Sus
  >  Calatorii cu copii   >  O zi prin Campina, Prahova

Vrei o iesire de o zi din Bucuresti, dar fara sa intri in aglomeratia de pe Valea Prahovei? Pai la nici o ora si jumatate de capitala, dupa Ploiesti, te poti opri la Campina, mic oras cu multe de oferit vizitatorilor sai.

Castelul Iulia Hasdeu, o cladire misterioasa, cum alta nu e in lumea intreaga

Probabil cel mai important obiectiv turistic din Campina este Castelul Iulia Hasdeu, construit de indureratul tata Bogdan Petriceicu-Hasdeu in memoria fiicei sale, Iulia, moarta prea din vreme, la doar 19 ani. Si nu doar in memoria, ci ca un adevarat templu de spiritism, in care savantul comunica cu fiica sa. Se spune ca Iulia, in sedintele de spiritism cu tatal sau, i-a dictat arhitectura aparte a castelului. De neratat!

Casa memoriala Nicolae Grigorescu

Desi ocolita de turistii oricum putini care ajung in Campina, casa memoriala a lui Nicolae Grigorescu nu este departe de Castelul Iulia Hasdeu, si merita cu prisosinta o vizita. Aici s-a retras celebrul pictor, la recomandarea doctorilor sai, dupa infectarea cu tuberculoza, iar aerul curat prahovean l-a tinut in viata inca multi ani. Poti admira atelierul lui Grigorescu, multe picturi sub semnatura sa, dar si suvenire aduse de artist din calatoriile sale.

Lacul Miresei, alt loc inconjurat de legende pararanormale

Pare un lac dragut, cu loc de joaca si terasa pe margine, dar si promenada de jur imprejur, insa localnicii ii asociaza legende macabre. Se spune ca apa este blestemata, datorita accidentelor multiple intamplate aici. Povesti din batrani zic de biserici pline de pacatosi scufundate in apele lacului, sau de fete nefericite, obligate de parinti la casatorii impotriva dorintei, care si-au gasit sfarsitul tot in Lacul Miresei.

Parcul Soceram

Sus, pe platoul Muscel de langa oras, de cativa ani a fost construit de la zero un parc intreg, foarte frumos, cu privelisti catre dealurile de jur imprejur, care intre timp s-a inverzit si a devenit un loc in care revenim cu drag des. Ne plimbam prin parc, dar si pe platou imprejur, punctat de mici trovanti si copaci masivi, batrani de zeci sau sute de ani.

Locuri de joaca, piste de bicicleta sau karturi, dar si doua restaurante foarte bune (Pampas si Toscano) ne atrag aici in zilele cu soare.

Si iarna e frumos in Parcul Soceram. De fiecare data revenim daca suntem in zona cand ninge, pentru o bulgareala. Iar pe dealul de langa parc, daca zapada este suficienta, copiii organizeaza ad hoc o zona de sanius si una de ski.

Ma bucura si ca ambele restaurante din parc sunt tare frumos si magic decorate de Sarbatori! Le recomand cu drag pentru un strop de magie de Craciun!

Campina – oras petrolier

Nu doar vecinul Ploiesti are istorie petroliera, ci si Campina. Prima schela petroliera din Romania a fost infiitata la Campina in 1890, si un monument dedicat poate fi admirat in centrul orasului din 2017.

Vara unde la balaceala in Campina?

Pana acum cativa ani functiona un strand dragut in Campina, dar a ramas nerenovat si intr-un final a fost inchis. Postez mai jos cateva poze pentru posteritate, in speranta ca va fi renovat si din nou functional. Ai insa ocazia de a merge, la cativa kilometri de oras, la Baile Telega, pentru balaceala in ape sarate.

Unde poti merge in jurul Campinei?

Daca ai mai mult de o zi timp la dispozitie, intreaga Prahova are o sumedenie de locuri ascunse foarte interesante de vizitat, Ploiesti are nenumarate muzee interesante, Valea Prahovei te asteapta cu trasee in fiecare dintre statiunile sale, Breaza te imbie cu dealurile sale frumoase de luat la picior, Parcul Natural Bucegi este splendid intotdeauna, Muzeul Cinegetic Posada nu este departe, iar Sinaia are multe locuri incantatoare si cand vremea nu este prielnica pentru munte (iar de Craciun este o feerie, bineinteles, in fostul orasel de munte regal).

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare