Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Cum sa iti planifici o vacanta in Insulele Azore

Insulele Azore sunt un arhipelag in mijlocul oceanului Atlantic, la aproximativ 2h de Lisabona, capitala Portugaliei, tara de care apartin. Sunt unele din cele mai frumoase bucatele de Europa (o parte din ele insa pe placa tectonica americana), si noi le-am vizitat deja de 4 ori.

Desi foarte usor de ajuns, o prima dificultate pentru planificarea unei calatorii in Azore reprezinta alegerea insulelor pe care le vei vizita. Caci fiecare insula merita admirata si explorata, si fiecare este diferita de celelalte. Sa o luam pe rand insa…

Pe ce insule din Azore iti poti planifica o vacanta cu zbor direct de pe continent?

Cel mai usor de ajuns este, bineinteles, insula cea mai mare si capitala arhipelagului, regiune autonoma in Portugalia: insula Sao Miguel si al sau aeroport din Ponta Delgada. Catre ea avem zboruri directe din Lisabona cu TAP, Azores Airlines, dar si alte companii, precum si low cost, din Lisabona si alte tari europene.

>> Citeste despre o prima saptamana pe Sao Miguel

Alte insule pot fi ajunse cu zbor direct din Lisabona: Faial si Terceira se numara printre acestea, si fac parte din grupul central de insule al arhipelagului Azore.

>> Citeste ce poti vizita cateva zile pe Faial
>> Noi am stat cateva saptamani pe Terceira si am explorat-o pe indelete

Cum poti combina usor doua sau mai multe insule din Azore?

Arhipelagul Azore se imparte in 3 grupe: cele mai apropiate insule de continentul european sunt Sao Miguel si Santa Maria, grupul estic. Continuind inspre vest gasim Terceira, Graciosa, Pico, Faial si Sao Jorge, grupul central dintre care 3 insule sunt rapid de ajuns de la una la alta cu feribotul.

Cele mai vestice insule sunt Flores si Corvo, cea mai mica din arhipelag, care deobicei sunt descoperite de calatori impreuna.

Cat timp aloci fiecarei insule din Azore in parte?

Si am revenit la timp, cea mai importanta parte a ecuatiei planificarii unei calatorii, si nu doar prin Insulele Azore.

Daca ai doar un long weekend la dispozitie: as recomanda una din insulele in care poti zbura direct de pe continent: Faial, Terceira sau Sao Miguel.

Daca ai o saptamana la dispozitie: alege Sao Miguel! E cea mai mare insula din arhipelag, si iti poate oferi de toate: privelisti minunate, plaje, ape termale, trasee de drumetii, activitati pe mare, hoteluri faine.

Alternativ poti alege sa stai pe cele 3 insule centrale, Sao Jorge, Pico si Faial, cate 2-3 zile pe fiecare. Sunt foarte aproape una de alta (sub o ora cu feribotul intre oricare doua), si au o gramada de lucruri de facut si locuri de vazut.

Daca ai 10 zile-doua saptamani, e timpul sa faci combinatii interesante, si sa sari intre insule. Poti incepe cu Sao Miguel, si apoi continua inspre vecina sa micuta, Santa Maria, cea mai sudica si cea mai insorita se pare insula din Azore. Este de altfel singura insula pe care noi inca nu am reusit sa ajungem.

Sau dupa ce cateva zile iti stabileti baza in Ponta Delgada sau imprejurimi, poti prinde zborul direct Sao Miguel-Flores, si restul timpului avut la dispozitie sa explorezi cele doua insule vestice ale arhipelagului, Flores si Corvo.

Terceira e si ea o idee buna, de combinat fie cu trio-ul de insule Pico-Faial-Sao Jorge, fie cu Sao Miguel or micuta Graciosa.

De la 3 saptamani in sus, e timpul sa devii cunoscator cu adevarat in ale Azorelor. Nu uita nici de mica si arida Graciosa, una din insulele mele preferate din arhipelag.

Ce poti vedea pe fiecare insula in parte si cum sa alegi insula potrivita activitatilor tale preferate?

Am pregatit pentru fiecare insula in parte cate un articol detaliat: unde sa te plimbi, ce sa vizitezi, unde sa mananci si ce cazare sa alegi. Citeste mai jos articolele dedicate.

>> O saptamana pe Sao Miguel | Recomandari de hoteluri design pe Sao Miguel | Ape si piscine termale pe Sao Miguel
>> Flores si Corvo, cele mai vestice insule
>> 5 activitati inedite pe Pico
>> Sao Jorge cea frumoasa
>> Graciosa, insula alba din Azore
>> Faial si vulcanii sai
>> Cateva saptamani pe Terceira

Pe toate insulele din Azore vei gasi din plin drumetii si puncte de belvedere frumos amenajate, portughezii iubesc miradoures. Dar au si cateva particularitati, pe care e bine sa le iei in seama daca ai anumite preferinte. Ape termale vei gasi pe Sao Miguel (din plin chiar), dar si pe micuta Graciosa este un complex termal. Pe Sao Miguel ai chiar ocazia sa inoti in ocean, unde apele Atlanticului sunt incalzite de un izvor termal. Iar lacul maro termal din Terra Nostra este o minunatie unica in lume!

Daca urmaresti sa admiri cascade, le vei gasi din plin pe Flores. Dar si pe Sao Miguel poti face cateva drumetii frumoase pana la cascade impresionante.

Daca te pasioneaza drumetiile, cel mai impozant traseu este cu siguranta cel pana in varful vulcanului Pico, din mijlocul insulei cu acelasi nume, cel mai inalt punct din Portugalia, varf vizibil si de pe vecinele sale. Sao Jorge este iar renumita pentru traseele sale pana pe cateva faja de o frumusete deosebita, dar pe fiecare insula in parte vei gasi drumetii exceptional de frumoase. Terceira are amenajate cateva trasee prin care poti vedea parti din insula altfel inaccesibile.

Intentionezi sa explorezi pesteri si tuburi de lava? Pe Terceira sunt doua amenajate turistic si usor accesibile, dar si pe Graciosa sau Pico sau Sao Miguel poti vedea astfel de minuni ale naturii, produse de vulcani. In unele te poti plimba doar cu ghid si cu programare prealabila!

Cratere din plin gasesti in insulele Azore. Cele mai cunoscute sunt probabil cele de pe Sao Miguel, cu lacurile de doua culori diferite din Sete Cidades sau Furnas si fumarolele sale. Dar si Graciosa are un crater de dimensiuni impresionante, Corvo este un crater intreaga insula, iar pe Flores gasesti pe platoul sau de sus din centrul insulei mai multe cratere mici unul langa altul.

Pentru balene, cele mai recomandate sunt Faial si Pico, iar pentru vinuri cu siguranta Pico exceleaza la acest capitol (poti chiar vizita un muzeu dedicata). Orasele frumoase mi-au placut pe Terceira si Faial cu a sa capitala Horta, iar hortensii am admirat peste tot in arhipelag, cu precadere inflorite complet in lunile de vara

Cum te deplasezi intre insule Azore?

Azorele sunt conectate de Azores Airlines prin aer, cu un orar destul de bine pus la punct, dar si, pe grupuri apropiate, de feriboate, mai ales in lunile de vara.

Cum e mai comod sa explorezi pe insulele Azore? Unde te cazezi?

Recomandarea mea este sa iti inchiriezi masina. Fiecare insula in parte are o gramada de atractii si locuri in care ajungi greu fara masina inchiriata. Pe transportul in comun te poti baza, mai ales in insulele mai mic, doar pentru deplasari intre localitati.

In afara de masina inchiriata, poti sa iti rezervi (din timp, mai ales vara) excursii pe apa – de vazut balene sau delfini, ori diferite formatiuni de lava vizibile doar de pe mare, pentru fiecare insula in parte.

In Sao Miguel, fiind mare, e o idee buna sa iti iei doua cazari in parti diferite ale insulei, pentru a putea explora mai pe indelete totul. Tot pe Sao Miguel ai ocazia de a dormi in plantatii de ananas, in zona din jurul capitalei Ponta Delgada.

Pe fiecare insula vei gasi un mix de cazari pentru toate buzunarele. Pe Sao Miguel gasesti si hoteluri luxoase, de 5 stele, dar si doua inscrise in lantul DesignHotels. Airbnb e iar o retea buna de cautat cazare. Pe Terceira ne-am inchiriat o casuta super draguta pentru timpul petrecut acolo, si preturile sunt de ce le mai multe ori foarte bune. Pe unele insule mai mici si mai remote, precum Graciosa, Corvo or Flores e bine sa iti rezervi, daca mergi vara, cazarea din vreme. Noi am mers in octombrie pe Flores, si am gasit un airbnb absolut superb, o veche moara sub una din cele mai frumoase cascade de pe insula.

Cand sa mergi in Insulele Azore?

Cea mai aglomerata perioada este evident vara, dar vremea nu e neaparat atunci si doar atunci buna. De fapt, cam tot anul vremea este ok de vizite, temperaturile variind putin, intre 15 si 20 de grade. Apa cea mai calda in ocean este toamna, si tot atunci ai mari sanse de zile insorite. Iarna e mai mare risc de ploi (dar riscul de ploi este valabil tot anul pentru Azore). Vremea oricum este schimbatoare, dat fiind ca sunt niste mici insule in mijlocul oceanului,


Voi ati explorat vreo insula din Arhipelagul Azore? Daca nu, cu care ati incepe?

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare