Sus
  >  Destinatii   >  America Centrala   >  Descoperind impresionantii vulcani din Costa Rica

Una din atractiile majore din Costa Rica este insasi natura sa salbatica, si relieful impresionant. Cum in cele doua saptamani petrecute in Ecuador locurile noastre preferate au fost la poale de vulcani, am incercat si in Costa Rica sa inscriem in program cati mai multi vulcani. In traseul nostru prin Costa Rica am trecut asadar pe la 3 vulcani: Arenal, Poas si Irazu. Dar sa ii luam pe rand!

>> Intai, citeste traseul nostru cu copiii, de peste doua saptamani, prin Costa Rica

Arenal, cel mai cunoscut dintre vulcani in Costa Rica, si forma sa conica aproape perfecta

La poalele lui Arenal am poposit timp de 4 zile active, pline de drumetii si experiente extraordinare. A fost cu siguranta unul din cele mai frumoase popasuri din aventura noastra de doua saptamani din Costa Rica. In fiecare zi am facut cate un hike, ne-am balacit in ape termale, si am avut si alte distractii extrem de interesante pentru toata familia.

Cascada La Fortuna, balaceala sub una din cele mai frumoase cascade din Costa Rica

Cobori cateva sute de trepte pana la cascada (pe care le vei urca la plecare), printr-o padure tropicala cu copaci cu frunze gigantice, dar efortul cu siguranta merita pe deplin. Vei putea inota in laguna formata de cascada, dar si mai jos, intr-o piscina naturala creata intre bolovani, in albia raului.

Vizita la plantatia si fabrica de ciocolata Estukuru

A fost o adevarata placere turul prin ferma plina de arbori de cacao, cand am putut gusta boabe de cacao proaspete, am invatat despre cum se cultiva, iar la final, surpriza! Am facut fiecare propria noastra ciocolata, cu ingrediente alese de noi. O experienta pe care o recomand cu drag familiilor cu copii!

In cautare de lenesi intre copaci inalti, la poale de vulcan, in Costa Rica

Intr-o dupa amiaza am pornit pe Sloth Trail, in cautare de lenesi. I-am vazut dormind, pe crengi inalte, dar am profitat de plimbare mai ales pentru a vedea o sumedenie de pasari colorate (chiar si tucani) si sa admiram flora specifica.

Mistico Hanging Bridges, un traseu superb printre poduri suspendate, cu vederi panoramice la Vulcanul Arenal

Este de neratat traseul la Mistico Hanging Bridges atunci cand esti La Fortuna. Traseul nu este deloc greu, dar este spectaculos, cu o sumedenie de poduri suspendate ce trebuie parcurse, o cascada si privelisti catre Arenal. Ba chiar poti poposi si pentru un pranz la restaurantul de la capat de traseu, cu peretele dinspre vulcan in intregime de sticla.

In sus pe lava, prin rezervatia El Silencio Mirador

In 1968 vulcanul Arenal s-a trezit brusc la viata, si lava ce a curs atunci ofera acum posibilitati de hike chiar la baza vulcanului. Sunt mai multe trasee si rezervatii in care poti alege sa urci pe lava, si noi am pornit pe cararea in trepte de la El Silencio Mirador, care te duce pe pantele vulcanului, pana la un punct de unde vezi in acelasi timp si conul lui Arenal, dar si lacul de la baza sa, cu care imparte numele.

Mirador La Armonia, si privelisti impresionante cu lacul si vulcanul Arenal

Intamplator am descoperit miradorul La Armonia, un deal verde de unde am avut privelisti minunate cu vulcanul si lacul de vizavi, in timp ce copiii alergau fericiti prin iarba.

In apele termale din La Fortuna

Ne-am cazat la un hotel cu o sumedenie de bazine termale, si cam jumatate de zi o petreceam in apele caldute „productie proprie” a vulcanului Arenal. The Springs are 2 carari diferite cu piscine si bazine termale, dar si o piscina mare, cu privelisti panoramice.

Atentie insa! Apele termale din zona La fortuna din Costa Rica o pot avea musafir nepoftit pe Naegleria fowleri, cunoscuta popular drept „amiba mancatoare de creier” (au fost doar cateva cazuri documentate in ultimii ani), de aceea este indicat sa nu va scufundati cu capul sub apa, si sa va instruiti si copiii in acest sens. Veti vedea panouri de avertizare peste tot pe langa piscinele termale, iar zonele cu topogane pentru copii sunt alimentate cu apa rece, netermala, clorata (in calatoriile noastre, am mai aflat ca ar fi si in apele termale din zona Rotorua, Noua Zeelanda)

Nu doar balacelile sunt printre activitatile oferite de The Springs. Gasesti aici si un sanctuar de animale, dar si o plaja la Rio Fortuna, de unde poti porni si in aventuri cu caiacele or cu colaci gigantici plutitori.

Vulcanul Irazu, si cu ceata si cu soare, cel mai inalt dintre cei 9 vulcani din Costa Rica

Impunatorul Irazu cu cei 3432m ai sai a fost scena a doua aventuri intr-un peisaj complet diferit.

Prima oara cand am urcat sus pe el am prins ceata ce din loc in loc lasa sa se intrevada, intr-o atmosfera aproape mistica, Playa Hermosa, imensa intindere de nisip negru din craterul vulcanului. Cand norii se mai distantau, fragmente din craterele sale adanci ti se infatisau pentru momente scurte. Copiilor le-a placut teribil atmosfera, si au profitat sa alerge in ceata pe aceasta plaja surprinzatoare de la peste 3000 de metri altitudine.

In ultima zi in Costa Rica, profitind de o prognoza impecabila, am revenit la Irazu pentru a il vedea in toata splendoarea sa, pe un soare puternic si un cer albastru senin. Am admirat astfel pe indelete fiecare crater fioros al vulcanului, am vazut plaja neagra stralucind.

Ba chiar, apoi, in afara parcului, am cautat inca doua cratere „ascunse”.

Pe pantele vulcanului Irazu agricultura este insa la putere, si am cautat de fiecare data cate un restaurant cu vederi inverzite de sus pana in zare catre San Jose. Mancaruri traditionale si un agua dulce au incheiat perfect aventura!

Pentru a vizita vulcanul Irazu trebuie sa iti achizitionezi in avans, online, bilet pentru intrarea in Parcul National Irazu, cu alegerea datei si ore la care vrei sa ajungi la el.

Vulcanul Poas, cel care nu a vrut sa iasa din nori pentru noi

Aproape de San Jose, pe vulcanul Poas nu l-am putut admira decat de la distanta, atat de la cazarea noastra la Hacienda Belen, cat si din rezervatia La Paz. De fiecare data insa cand am urcat pentru a ii vedea craterul, Poas s-a ascuns intre nori, si nu a vrut sa ne impartaseasca nimic din frumusetea sa fioroasa.

Hacienda Alsacia – singura plantatie de cafea detinuta de Starbucks este in Costa Rica, pe pante verzi de vulcan

Insa urcatul la Poas nu a fost degeaba. Am oprit intr-unul din cele mai frumoase locuri in care ne-am baut cafeaua in Costa Rica: Hacienda Alsacia, singura ferma de cafea detinuta, la nivel global, direct de Starbucks. Cafeaua o bei la probabil cea mai frumoasa cafenea Starbucks, cu privelisti asupra plantatiei de cafea ce se intinde in jos pe dealuri, adapostind intre ele o superba cascada.

Dupa un mic dejun asezonat cu cafea produsa si prajita chiar aici, am pornit in turul plantatiei, unde am fost pusi la treaba: sa culegem direct din arbusti boabe de cafea. Apoi am parcurs toate etapele, pentru ca in final sa degustam sortimentele de cafea produse in Hacienda Alsacia.

Ca si in cazul vulcanului Irazu, si Poas necesita bilet luat in avans, online. Atentie, in cazul unei zile de weekend cu prognoza buna, biletele se vor epuiza rapid. Iar in perioade normale, nepandemice, uneori este necesar sa cumperi bilete si cu saptamani inainte (fara garantare de vizibilitate or bani inapoi in caz de vreme proasta, cum am prins noi).

Ne-am facut momentan plinul de vulcani, dar la o viitoare vizita in Costa Rica, in viitor, cu siguranta vom dori sa mai admiram inca alti: mai avem destui, in aceasta mica tara din America Centrala sunt nu mai putin de 9!

Citeste mai multe despre traseul nostru prin Costa Rica: San Jose | 3 vulcani: Poas, Irazu, Arenal | plaje la oceanul Pacific | prin paduri tropicale: La Paz, Monteverde

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare