Sus
  >  Destinatii   >  America Centrala   >  Explorind tropicalele paduri si cascade din Costa Rica

Mare parte a teritoriului frumoasei Costa Rica este acoperita de paduri tropicale, dese, abundente, si foarte verzi, strabatute de cascade, si pline de pasari si animale exotice. O placere sa le iei la pas, pe trasee amenajate! Inclusiv vulcanii sunt in mare parte acoperiti de paduri, dar si plajele sunt de cele mai multe ori incercuite de paduri (cum e cazul plajelor frumoase din Parcul National Manuel Antonio). Despre aceste paduri v-am povestit in articolele dedicate plajelor si vulcanilor din Costa Rica. Dar acum sa va povestesc despre doua paduri tropicale, rainforest (deobicei padurile in zone mai joase sau de coasta) si cloudforest (care se gasesc la altitudini mai mari) in care am poposit cateva zile in parte: La Paz Waterfall&Gardens si Monteverde Cloud Forest.

Citeste mai multe despre traseul nostru prin Costa Rica: San Jose | 3 vulcani: Poas, Irazu, Arenal | plaje la oceanul Pacific | prin paduri tropicale: La Paz, Monteverde

La Paz Waterfall & Gardens, paradisul cascadelor dintre paduri tropicale in Costa Rica

Ne-am facut plinul de cascade in rezervatia La Paz. Sunt nu mai putin de 5 cascade, pe un traseu cu multe trepte pe care il parcurgi in aproximativ doua ore. Diferite platforme si puncte de observatie iti permit sa admiri fiecare cadere de apa in parte, o placere care de multe ori se lasa si cu o stropeala pe cinste, cascadele fiind, datorita ploilor dese care se intampla des in padurile din Costa Rica, cu un debit impresionant.

La iesirea (sau intrarea) pe traseul celor 5 cascade te asteapta si un restaurant, o casa a orhideelor si o casa traditionala costaricana.

Dupa aceea poti continua plimbarile prin padure pe malul raului ce formeaza cascadele, inca 1-2 ore in mijlocul naturii luxuriante din Costa Rica!

Intalniri exotice in sanctuarul La Paz de animale, ce populeaza padurile din Costa Rica

Inainte de a intra pe trasee, vei fi intampinat insa de animalele ce locuiesc in sanctuarul La Paz. Toate animalele sunt salvate din situatii dificile, si nu sunt echipate pentru a fi reintoarse in salbaticie. Am intalnit astfel coloratii si galagiosii tucani, fluturi mari si colorati, maimute si, bineinteles, lenesi.

Hotelul in sine, Peace Lodge, este o mica minunatie. Camerele au vederi catre vulcanul Poas de peste padure, hamac in balcon si jacuzzi si cascada in baie. Cea mai interesanta baie de hotel pe care am avut-o vreodata! Copiii efectiv nu mai vroiau sa plece de aici!

Nici piscina nu e de lepadat: am prins in apele ei calde un apus superb cu vulcanul Poas pe fundal.

>> Vezi pe booking,com ofertele pentru Peace Lodge in Costa Rica

Catarata San Ferdando, un paradis a la Costa Rica inconjurat de paduri

Plecind de la La Paz, inspre vulcanul Arenal, o surpriza avea sa ne astepte la margine de drum. Un mic restaurant ascundea in spatele sau o panorama extraordinara cu cascada San Fernando, posibil cea mai frumoasa cascada pe care am vazut-o in Costa Rica. Ambianta extraordinara a fost intregita de sumedenia de pasari ce venea sa deguste bananele lasate strategic de proprietari, pasari de toate dimensiunile si culorile, de la rapidele colibri la coloratii tucani.

Padurea dintre nori, Monteverde Cloudforest

Acum doi ani am vizitat o alta padure din nori, Mashpi de langa Quito, in Ecuador, si au fost cateva zile aproape magice. Asa ca nu am ezitat sa includem in programul nostru de doua saptamani prin Costa Rica mica localitate turistica Monteverde, ce iti da acces la o cloudforest ce poate fi parcursa, pe carari amenajate, la pas. Monteverde e un loc minunat pentru tot felul de aventuri prin paduri, dar noi am stat prea putin, si am putut vedea doar o parte din lucrurile pe care am fi putut sa le facem!

Spre Diviziunea continentala a Americii prin Monteverde Cloudforest Reserve

Dis de dimineata am pornit pe traseele din Monteverde Cloudforest Reserve. Poti alege dintr-o sumedenie de variante, iar noi am ales sa pornim intai catre The great divide, ce strabate toata America din Nord pana in Sud, si separă bazinele hidrografice care se scurg în Oceanul Pacific de acele sisteme fluviale care se scurg în Oceanul Atlantic, si este perfect vizibila in cel mai inalt punct al rezervatiei Monteverde.

Am continuat apoi agale prin padurea dintre nori, pe care am avut sansa sa o prindem complet senina (de fapt cele mai senine zile din Costa Rica le-am avut aici, in Monteverde). Sa mergi printr-o astfel de padure tropicala este o experienta senzoriala in sine: mirosul naturii luxuriante, sunetele pasarilor, culorile florilor. Ne opream la tot pasul sa admiram cate ceva!

La final, am schimbat traseul, si am purces si spre o cascada simpatica. Nu se putea doar drumetie in Costa Rica fara macar o cascada!

In cautarea ficusilor nebuni

Sunt mai multi astfel de copaci cu aspect atat de ciudat, incat sunt numiti crazy, in Monteverde. Noi am descoperit pe harta unul chiar langa hotelul nostru, si am pornit pe o carare (cam abrupta) inspre el. Copacul, o data descoperit (pentru ca traseul nu este marcat), a fost o experienta in sine. Puteti vedea in poze mai jos de ce!

Testind branzeturi si inghetate delicioase, produse in Monteverde

Monteverde are in jur dealuri verzi nenumarate, iar lactatele produse aici sunt cunoscute in toata Costa Rica. Asa ca am oprit sa testam branzeturi locale si o inghetata delicioasa, la Fabrica de branza si lactate din Monteverde. Pre-pandemie se putea face si tururi, acum doar magazinul de la poarta este deschis.

Unde ne-am cazat in Monteverde, la margine de paduri?

Am ales un lodge absolut superb ca design, Monteverde Lodge&Gardes (click pentru a il vedea si rezerva pe booking), inconjurat de gradini la fel de frumoase! Nu se poate sa nu iti placa un hotel care are propriile sale trasee de drumetii, nu e asa? Copiii au fost incantati si de piscina calda, incheiere bine meritata dupa o zi lunga cu multe drumetii.

Panorama, cu Monteverde si padurile sale, de la Morphos Restaurant

La un pranz am poposit la Morphos Restaurant, un restaurant decorat doar cu fluturi, cu mancare delicioasa, dar si cu o panorama superba cu padurile din Monteverde si imprejurimi. O recomandare culinara in Monteverde pe care cu drag vi-o facem!

>> Rezerva si tu o excursie la Monteverde, Costa Rica

Din Monteverde, am pornit pe un drum serpuitor, printre coline verzi si paduri dese, inapoi spre coasta.

Citeste mai multe despre traseul nostru prin Costa Rica: San Jose | 3 vulcani: Poas, Irazu, Arenal | plaje la oceanul Pacific | prin paduri tropicale: La Paz, Monteverde

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare