Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Ce am facut 2 zile, de Paste, cu copiii la Cluj

Anul acesta, de Paste, am schimbat un pic traditia din ultimii 5 ani. Am stat cu copiii pana in Vinerea Mare la the crib, la Breaza, si apoi ne-am imbarcat in masina pentru 3 zile de plimbare la Cluj, oras in care pana acum trecusem doar o data, si atunci in fuga.

Am ales asa pentru ca si de Revelion anul acesta am fost in deplasare, si ne-a placut, si am zis sa incercam si de alte Sarbatori. Ne-am izbit insa de un neajuns, cam prea evident totusi in un oras mare ca si Clujul: multe restaurante din centru au inchis de vineri pana marti, in jurul sarbatorii de Paste, ca si multe muzee, mai ales Exploratoriul, muzeul de copii pe care doream sa il vizitam, care ne-a socat fiind inchis timp de 3 sau 4 zile, fix cat sa nu putem merge in niciuna din zilele petrecute acolo.

Totusi duminica lumea iesise la plimbare, si cu siguranta ar fi dorit sa isi duca si copiii la cate o distractie sau sa manance la un restaurant (am gasit si deschise, dar din cele pe care le selectasem sa le incercam, mai multe au fost inchise nu doar in Prima zi de Paste, ci isi luasera prevazatori vacanta de joi pana tocmai marti, ceea ce in Bucuresti, Constanta sau Brasov nu am vazut sa se intample vreodata).

Dar lasind aceste neajunsuri datorate weekendului in care ne-am ales sa vizitam Clujul, au fost 3 zile de explorare urbana (insotite un pic de fuga in afara orasului), in care, desi prognoza era foarte proasta, vremea a tinut cu noi si am avut parte si de mult soare pentru plimbari pe strazi si prin parcuri dupa pofta inimii.

Cu copiii in Gradina Botanica din Cluj

Primul obiectiv vizitat a fost faimoasa Gradina Botanica. Mi-a placut mult cum este organizata, aleile in panta, superba gradina japoneza, dar si serele cu bazine acoperite de nuferi giganti, si am petrecut mai mult de 2 ore cred efectiv in mijlocul naturii.

Am profitat de moment sa discut cu Lucas despre tipurile de plante, despre cacturi si palmieri, despre Japonia sau despre cum este vegetatia la munte, si pare ca este la o varsta la care aceste informatii isi gasesc rezonanta si le asimileaza cu usurinta. Ema a profitat de aerul curat si a admirat din carut (cand nu a dormit pe saturate) frunzele si florile frumos colorate.

Prin centrul Cluj-ului

La final am mai dat o tura prin partea organizata precum o gradina japoneza, si am iesit cu plamanii incarcati de aer curat, pentru a cauta un restaurant in centru, unde sa servim pranzul. Inainte de a gasi loc de luat masa, am dat si o tura prin zonele centrale, pe la fantana in asfalt, unde data trecuta cand am ajuns in Cluj, Lucas, pe atunci de 1 an, a cazut imbracat complet, fapt care ne-a scurtat considerabil vizita. De data aceasta, de la intelepciunea conferita de cei 5 ani jumatate, Lucas nu s-a mai udat, si, din fericire, Ema inca nu este mobila pe cont propriu, asa ca hainele tuturor au fost salvate de la balaceala accidentala.

Pe picioare, in carucior, barca si trasura, cu copiii prin Parcul Central din Cluj

A doua zi a inceput cu ceata de dimineata, si ne pregateam pentru o zi petrecuta preponderent la piscina panoramica a hotelului, dar, imediat dupa micul dejun, vremea a tinut cu noi si soarele a iesit. Timp perfect pentru inca un pic de explorare urbana, asa ca ne-am indreptat picioarele si rotile caruciorului catre Parcul Central, ce se intinde pe malul canalului Somesul Mic. Primul popas aici: la lacul frumos amenajat, unde puteai sa inchiriezi hidrobiciclete haios colorate, in forma de masini VW Beetle, cu care ne-am amuzat sa pedalam vreo jumatate de ora.

Apoi ne-am mai plimbat pe alei, si Lucas s-a amuzat de toate podetele de lemn, am admirat si canalul si podul de metal de peste el, plin de lacate ce ascund declaratii de iubire.

Intr-o laterala a parcului ne-am intalnit cu un ponei, ce tragea o mica trasurica, cu care te puteai plimba, asa ca am mai dat o data o tura prin parc si cu un cal putere.

Vizita am incheiat-o la locul de joaca de langa, intre stadionul cu aer modern si marginea parcului, spre marea distractie a copiilor, dupa care am mai taiat o data parcul inapoi spre masina.

Cluj-ul de sus

Unde sa mai mergem, unde sa mai mergem? Ca ziua de abia ajunsese la pranz… Ne-am aruncat privirea in sus, inspre Cetatuia. Care este numele unui parc pe un deal aflat chiar de partea cealalta a Somesului Mic, si unde, sus in varf, am gasit si un restaurant cu un view superb asupra orasului si a celorlalte dealuri inconjuratoare. Inainte sa fie rapusi de somn copiii, am dat o raita pe aleile in panta ale Cetatuii, pana la crucea ce reprezinta Monumentul Eroii Neamului, pentru a avea vedere de ansamblu asupra Clujului.

Unde ne-am cazat cu copiii in Cluj – intre timp a devenit hotelul nostru preferat din oras

Serile si diminetile ni le-am petrecut la piscina, una din cele mai frumoase piscine pe care le-am testat in ultima vreme, la hotelul la care ne-am cazat: Ramada Cluj. Este situata la ultimul etaj, al saselea, in cladirea care oricum se afla la o inaltime considerabila, pe o panta, fata de centrul orasului, iar intreg etajul este ca o caciula gigantica de sticla peste un bloc de beton, astfel ca ai vedere la 360. Alaturi de piscina ai si un barulet tot aici, dar si o mini sala de sport, si am stat aici si am admirat peisajele si pe lumina, si pe intuneric, fiind deschisa pana la ora 22, si locul perfect de relaxare dupa o zi hai hui prin oras.

De altfel, hotelul a fost o alegere excelenta pentru noi, foarte aproape de centru, si cu apartamente suficient de mari cat sa incapem in formula noastra de 2 adulti + 2 copii. Bonus, view-ul superb de la peretele de sticla al camerei, pe care am primit-o la etajul al cincilea, si de care copiii au fost fascinati, mai ales ca se vedea si soseaua traficata de sub hotel, cu multe masini, autobuze si semafoare, prilej de nesfarsita distractie.

Unde am mancat in Cluj bun cu copiii?

Spuneam la inceput ca multe restaurante au fost inchise, si cel mai mult am fost dezamagita ca nu am putut testa Napolact Lactobar si Zama, care au fost inchise toata perioada (un pic nejustificat de mult, as zice eu). Insa am fost incantati de ce am testat.

Pranz la Nuka, in centrul orasului

Cel mai mult ne-a placut la NUKA, in zona centrala a orasului. Este ultimul dintr-un lung sir de restaurante pe laterala aceea a pietei, si singurul care nu a fost suspicios, ci chiar foarte atent, de prezenta unui carut intre mese (nu, Clujul nu mi s-a parut un oras cu inclinatie sa fie child friendly, nici pe departe).

Cafea pentru parinti la Olivo

Cafeneaua Olivo era pe lista mea de must-try in Cluj, dar inauntru era foarte aglomerat si terasa nu era functionala dat fiind vremea instabila de care am avut parte. Insa ne-am bucurat de chioscul din fata, care vindea cafea si prajituri, si ne-am luat una (foarte buna) la pachet pentru plimbarea prin centru.

Cina la Livada

Alta recomandare insistenta a tuturor cu care am vorbit a fost restaurantul Livada. Cred ca vara curtea din spate, adica livada, este superba. Noi am stat inauntru, dar mi-a placut tare mult cum este amenajat. Si au avut si scaun de copil, ceea ce nu ni s-a parut a fi regula in Cluj.

Pranz cu view la Panoramic Cetatuie

Locul care mi-a placut cel mai mult dintre toate unde am mancat in Cluj. Meniul este traditional, simplu, dar bun, insa privelistea face toti banii.

Prajitura si vin la Camino

Am cautat un pic gangul prin care se intra in curtea interioara in care este amplasat Camino (alaturi si de alte restaurante). Era soare, si am stat la terasa, si atmosfera a fost foarte placuta.

Cam asa am facut weekendul acesta de Paste in Cluj cu copiii. Cum din vara avem si zbor direct low cost la Cluj, cred ca vom mai reveni, si il vom folosi ca punct de pornire pentru explorari mai amanuntite prin nordul tarii. Am deja in minte cateva posibile scenarii de trasee.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare