrie cu o minunata excursie la Budapesta, pentru vizita la piata de Craciun si cu un omagiu adus celor 103 ani de iconic hotel Gellert, care intra intr-o ampla renovare pentru cativa ani. A fost cea mai buna decizie pentru a intra in spiritul Craciunului!

De la frig, la cald, pentru 1 decembrie. E al treilea an la rand cand sarbatorim Ziua Nationala a Romaniei in Africa, si de data aceasta am poposit in frumosul arhipelag Sao Tome e Principe, ultimul arhipelag din Atlantic pe anul acesta.

Zilele ramase din anul scolar le petrecem prin Bucuresti, plimbandu-ne pe la Pietele de Craciun (pentru ca da, in Romania in acest moment de final de 2021 nu prea mai sunt restrictii anti covid), si asteptam vacanta de iarna, pentru, speram noi, o aventura fara peripetii enervante, ci doar cu aventuri frumoase, prin Asia, chiar, continent pe care nu am mai fost de hat demult, din vremuri uitate, de dinainte de covid, intr-o tara noua: Sri Lanka, pe care am explorat-o pe indelete timp de 3 saptamani, conducind pe cont propriu, din capitala Colombo la hoteluri faine pe plaje, prin munti si la safari.

Cateva ganduri despre calatorii, la final de 2021

Am reusit 19 tari pana acum, inspre final de 2021. Si, speram, vom ajunge si in a douazecea, fix cate am vizitat si anul trecut. Daca ne reuseste si ne lasa covidul sa ne bucuram de aceasta ultima excursie din acest an, vom mai adauga inca un continent la numaratoare, pasind pe 6 la numar in 2021 (ca is in 2020). Al saptelea inca se lasa asteptat. 2022, oare tu sa fii alesul?

Daca 2020 pandemic a fost despre unde poti calatori fara teste si carantine, iar 2021 a fost despre calatorii cu certificatul de vaccinare, noile variante de covid cred ca inseamna ca 2022 va fi despre teste. Multe teste, oriunde vei vrea sa calatoresti. Deja se prefigureaza ca la inceput de ianuarie vom avea nevoie de test pentru a reintra in Romania fara carantina, ca sa ne intram in ritm pentru anul ce va urma. Instabilitatea conditiilor de calatorie ramane deci si in 2022, pandemia de asemenea, nu da semne ca vrea sa dispara, si planuri in continuare nu iti poti face decat pe foarte din scurt, si si alea fara sa te atasezi prea mult de ele.

Raman cat se poate de valabile articolele scrise in 2020, despre moduri de a calatori in siguranta in pandemie, dar si in mod special despre calatorii de iarna in pandemie, si nu pot decat sa va urez cat mai multe aventuri, cu cat mai putine surprize neplacute, dar cu multe surprize placute (de la covid, sau de la soarta).

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare