Sus
  >  Destinatii   >  6 experiente neobisnuite pe insula Pico, in arhipelagul Azore

Posibil cea mai frumoasa destinatie de anul trecut a fost saptamana petrecuta cu copiii de 1 iunie in arhipelagul Azore, pe insula cea mai mare, Sao Miguel. Dar cu Azorele au nici mai mult nici mai putin de 9 insule (si cateva alte insulite mici-mici) nu puteam sa nu revenim! Si urmatoarea vizitata a fost Pico, insula ce adaposteste cel mai inalt munte din Portugalia.

De data aceasta am revenit intr-un long weekend de island hopping. Am sarit de colo-colo prin arhipelag cu avionul sau feribotul, si am poposit in total pe 3 insule, dintre care doua noi: Pico si Faial, pe langa draga noastra Sao Miguel, in care programul zborurilor via Lisabona ne-a daruit o zi full.

Pico a fost cea de-a doua insula pe care am ajuns in acest periplu prin Azore. O insula pe care am asteptat indelung sa o vizitam, mai ales din prisma vulcanului din centrul sau, tot Pico numit, cel mai inalt varf din toata Portugalia la 2351m.

Ce sa faci pe insula Pico, Azore?

1. Admira vulcanul Pico, cel mai inalt munte din Azore si din intreaga Portugalia

Pico este, dupa cum spuneam si mai sus, cel mai inalt munte al Portugaliei. Si din propria sa insula este cu impresionant de-a dreptul. Dar un pic timid, ii cam place sa isi tina varful ascuns dupa nori. Asa ca fii vigilent, si pandeste-l cand apare la soare. Sau iti poti rezerva din vreme permisul de escaladare pana in varful muntelui, pe un traseu ce incepe la Centrul de informatii turistice (si restaurant, si bar) Casa da montana.

2. Mergi printr-un tub de lava

Grutta das Torres este cea mai mare pestera in lava din Portugalia, si se afla pe insula Pico in Azore. Lunga de 5km, este vizitabila de-a lungul a 500m, si este o incursiune absolut fenomenala de-a lungul unui tub de lava vulcanica, provenita de la giganticul Pico de alaturi.

3. Pico, un loc special pentru vin

Vinul este delicios ca urmare a climei oceanice si solului vulcanic, dar oamenii au trebuit sa actioneze cu delicatete si hotarare pentru a putea creste vita de vie in solul de lava. De altfel, peisajul viticol, opera naturii in cooperare cu omul, din PICO, este sub protectia UNESCO, cel mai bine poate fi admirat in zona Criacao Velha, unde printre mori de vant rosii si tarmul stancos al marii, te poti plimba printre garduri de lava si vii pe nenumarate carari.

Un alt loc in care poti invata despre cultura vinului, si soiul aparte Verdelho care creste aici in Pico, Azore, este Museu do Vinho, situat in capitala Madalena.

La muzeu nu poti degusta vinuri de Pico, insa poti la mare majoritate a restaurantelor. Eu ti-as recomanda insa un restaurant special, pe malul marii, cu o arhitectura aparte, castigatoare de premii (castigatoarea titlului de Cladirea anului in 2016 la ArchDaily), Cella Bar.

Peisajul deosebit viticol, cu vii prinse intre garduri de lava, iti ofera o panorama deosebita si din avion, inainte de aterizare.

Si daca experienta viticola vrei sa iti fie completa, cazeaza-te intr-una din podgoriile aparte, crescute intre garduri, de pe pico. Noi am stat la Atlantis Island, si am avut o priveliste fenomenala cu viile, oceanul si vulcanul, in acelasi timp.

4. Invata despre balenele ce inoata in largul apelor din arhipelagul Azore

Prinsul de balene a fost multa vreme ocupatia principala pe Pico, Azore, cata vreme uleiul din grasimile acestor gigantice animale marine era la mare cautare. Museu dos Baleeiros (Whalers’ Museum) din Jajes do Pico este probabil cel mai bun loc pentru a afla totul despre aceasta parte din istoria insulei. Tot de aici poti lua unul din cele mai bune tururi pentru a (acum, doar) admira balenele in joaca lor prin ocean.

5. Inoata in Atlantic

In Lajes do Pico, dar si in alte locuri, sunt organizate piscine naturale in ocean, pentru a putea inota ferit de valuri. Iar Atlanticul in Azore, din iulie pana in octombrie, este nesperat de cald si placut.

6. Plimba-te prin Madalena, capitala insulei Pico, Azore

Capitala insulei Pico, Madalena, este suficient de mica cat sa o iei la picior cu usurinta, si merita cu prisosinta, cu tarmurile sale stancoase, si impozanta biserica alb-negru din centru. Plus, de aici poti lua feribotul catre insula invecinata, Faial.

7. Admira morile rosii de vant, impanzite pe toata insula Pico

Morile rosii sunt un trademark al insulei Pico, si amintesc de trecutul sau agricol. Le poti intalni in diferite locuri de-a lungul coastei, de fiecare data cu panorame incredibile de jur imprejur.

Pico face parte din grupul central de insule din arhipelagul Azore, asa ca este usor de combinat cu vecinele sale, Faial sau Sao Jorge, legate intre ele de feriboate dese, in fiecare zi, dar si cu Sao Miguel, insula-capitala, catre care exista multe zboruri de aproximativ 45 de minute.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare