Sus
  >  Descopera Romania   >  Bucuresti si in jurul sau   >  Patru muzee ca niste bijuterii in Ploiesti

De cele mai multe ori trecut in graba (sau trecut lent, dupa cum e traficul) pe centura, orasul Ploiesti ascunde insa adevarate comori, si azi va vorbesc in special despre 4 muzee ploiestene absolut senzationale: Muzeul Ceasului, Muzeul Omului, Muzeul National al Petrolului si Casa de Targovet. Faceti data viitoare un popas prin Ploiesti pentru macar unul dintre ele, nu veti regreta.

Muzeul Ceasului, cel mai cunoscut muzeu din Ploiesti

Singurul muzeu despre care mai auzi ca e vizitat din Ploiesti este Muzeul Ceasului, singurul muzeu de la noi din tara dedicat trecerii timpului si masurarii lui. Muzeul este gazduit de Casa Luca Elefterescu, o bijuterie de arhitectura, iar colectia expusa ilustreaza modul in care a evoluat tehnica de masurare a timpului. Ba chiar are si cateva exponate hi-tech si interactive, foarte amuzante pentru copii.

Continuam prin Ploiesti cu Muzeul Omului

Muzeul Omului, sau Muzeul Judetean al Stiintelor Naturii Ploiesti, este gazduit in Palatul Culturii, alta cladire de o mare importanta arhitecturala, cu niste holuri bogat decorate, senzationale. In Palatul Culturii sunt si alte institutii publice, astfel incat nu il poti vizita pe indelete peste tot, dar pe holurile centrale te poti plimba, iar salile Muzeului Omului te asteapta cu numeroase exponate foarte interesante, foarte bine puse in valoare, intr-un mod modern si cu aport mare tehnologic. Tot in Palatul Culturii poti vizita un mic acvariu.

Cand te plimbi pe jos intre muzee, poti opri un moment sa admiri Casa Alba din Ploiesti, unde functioneaza Consiliul Judetean Prahova, si arhitectura sa interesanta. Este o constructie mult mai recenta decat celelalte locuri recomandate in acest articol, dar la fel de frumoasa.

Casa de Targoveti Hagi Prodan, cea mai veche casa din Ploiesti

O casa absolut superba, construita în 1785 de bogatul negustor Hagi Prodan, a fost pe rand Muzeul Prahovei, expozitie dedicata lui Nichita Stanescu, si in final ceea ce este si in prezent: Muzeul Hagi Prodan. Cu o arhitecura aparte, si decorata delicat, este o adevarata incursiune in lumea boierilor de demult din Tara Romaneasca.

Muzeul National al Petrolului

Ploiesti a fost (si poate inca este) capitala petrolului in Romania, asa ca locul unui Muzeul National al Petrolului, inaugurat in 1961, este fix aici. Ca si celelalte prezentate mai sus, ocupa o casa frumoasa, in centrul orasului, unde vei fi plimbat prin istoria industriei petroliere din Romania. Cele mai interesante piese pentru copii sunt machetele de platforme petroliere, sonde, macarale si alte cladiri in legatura, iar in curte te poti plimba printre tot felul de masinarii, motoare, sonde si masini vechi.

Si la final, o recomandare gastronomica tot intr-o casa deosebita: Curtea Berarilor Timișoareana din Ploiesti

Tot central, o alta casa superba, Casa Ergas Avram Mamaciu, construită în perioada 1869-1870 de Mamaciu, un bancher şi om de afaceri evreu, in trecut pe rand Casa Armatei sau Teatrul de papusi, gazduieste acum Curtea Berarilor Timisoreana. Cum vizitasem si in Timisoara Curtea Berarilor, nu se putea sa nu vizitam si sa mancam si la cea atat de aproape de Bucuresti, din Ploiesti, si nici de data aceasta nu am fost dezamagiti, nici de atmosfera si decor, si nici de mancare.

Alte muzee din Ploiesti inca pe lista noastra

Daca credeti ca acestea sunt singurele muzee din Ploiesti, va inselati teribil. Inca pe lista noastra se gasesc inca multe, la care nu am reusit inca sa ajungem, dar sunt cu siguranta interesante, cum ar fi Muzeul Ion Luca Caragiale si Casa Memoriala Nichita Stanescu.

Si daca mai vrei sa vizitezi locuri faine si in jurul Ploiesti-ului, te invit sa citesti articolul nostru despre locuri ascunse in Prahova.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare