Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Locuri ascunse din Prahova, in jurul Ploiesti-ului

Nu de putine ori am ajuns, dornici de explorari, jurul Ploiesti-ului (in care nu ezita sa opresti, daca nu ai facut-o pana acum, pentru a vizita bijuteriile de muzee ploiestene). Si am descoperit multe locuri frumoase in Prahova, absolut interesante, dar ascunse de ochii turistilor, la maxim jumatate de ora de Ploiesti (ceea ce inseamna in jur de o ora distanta din Bucuresti, perfecte pentru o iesire de o zi sau evadare de weekend), care merita cu prisosinta vazute, cateva dintre ele fiind recent introduse in circuitul turistic prahovean.

Gradina zoologica si parcul Bucov, de neratat in Ploiesti cu copiii

La nici 10km de Ploiesti se intinde parcul Bucov (in satul cu acelasi nume), de care pana de curand nu aveam habar. Parcul te asteapta cu alei largi, cochete, acum primavara cu multe flori si cateva sculpturi abstracte si busturi de personalitati. In centru are un lac, cu o insula la care se ajunge pe un pod micut, terase, dar si un loc mare de joaca.

Ce este insa si mai interesant este ca parcul Bucov adaposteste Gradina Zoologica Bucov, care ne-a impresionat pe toti in mod placut. Au multe animale, vizibile cu usurinta, custile par renovate si destul de confortabile. Ne-am plimbat aproape o ora printre maimute, zebre, lei lenesi la soare, tigri dormitind pe pietre, ursi jucausi si struti, si cu siguranta vom mai reveni daca suntem prin zona.

In plus, pe langa zoo, in parc mai gasesti si o Gradina Botanica si un muzeu, dar la care nu am mai ajuns din lipsa de timp, acum preferind sa ne plimbam pe aleile parcului (am ajuns insa pentru alta data). De altfel muzeele din Ploiesti sunt adevarate bijuterii!

Baile sarate de la Telega

Piscinele si strandurile cu apa sarata de la Slanic Prahova sunt foarte cunoscute, dar stiati ca exista bai sarate si la Telega la 10 minute de Campina si DN1? Satul Telega este strabatut de Raul Sarat, care formeaza mai multe lacuri extrem de sarate si cu proprietati terapeutice extraordinare. Una din piscine din pacate s-a deteriorat, dar Strandul Soimul este sub management particular, si iti poate oferi o experienta placuta de balacit in ape sarate, dar si terapie cu namol (sau joaca, in cazul copiilor).

Petrece o zi in locuri frumoase si misterioase in Campina

In drum spre statiunile montane de pe Valea Prahovei poti poposi si in Campina. Micul orasel din Prahova te asteapta cu locuri misterioase precum Castelul Iuliei Hasdeu, legende macabre la Lacul Miresei, picturi superbe in Casa Memoriala Nicolae Grigorescu si plimbari frumoase, dar si mancare buna, in Parcul Soceram. Citeste mai multe despre ce poti face o zi in Campina.

Muzeele din Valenii de Munte

Daca te vei intoarce din Brasov pe DN1a vei trece pe drumul tau spre Bucuresti, nu departe de Ploiesti, prin micul orasel de sub munte Valenii de Munte, care ascunde nu mai putin de 4 muzee interesante. E adevarat, 3 sunt aceeasi curte, Muzeul de etnografie si Muzeul de arta religioasa, impreuna cu Casa Memoriala Nicolae Iorga, care a locuit aici timp de 30 de ani, pana la cutremurul din ’40.

Nu foarte departe, tot in centrul Valenii de Munte, un alt muzeu, tare interesant pentru cei mici, te asteapta sa il vizitezi: Muzeul Vaii Teleajenului. Amenajat intr-o cladire istorica, iti prezinta interactiv, cu animatii si sunete, flora si fauna zonei.

Si daca tot esti in Valenii de munte, cu cei mici, nu departe este amenajat si un loc de joaca foarte plin de imaginatie.

Varful Secaria si Varful Lenesu, un traseu scenic nu departe de Ploiesti

De la Comarnic o iei in sus spre satul de munte Secaria, pe un drum plin de serpentine. Dupa cativa kilometri intortocheati vei parca intr-o parcare amenajata, sub cateva antene, la iesirea din Secaria inspre Valea Doftanei. De aici porneste traseul spre Varful Secaria (in fapt sunt doua varfuri unul langa altul, vecinul fiind numit, usor ironic dat fiind ultima panta abrupta pana la el, Varful Lenesu). Nu e un traseu greu, din contra, si nici lung. Cam 1 kilometru jumatate iti va lua pana la Varful Secaria, de unde turcoazul Lac Paltinu ti se va desfasura sub ochi in vale. Iar dealurile prahovene, cu Muntii Baiului in departare, au un sarm aparte, nu e asa?

Manastirea Cornu, panorama frumoasa cu Prahova si un traseu pana la Crucea Cornu si Fantana de Piatra, pe Plaiul Cornului

Citisem mai demult de Manastirea Cornu, care e cocotata pe un deal si ai de acolo panorame frumoase cu DN1, Breaza si colinele impadurite din jur. Drumul de acces este destul de abrupt, si interzis masinilor pe timp de ploaie sau ninsoare, dar noi am fost pe soare, ba chiar la apus, si a fost un popas tare simpatic (desi manastirea este actualmente in renovari).

De la Manastirea Cornu poti incepe un traseu pe culmile Plaiului Cornu pana la Crucea din Cornu, prin paduri de foioase si peste dealuri verzi, cu panorame frumoase cu Breaza de vizavi si semetul varf Sultan ce domina peisajul.

In apropiere, tot in comuna Cornu, poti face un popas cu aroma de levantica. Aroma vizuala doar insa, la restaurantul La Lavanda din centrul localitatii, decorat superb, fix in ton cu numele, doar cu levantica.

Restaurantul in forma de OZN Pizza&Grill, un popas haios cu copiii pe Valea Prahovei

Pe DN1, cel mai traficat drum din Romania, au inceput sa circule si extraterestrii cu OZN-uri. Sau sa astepte turistii la un suc fresh de portocale, o prajitura sau ceva de mancare, la cea mai noua atractie pe soseaua ce leaga Bucuresti-ul de munte: un restaurant in forma de farfurie zburatoare, cu multe lumini si cativa extraterestri care te intampina la usa si pe scari. Pe copii i-a distrat teribil cina acolo, si vor sa mai revenim.

Manastirea Turnu si situl arheologic Targsoru-Vechi

O veche manastire, in jurul careia s-au gasit numeroase ruine ale altor biserici, dar si ale unor terme si morminte romane, a fost recent reconditionata exemplar. Te poti plimba prin curtea bisericii-cetate, si apoi, pe o alee strajuita de garduri de nuiele, ajungi la vechile ruine romane.

Noua ne-a placut tare mult aceasta plimbare, copiii au alergat in soare si au adunat pietricele, si eu am admirat arhitectura reconstructiei. Targsoru-Vechi se gaseste la doar cativa kilometri de Ploiesti, si sunt mirata ca o asa reconditionare frumoasa nu este pomenita in presa mai mult, cu greu am gasit cateva informatii.

Conacul Pana Filipescu si Palatul Stolnicului Constantin Cantacuzino, doua locuri superbe si ascunse din Prahova, langa Ploiesti

O alta aditie recenta in circuitul turistic prahovean este Conacul Pana Filipescu, din comuna Filipeștii de Târg. Prima data cand am ajuns aici, intr-una din plimbarile noastre prin Prahova am avut o experienta neplacuta: a fost faptul ca, desi ajunsi cu mai mult de jumatate de ora inainte de inchidere, nu am fost primiti inauntrul conacului. Nu ne-a pasat, copiii s-au distrat alergind pe pietrele din curtea frumoasei case (la care trebuie totusi sa revenim – as merge acolo pe zapada, curtea conacului parea cam golasa si ar arata tare bine sub un strat de nea) si eu am facut multe poze, sub privirile pe dupa geamuri ale angajatilor, care asteptau (cu nerabdare) sa plecam.

Later update: In o zi rece de iarna am revenit la conacul Pana Filipescu, si, fericire!, l-am gasit deschis si am beneficiat de un foarte informativ tur ghidat prin crama, ghetarii si camerele fostei case boieresti. Am fost impresionati de povestile familiilor artistocrate de demult, dar si de ingeniozitatea constructiei, mai ales de cele 4 tainite din pivnita, 4 camere mici, ascunse, greu accesibile, ascunzatori pentru familie si obiecte de pret in caz de pericol.

Ca bonus, de data aceasta am ajuns aici inainte de asfintit, si la iesirea din turul ghidat prin conac am putut admira din curtea sa iazul, pe care odinioara boierii se plimbau cu barca, de la baza dealului sub luminile rozalii ale apusului de iarna.

Insa popasul in Filipestii de Targ nu s-a incheiat aici. La nici 500m de conacul Pana Filipescu, in centrul satului, ruina fostului palat al Stolnicului Constantin Cantacuzino este inconjurata de un parculet cu multa iarba, pe unde am lasat sa alerge fericiti copiii.

Ruinele sunt in stare avansata de degradare insa din pacate, si un adevarat pericol pentru copiii satului, care se catarau nestingheriti pe arcade precare, insa locul avea o energie aparte, contrastul dintre verdele ierbii si rosul caramizilor din vechile ziduri creau un efect vizual deosebit, iar micul parculet era destul de bine ingrijit, deci pentru noi a fost un sfarsit de dupa amiaza superb. Nu ar strica insa un mic efort de reconditionare a acestor ruine, fascinante cu boltele ample si ferestrele care acum privesc doar catre cer.

Micul Trianon din Floresti, ruine aristocratice frumoase, ascunse „la vedere”, nu departe de DN1 ce traverseaza Prahova

Construit cu peste 100 de ani in urma de Cantacuzino zis Nababul, unul dintre cei mai bogati prahoveni de atunci, Micul Trianon din Floresti a fost o bijuterie arhitectonica, facut sa semenene cu Micul Trianon de la Versailles.

Din pacate anii lungi de comunism, dar si nepasarea autoritatilor de dupa, si in aceeasi masura reaua-vointa a localnicilor care ani in sir s-au servit din ruinele palatului cu materiale de constructie, au transformat aceasta minune de palat intr-o fantoma, niste ruine care insa si-au pastrat farmecul, si care, chiar si asa neingrijite atrag vizitatori.

Si din pacate continua sa ramana in starea aceasta avansata de degradare, neavind inca norocul unei restaurari precum cea de la Conacul Pana Filipescu aflat la 5km distanta, sau a Castelului Cantacuzino de la Busteni.

Noi am trecut pe la ele intr-o zi cu soare de decembrie, am dat o raita in jurul palatului, dar si al turnului cu alura medievala de langa, si am oftat in fata bazinului care o data fusese o fantana arteziana opulenta la gandul frumusetii pierdute a acelor constructii.

La Floresti, respectiv la Micul Trianon, care este chiar in centrul sau, din DN1, se ajunge imediat, in mai putin de 5 minute. Iar in anumite weekenduri din an se organizeaza aici competitii de cai, adevarate evenimente aristocratice, sub egida Karpatia Horse Show. Noi am fost la o jumatate de septembrie, sa vedem probe de obstacole si de atelaje, iar unele dintre aceste competitii au chiar participare internationala, si conteaza pentru calificari la Olimpiade.

Panorame cu munti si dealuri de la Crucea de pe dealul Tintea, Baicoi

Pentru panorame superbe cu muntii si dealurile prahovene nu trebuie sa te indepartezi prea mult de la DN1. In Baicoi, dreapta de pe DN cum mergi din Bucuresti inspre statiunile montane, poti urca pe dealul Tintea, unde este ridicata o cruce (luminata noaptea), si de unde ai privelisti frumoase de jur imprejur.

Valea Doftanei de sus, din comuna Sotrile + TransSotrile, un drum scenic din Prahova

Cele 6 sate care constituie comuna Sotrile, aflata foarte aproape de Campina, sunt legate de o sosea la inaltime, printre cele mai inalte varfuri din zona, cu peisaje extrem de frumoase, putind admira de sus Valea Doftanei si barajul Paltinu. Ba chiar si niste trovanti cu forme ciudate pot fi admirati langa o capita de fan, la o margine de drum.

O data ajunsi in Sotrile, in partea cea mai inalta a comunei, poti face o mica drumetie pana pe Vf Frumos, de unde ai o panorama de 360 de grade superba, inclusiv in departare, intre dealuri inverzite cu lacul si barajul Paltinu.

Pe Valea Doftanei, inspre Barajul Paltinu si popas la ATRA

Un loc impresionant in Prahova, nu departe de Ploiesti si DN1, este Barajul Paltinu, la care se urca pe un drum serpuitor din Valea Doftanei (drum care continua spre Doftana, une este localizata si frumoasa pensiune Atra Doftana, la care revenim des pentru cate un pranz ori o cina delicioasa in mijlocul naturii). Apa lacului Paltinu are in zilele insorite are nuante de turcoaz, si o plimbare aici, dar si pana aici pe langa rau, este o placere. Pacat de gunoaiele care ocazional ocupa golfuletele mai fara curenti ale lacului.

Tot pe malul lacului a fost amenajat si un pic popas, cu gratare si foisoare cu priveliste spre luciul apei, dar si o carare ce coboara panta, pana fix la lac.

La ATRA ajungem des. Nu ne-am cazat niciodata, insa ii vizitam din timp in timp pentru a le testa noile meniuri, care se schimba sezonieri. Privelistea e superba la ATRA, cu lacul si muntii, si mancarea tot timpul buna. In plus au si un loc de joaca amenajat in curtea cu panta inspre lac.

Pentru privelisti frumoase cu Muntii Baiului: Secaria, satul de deasupra Comarnicului

Un frumos sat de munte se gaseste deasupra Comarnicului si a DN1, si in acelasi timp si deasupra Doftanei si a barajului Paltinu. De pe ulitele de pamant de aici ai panorame superbe cu Muntii Baiului, si poti face o sumedenie de drumetii (pe trasee nemarcate), cat vezi cu ochii. Din Comarnic, de la DN1, pana aici, este un ocol de doar cativa kilometri.

Podul lui Cuza, un monument istoric de o mare insemnatate in Prahova, vizibil si de pe DN1, un loc frumos total uitat de turisti si autoritati

In Banesti, vecin cu orasul Campina, se gaseste un monument istoric total aparte. Este vorba de podul de piatra, construit in 3 ani de Cuza, peste raul Doftana, pentru a face legatura cu Tara Romaneasca (unita de el cu Moldova) si Ardeal si inaugurat in 1864. Este primul pod de piatra inaugurat la noi in tara. Pana in 2014, podul a rezistat eroic trecerii timpului, si era folosit doar pietonal, de localnici, pentru o legatura rapida inspre Campina. Insa in 2014 o viitura pe Doftana i-a distrus iremediabil unul dintre piloni. In acest moment o pasarela metalica realizeaza legatura pietonala peste rau (legatura rutiera se realizeaza pe DN1), iar de pe ea poti admira batranul pod, in mod nejustificat neinclus in circuitul turistic din Prahova.

Crucea Domnitorului din Melicesti, un alt loc senzational de frumos in Prahova, aproape de Ploiesti

Pentru a comemora trecerea pe atunci a printului Carol I, dornic sa descopere tara pe care o va conduce incoronat rege, la Melicesti, langa Campina, s-a construit o cruce in varful celui mai inalt deal din zona. Construita in 1867, este un loc cu adevarat deosebit, inconjurata de mesteceni, cu o panorama intinsa asupra dealurilor si muntilor de dupa ele. Acum toamna totul era in culori intense, de la galben la rosu.

Imi plac tare mult aceste plimbari prin locuri mai „ascunse” in Prahova, dar totusi atat de accesibile, si m-a bucurat sa vad cateva monumente reconditionate, reintroduse in circuitul turistic (dar totusi prea putin promovate) in jurul Ploiesti-ului. Vom mai studia aceste zone prahovene, la care noi ajungem atat de usor, pentru a mai descoperi astfel de nestemate turistice.

Biserica de lemn din Mizil

In stil maramuresean, facuta de mesteri din Baia Mare, in parcul central din Mizil (langa Sala sporturilor) se afla una din cele mai inalte biserici de lemn din Romania. Biserica are inaltimea de 52 de metri, si a fost construita din lemn de brad si stejar. Daca sunteti pe Drumul Vinului Prahova, sau din Ploiesti in drum spre Buzau, merita un popas!

PS: Alte locuri ascunse si nestiute in Prahova, aproape de Ploiesti

Tot in apropiere de Ploiesti, merita o vizita si Conacul Bellu din Urlati sau Muzeul Pietrei din Sangeru sau Casa Domneasca de la Brebu, Slanic Prahova sau pensiunea Atra de pe Valea Doftanei. Iar daca dupa atatea vizite si plimbari aveti chef de un pic de relaxare, langa Ploiesti este un spa minunat, tocmai bun pentru o zi de rasfat. Nu uita nici de muzeele din Ploiesti, adevarate bijuterii! Si nu rata nici o vizita pe Drumul vinului Prahova, am si aici doua recomandari: Casa Timis (fosta Conacul Domnitei Ralu) si Vinalia – Conacul din Ceptura. Iar daca ai chef de drumetii usoare, scenice, la care ajungi rapid din Bucuresti, aproape la nici 20 de minute de Ploiesti, Breaza te asteapta cu multe trasee pe dealurile sale, in plus fata de toate traseele in fiecare statiune de pe Valea Prahovei.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare