Sus
  >  Descopera Romania   >  Bucuresti si in jurul sau   >  La pas prin Bucuresti: Gradina botanica

Nu are nici pe departe naturaletea frumoasa a gradinilor botanice din Cape Town, sau exotismul parcurilor florale din Tenerife, si nici la amenajari nu se compara cu cele vizitate in Craiova, Jibou ori Cluj, la noi in tara. Insa Gradina Botanica din Bucuresti are farmecul ei, si, pana la urma, este un parc in plus bun de plimbare. Si in fiecare sezon cald (sau nu neaparat, chiar si pe frig) tinem sa ii facem o vizita, parte a explorarii anuale a muzeelor in aer liber din Bucuresti.

La intrare poti alege mai multe tipuri de bilete: doar exterior, pentru o plimbare prin parc, sau si cu Muzeu Botanic ori sere. Eu va recomand, mai ales daca nu ati mai fost demult, sa mergeti la toate.

Muzeul Botanic este chiar la intrare, si de la infiintarea sa pana in prezent a trecut prin mai multe locatii si tipuri de amenajari. Actualul muzeu este chiar langa intrarea in Gradina Botanica, gazduit intr-o casa in stil brancovenesc construita in 1895, si exponatele sale sunt cu adevarat fascinante. Sunt create cateva tipuri de biotop, cu animalele si flora corespunzatoare, dar poti vedea si un crocodil imens impaiat sau o piele de anaconda. Fascinante sunt si foile de ierbar, dar si imensa colectie de plante in recipiente cu formol.

Serele sunt alt loc interesant al Gradinii Botanice. Traseul prin ele te poarta printre orhidee in floare, citrice, ferigi imense, flori tropicale si exotice. O parte din sere sunt cele istorice, numite Serele vechi, construite la finalul secolui 19 de un arhitect belgian, iar celelalte prin care te plimbi sunt inaugurate in 1976. Fascinanta este si cea mai inalta cladire, care adaposteste palmieri imensi, dar si lacul pe care traiesc diferite specii de nuferi.

Gradina botanica este interesanta in orice anotimp. La inceput de primavara, prin martie, magnolii sunt in floare. Sunt plantati in jurul si in curtea interioara a serelor, si sunt unii dintre cei mai frumosi magnolii din Bucuresti. In plus, mici zone sunt acoperite de zambile si lalele colorate, iar aleile parcului sunt presarate de diferiti copaci in floare sau cu frunze verde crud de abia inmugurite.

Mai inspre vara infloresc trandafirii, care au o gradina superba dedicata, amenajata in mijlocul Gradinii botanice. Un alt punct de atractie, in orice anotimp, este gradina japoneza, cu felinarele ei de piatra, si podul de la intrare, ea fiind pe o insula in mijlocul lacului gradinii (o alta Gradina Japoneza se gaseste si in Parcul Herastrau).

Toamna e superba zona montana, „de hike” cum o numesc copiii, putind admira culorile schimbate ale copacilor din aceasta mini padure din mijlocul Bucuresti-ului.

 

Ne-am plimbat printre aranjamentele florale din apropierea intrarii insa cred cel mai mult, Ema fiind in etapa in care isi doreste sa miroasa florile insistent si cu pasiune.

Pentru ca vremea era inca foarte calda, am testat si noua cafenea deschisa in vecinatatea serelor, pentru un croisant in aer liber.

Pe oriunde calatorim, daca zaresc in ghidurile turistice gradini botanice, le vizitam. Iar in Romania, am pe lista mea de must-visit gradinile botanice din Galati si Jibou, care sunt cu adevarat deosebite, dar si pe cea din Ploiesti, pentru ca ajungem des in zona.

PS: Mai sunt si alte locuri in Bucuresti unde poti gasi un mic de natura nealterata de viata urbana agitata.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare