Sus
  >  Destinatii   >  In cautarea vulcanilor pe insula Faial, arhipelagul Azore

La inceput de octombrie am avut o sesiune intensa de island-hopping timp de un weekend destul de lung, prin Azore. Am trecut o zi prin iubita noastra Sao Miguel, sa o revedem un pic, am poposit aproape 2 zile pe Pico, cea cu impozantul vulcan in centru, si, cireasa de pe tort, am petrecut 2 zile printre vulcanii scenici de pe Faial.

Desi la doar jumatate de ora distanta cu feribotul de Pico, inca de pe mare iti dai seama ca Faial este complet diferita de vecina sa. In primul rand, portul natural din Horta, capitala insulei, a insemnat o dezvoltare timpurie mult mai rapida decat Pico cea producatoare de vinuri, astfel incat insula este mult mai populata, cu cladiri mai mari, un port, o faleza si un centru insemnate (spre deosebire de Madalena, principalul centru urban de pe Pico, ce arata mai mult a sat pescaresc).

Si, desi tot vulcanica, imediat ce incepi sa te invarti pe Faial, vei vedea si alte diferente. Spre deosebire de Pico, unde totul se invarte in jurul unui vulcan gigant, pe Faial ai o sumedenie de vulcani micuti, dar puternici, care au modelat relieful in jurul lor. Dar sa o luam pe rand!

Du-te intai la Capelinhos, unul din cele mai tinere bucati de pamant din Europa

Acest scenic colt de insula a fost creat in urma cu 50 de ani, dupa explozia unui vulcan, pe atunci marin, la cativa kilometri de tarm. Cel mai apropiat sat a fost distrus, dar in schimb a a aparut un nou pamant, cu aspect plesuv. Poti vizita farul, dar si muzeul de sub vulcan, iar peisajul este demential. In plus, undeva pe stancile de lava, sunt organizate si cateva piscine naturale, pentru a fi ferit de valurile oceanului in timpul balacelii.

Viziteaza apoi Caldeira do Faial, cel mai mare vulcan de pe insula Faial, Azore

Cu cat mai multe caldere vad, cu atat imi dau seama cat de diferite sunt una de alta. Dar niciodata neimpresionante. Caldera de pe Faial este un exemplu perfect de crater de vulcan. Un cerc aproape perfect, cu diametrul de 2km si o inaltime de vreo 400m, acoperit de verde, este impresionant. La punctul de belvedere se ajunge pe mai multe drumuri din zona de coasta a insulei, si de aici poti incepe trasee de jur imprejurul vulcanului.

Coboara din nou pe tarmul marii in Faial, la Castello Branco

O stanca impozanta unita de un pic de pamant de insula, in trecut spaima piratilor. Din largul marii parea o fortareata de neinvins. In realitate insa, e doar o forma de relief neobisnuita, urmare tot a activitatii vulcanice de pe Faial, locul de cuibarit a nenumarate specii de pasari si un peisaj aparte.

Viziteaza ruine din WWII, de cand insulele Azore si Faial au fost sub razboi

Sunt mai multe ramasite din WWII, dar prin buncarul Espalamanca, situat pe un deal deasupra orasului Horta, poti intra si te poti simti ca intr-un film de groaza, printre camere secrete si foste grupuri sanitare pe jumatate dezmembrate, ori ca intr-o pelicula post-apocaliptica. Dar cand iesi afara, pe langa foste baterii de tunuri de aparare, te lovesti de privelistea superb cu vecina Pico si vulcanul sau, cu hortensii in floare pe dealuri, ori cu orasul Horta, si uiti orice amintiri triste cu razboaie.

Plimba-te pe faleza si prin marina din Horta, capitala Faial

Mie Horta mi-a amintit un pic de Santa Cruz de La Palma si ne-am plimbat cu aceeasi placere pe faleza lunga. Dar marina e adevarata atractie aici! In trecut, Horta era important punct de escala in traversarea Atlanticului in longitudine sau in latitudine. Aici poposeau vapoarele pentru realimentare sau reparatii, si portul inflorea. Traditia se pastreaza, si calatori in jurul lumii pe calea apelor nu rateaza Horta, iar trecerea lor prin micuta insula din Azore se marcheaza printr-un desen colorat de-a lungul digurilor din port. O incantare sa te plimbi de-a lungul lor, si sa descifrezi povestile colorate ale fiecarui navigator in parte!

Peter Cafe, care adaposteste si un mic muzeu, e un loc perfect de savurat o cafea, o bere sau chiar micul dejun, cu vedere la barcutele din marina si la muntele Pico de peste mare.

Mergi la plaja in Porto Pim, Faial, poate cea mai frumoasa plaja din Azore

O plaja mai sarmanta cu greu poti gasi. Casute colorate de-a lungul malului inalt, in capete fortificatii medievale. Iar deasupra troneaza dealuri rosiatice vulcanice. Plaja din Porto Pim este cu nisip fin si intrare lejera in apa, iar la jumatatea lui octombrie oceanul era cald si placut. Bonus: o tura de caiac prin golf.

Intr-un capat puteti vizita Acvariul Porto Pim si fosta fabrica de balene, iar in celalalt e interesant de mers la restaurantul Genuino, chiar pe malul apei, unde puteti afla povesti de calatorit pe mare direct de la sursa, unul din cei doi navigatori portughezi care a facut de doua ori ocolul lumii pe apa intr-un velier, de unul singur.

Nu rata vreun mirador, Faial e plina de astfel de locuri frumoase, ca de altfel toate Insulele Azore

Ca peste tot unde sunt portughezi, miradourile sunt la mare cautare. Iar cand ai asa peisaje impresionante ca pe Faial, cu greu poti sari unul.
Miradouro de Nossa Senhora da Conceição, un triplu mirador. De o parte vezi Praia do Almoxarife si dealurile verzi din jur, si de cealalta Horta si marina sa. Fix vizavi se inalta Pico, pe insula vecina.

Miradouro da Ribeira das Cabras iti ofera un peisaj superb cu dealuri abrupte inverzite si o plaja neagra, toate de origine vulcanica si la granita cu oceanul cel bleu.

Miradouro do Monte da Guia e locul pe care l-am pastrat pentru o ultima vizita pe Faia. Separate de o coama arsa vulcanica, vezi de-o parte Porto Pim si de cealalta Horta si a sa marina.

Cu articolul despre Faial inchei incursiunea din 2018 in Insulele Azore. Daca spun ca deja planuiesc un nou long weekend pentru la anul prin alte insule din acest frumos arhipelag, nu exagerez cu nimic!

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare