Sus
  >  Destinatii   >  Excursie prin Noua Zeelanda: White Island, in mijlocul vulcanului

Tongariro Alpine Crossing este probabil cel mai frumos hike din insula de nord, dar cu siguranta White Island este cea mai interesanta si originala experienta care o poti avea in aceasta parte de Noua Zeelanda.

White Island este un vulcan cat se poate de activ, in mijlocul oceanului, cel mai activ con vulcanic din Noua Zeelanda, la care se poate ajunge fie cu barca din Whakatane, fie cu elicopterul din Rotorua.

 

Drumul cu barca dureaza 1-2h, in functie de cat de agitata este marea. Inainte de a ajunge la White Island vei mai trece pe langa o insula, un fost vulcan care nu mai este activ in prezent.

O data ajunsi aici, pe White Island, in inima vulcanului, vei primi echipamentul de protectie: o casca galbena si o masca de gaze. Dupa cum spuneam, White Island este cat se poate de activ, fumega si emana gaze in permanenta, si, o data la cativa ani are loc cate o explozie, mai mica sau mai mare.

Activitatea vulcanului este insa in permanenta monitorizata, si tururi se fac doar cand este la gradul 1 sau 2, adica linistit. Cand am fost noi era la nivelul 1, desi fumega extrem de furios din craterul plin de o apa cu o nuanta nenaturala de bleu.

Vei face un tur al vulcanului, printr-un crater vechi si pe langa cel actual, care bolboroseste continuu, si vei invata despre cum era minerit sulful, despre tipuri de explozii si de lava. Vei putea chiar testa cu limba cateva rauri geotermale care se scurg din crater in mare.

Frumusetea fioroasa a White Island

Peisajul inconjurator este absolut spectaculos, de o frumusete fioroasa aparte. Din loc in loc, unde emanatiile de gaze sunt mai puternice, este necesar sa iti pui masca la nas. Altfel ti se irita mucoasa nazala si gatul. Si ochii sunt afectati de sulful din aer, cu usturimi si lacrimi din belsug, dar doar pe moment.

 

Nu este deci nici pe departe o excursie kids-friendly, si tare ne-am bucurat ca am ajuns in Noua Zeelanda fara copii, si astfel am putut avea aceasta experienta. Cei care organizeaza tururile specificau varsta minima de 4 ani, dar totusi recomandau ca ar fi mai bine sa aiba peste 8 ani un copil daca vrea sa participe.

White Island, Noua Zeelanda, in trecut mina de sulf

Ultimul stop din excursia pe vulcan este in vechea mina de sulf, pentru a observa ruinele sale. Minerii obisnuiau sa petreaca luni in sir in acest mediu nu tocmai prietenos, si nu aveau cea mai usoara viata.

Bonus la final de excursie: Inot la margine de vulcan

Bonus, la finalul excursiei te poti balaci in apa oceanului, avind in spate panorama vulcanului fumegind, una din cele mai extreme balaceli din viata noastra. Unde mai pui ca unul din golfuletele in care poti acosta la vulcan se numeste Sharks Bay, golful rechinilor.

Plimbare prin Whakatane, de unde pornesc si sfarsesc excursiile catre White Island

La finalul excursiei, am facut si o mica plimbare prin orasul care ne-a fost punct de pornire: Whakatane, intai pana la sirena cocotata pe o stanca, unde se varsa raul (care adaposteste de altfel si debarcareul orasului) in mare, si pana la o cascada ascunsa bine intre stradute.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare