Sus
  >  Destinatii   >  Excursie prin Noua Zeelanda: Rotorua, paradisul geo-termal

Daca credeam ca Furnas, capitala geotermala din Insulele Azores, a fost o plimbare printre vulcani pe cinste, Rotorua si zona din jur sunt un Furnas imbuibat cu hormoni. Adica de zeci de ori mai mare. De-a lungul soselelor din jurul orasului, la tot pasul, parcuri geotermale te imbie cu cratere care mai de care mai fioroase, cu izvoare termale, sau bazine de namol care bolboroseste.

 

Ce parcuri geotermale am vizitat in Rotorua?

In doua zile, noi am vizitat in total 4 parcuri geotermale, si am ratat alte doua, pe langa care am trecut, dar nu am mai avut timp sa oprim (in general se inchid la ora 5, lucru care ne-a cam incurcat, ca sa fiu sincera, dat fiind ca se intuneca in jur de ora 21). Poate pare ca sunt cam multe 4, dar nu, fiecare asemenea zona avea specificul ei, si frumusetea ei aparte, asa ca nu a fost loc de plictiseala nici pe departe.

Parcurile acestea geotermale sunt locuri in care magma fierbinte isi face de cap si iese la suprafata (sau aproape), creind cratere, bazine cu namol, lacuri fierbinti in diferite culori, gheizere, cascade clocotite si alte minuni termale. Sunt amenajate cu pasarele de lemn, si iti ofera peisaje cu adevarat deosebite (plus un efect de sauna naturala).

 

Craters of the moon

Cum veneam de la lacul Taupo, langa cascada Huka formata de cel mai furios rau din Noua Zeelanda, am dat peste primul astfel de parc. Nu citisem despre el in prealabil, dar dupa nume ma asteptam sa fie o zona arida, stancoasa sau cel mult namoloasa. Cand colo, o mare de vegetatie verde ne-a intampinat intr-o vale, imediat ce am platit biletul, cu fum ridicindu-se dintre plante din loc in loc. Ce-i drept, in mijlocul parcului erau si vreo doua cratere, de unde cred ca se tragea numele locului. O plimbare de vreo ora foarte placuta, si o buna initiere in specificul zonei.

x

Orakei Korako Cave & Thermal Park

Ca sa ajungi la zona geotermala vei lua un mini ferryboat, care te lasa la picioarele unei cascade neobisnuite, o scurgere de apa clocotita peste niste stanci, carora, activitatea geotermala le-a dat diferite culori de la gri la rosu trecind pe la galben. Vei urma in sus si in jos un traseu de pontoane de lemn, si, o noutate, vei putea admira si o pestera geo termala.

Wai-o-Tapu

Posibil cel mai colorat parc geotermal este Wai-o-tapu, cu ale sale lacuri precum sampania (clocotita) sau, cel numit Baia diavolului, verde fosforescent. O placere sa il parcurgem pe tot, sunt in total 3 trasee, si in total iti va lua sa le parcurgi pana in 2 ore cu tot cu pauze dese de poze.

Hell’s Gate

Daca primele 3 le-am vizitat intr-o zi, si sunt pe drumul ce leaga lacul Taupo de Rotorua, Hell’s Gate este un pic mai departe, si am ajuns la el pe cand ne intorceam de la excursia pe White Island, vulcanul activ-insula din mijlocul oceanului.

Hell’s Gate iti ofera, ca si celelalte, o plimbare printre bazine cu namol si lacuri clocotite, dar, ca si particularitate, are amenajat intr-o parte si un mic spa geotermal, cu bazine cu namol sau cu apa cu sulf, calda, care isi asteapta doritorii de o balaceala practic in vulcan.

Ce am mai facut noi in zona Rotorua?

Am vizitat cel mai furios rau din Noua Zeelanda, responsabil pentru mare parte din productia de electricitate a tarii, care, undeva pe drumul intre lacul Taupo si Rotorua, creaza o cascada superba, impresionanta prin forta care o emana: Huka Falls. Te poti plimba in jurul cascadei, si sa o admiri de pe platformele de observatie, sau, cei mai curajosi, pot lua o barca, care te va duce pana la buza cascadei, sa ii simti direct puterea.

 

Ne-am plimbat pe malul lacurilor din zona. Am pornit de la lacul Taupo, un lac gigantic si foarte frumos, iar in Rotorua am innoptat pe marginea lacului Tarawera. In drum, am oprit la alte doua lacuri, Blue Lake si Green Lake, despartite de o fasie de pamant, dar complet diferite ca si culoare. Blue Lake are si plaja amenajata, si multi oameni faceau baie de dimineata pana seara aici, in schimb Green Lake este proprietate privata, si loc sacru maori, si orice fel de activitate nautica sau inot sunt strict interzise.

Am fost intr-o excursie la White Island, cea mai originala experienta din intreaga saptamana petrecuta in Noua Zeelanda, pe care am detaliat-o intr-un alt post aici.

O ultima experienta in Rotorua inainte de a pleca din Noua Zeelanda

Ne-am balacit intr-o piscina naturala termala, in mijlocul junglei. Lacul Tarawera are o sumedenie de izvoare termale care se varsa in el, si, in anumite locuri, sunt amenajate mici bazine, inconjurate de vegetatia luxurianta a Noii Zeelande. Pentru a ajunge la ele este necesar un transfer cu barca, excursie de altfel extrem de placuta in sine. Lacul Tarawera este parc national, si nu are construite drumuri in jurul sau.

Bineinteles, Rotorua nu e doar atat. Are un centru dragut, bun de plimbare, o sumedenie de lacuri in jur, parcuri de distractie, centre culturale maori si parcuri despre animale sau flora locala. Dar din pacate noi nu am avut prea mult timp la dispozitie, asa ca ne-am focusat pe ce face Rotorua cel mai bine: relief geo-termal.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare