Sus
  >  Destinatii   >  America de Sud   >  4 zile pline in Rio de Janeiro

De la cascadele Iguazu am zburat la Rio de Janeiro, si.. ei bine… a fost dragoste la prima vedere!

Inca de la aterizare, Rio de Janeiro te impresioneaza. Golfuri inconjurate de favele si varfuri stancoase, cladiri zgarie nori si edificii istorice, pe toate le vezi dintr-o ochire la aterizarea in Rio. Si peste toate, domina silueta lui Iisus, in varful muntelui Corcovado, unde a fost construit in 1922.

In Rio de Janeiro, la plaja, pe Ipanema sau Copacabana

Cum am aterizat si ne-am luat masina, am pornit inspre plaja. Rio de Janeiro are zeci de plaje, dar faimoase si cunoscute in toata lumea sunt doua: Ipanema si Copacabana. Doua fasii de nisip lungi de cativa kilometri buni, despartite printr-o fortareata: Fortul Copacabana.

Intai ne-am dus la plimbare pe Ipanema, pe care am si stat toate cele 4 nopti petrecute aici. Plaja este strajuita de doua varfuri stancoase gemene, numite Dois Irmaos (Cei doi frati), pe dealurile de sub care se inghesuie casele colorate ale uneia dintre favelele ce marginesc pe toate partile Rio de Janeiro.

Pe Copacabana am ajuns de abia a doua zi de dimineata, in alergare, si am fost uimiti sa vedem cat de multi brazilieni erau iesiti pentru tot felul de sporturi organizate: de la alergat, la bicicleta, la fotbal si volei pe plaja, dar chiar si fitness sau alte soiuri de antrenamente pe care le-ai vedea mai degraba in sala, si nu pe nisip. Nu am ratat nici sa ne fotografiem cu unele dintre sculpturile imense de nisip ce decoreaza plaja din loc in loc.

Pe Copacabana am alergat de la un cap pana la celalalt, pana la zidurile stancoase, acoperite de jungla care taie brusc nisipul, trecind pe langa Copacabana Palace, cea mai eleganta cladire de pe marginea plajei, acum un hotel Belmond.

Serile le-am petrecut la terasa rooftop a hotelului nostru, pe marginea piscinei, cu un caipirinha in mana, admirind culorile apusului deasupra Ipanemei.

Rio de Janeiro de sus!

Orice ghid iti va spune ca trebuie sa vezi orasul acesta de sus, si doua sunt locurile in care este musai sa ajungi: pe Sugarloaf si la Iisus. Panoramele difera, si urcatul la ambele este o aventura in sine. Din ambele locuri poti opta si pentru un scurt zbor cu elicopterul, asa cum se poate de altfel si la Iguazzu.

Cu cabina sus la Sugarloaf

Vei ajunge sus pe bucata de zahar de deasupra Rio de Janeiro cu doua cabine, unite de un punct intermediar (si el cu peisaje foarte frumoase de jur imprejur). Sus ai mai multe optiuni de petrecere a timpului, printre care magazine, centre de divertisment sau cafenele. Noi am preferat sa admiram peisajul la o caipirinha si o bere „Antarctica”, berea pe care am savurat-o in fiecare zi petrecuta in Rio de Janeiro. La intoarcere, ultima bucata de cabina o puteti abandona, in favoarea unui traseu de sub o ora pe jos, prin jungla, in cautarea micilor maimutici saguini (marmoset) care populeaza aceasta zona.

Aventura urcarii pe muntele Corcovado, de unde Cristo Redentor vegheaza asupra Rio de Janeiro

Ca sa ajungi pe muntele Corcovado, te imbarci intr-o adevarata aventura, care ne-a amintit de drumul catre Machu Picchu sau spre varfuri elvetiene precum Gornergrat or Jungfraujoch, deservite de trenuri. Te vei imbarca intr-un tren de jos, din centrul orasului, si in mai putin de jumatate de ora vei ajunge sus, la Cristos Mântuitorul, statuia amplasata la 700m altitudine, in padurea Tijuca.

Constructia giganticii statui, care masoara impreuna cu soclul 38 de metri, intr-un stil reprezentativ pentru Art Deco a inceput in anii 20, iar sfintirea sa a avut loc in 1931. Este printre cele mai mari statui cu Iisus din lume, dar stiati ca si la noi, in Harghita, exista o statuie imensa cu Iisus?

Atentie, este bine sa rezervi biletele la tren din vreme (se pot cumpara usor online de pe site-ul oficial). Ca alternativa, o parte din drum o poti urca cu taxi, si apoi cu un maxitaxi oficial. Se poate si pe jos, este marcat traseu, dar se spune ca nu este o carare prea sigura, drumul trecind si pe langa favele.

Prin muzeele futuriste din Rio de Janeiro

MAC Niteroi, si o perspectiva de peste apa cu Rio de Janeiro

Un mic orasel satelit al Rio de Janeiro, Niteroi, iti ofera o plimbare frumoasa si plaje, toate cu o perspectiva mai neobisnuita, dar super scenica, cu vecinul sau faimos.

Dar o cladire cu arhitectura ca de OZN iti va atrage atentia imediat. Este vorba de MAC Niteroi, un atipic muzeu de arta contemporana pe care nu puteam sa il ratam. Este un muzeu mic, la care atractia principala, dupa noi, a fost cladirea ce il adaposteste, si panorama care o ofera, iar la subsol, cu aceeasi perspectiva asupra Rio de Janeiro, poti servi chiar si pranzul la un bistro cochet.

Muzeul viitorului din Rio de Janeiro, si un apus frumos

In Placa Maua, pe malul apei, in centrul Rio de Janeiro, un alt muzeu futurist te asteapta sa ii calci pragul. O alta cladire cu o arhitectura fabuloasa adaaposteste Museu do Amanha, adica muzeul zilei de maine, iar inauntru vei parcurge expozitii despre planeta noastra, si viitorul ei, dar si o atipica expozitie dedicata coronavirusului, primul muzeu despre covid pe care il vizitez.

Esplanada din jurul muzeului este o atractie in sine, si acolo ne-am petrecut apusul, la o bere locala cu nume interesant: Antarctica.

Cea mai colorata scara din Rio de Janeiro

Intr-o incursiune in Rio de Janeiro trebuie sa ajungi si la Escadaria Selaron, cea mai colorata scara din oras, opera a artistului de origine chiliana  Jorge Selarón. In 1990 el a inceput sa renoveze scara ce face legatura intre cartierele Lapa si Santa Teresa. In prezent, cele 215 trepte ale scarii sunt decorate in culori vii, cu placi ceramice din 60 de tari.

Plimbari frumoase prin oras

Nu ne asteptam ca Rio de Janeiro sa fie un oras atat de prietenos cu pietonii, dar am gasit locuri de plimbare, faleze si alei extrem de frumoase in multe locuri din oras. In afara de plimbarile pe langa muzeele de care v-am vorbit mai sus, de plajele lungi pe care le-am luat la pas, mai trebuie sa mentionez doua locuri care ne-au placut teribil pentru cate o plimbare de dupa amiaza.

Praia de Botafogo, si privelisti simultane catre Sugarloaf si Cristo Redentor, este posibil locul nostru preferat din Rio de Janeiro. De-a lungul golfului ce adaposteste Praia de Botafogo este amenajata faleza, nu mai buna de plimbare, iar din loc in loc poti cumpara nuci de cocos reci, pentru un pic de racorire.

Lagoa Rodrigo de Freitas este un alt loc frumos de plimbare sau alergat in Rio de Janeiro. Este un lac de dimensiuni destul de mari, aproape de plaja Ipanema, unde eram cazati, si am ajuns de mai multe ori pe malul sau in plimbare. Din mai muulte directii poti vedea pe Cristo Redentor, dominind de deasupra peisajul urban.

Drumetie la faimoasa Pedra do Telegrafo, dar si cateva plaje superbe in jurul Rio de Janeiro

Una din drumetiile faimoase in periferiile Rio de Janeiro este catre Pedra do Telegrafo, celebra piatra cu iluzie optica. Iti ia in jur de o ora sa ajungi sus la piatra Pedra do Telegrafo, iar peisajul de sus este absolut ametitor. Locul este dupa cum spuneam faimos, asa ca cel mai probabil vei sta la coada pentru o poza cu celebra iluzie optica. Cum noi am fost in perioada pandemica si fara de prea multi turisti, coada a fost de dimensiuni reduse, si cat am asteptat ne-am amuzat de pozitiile celorlalti. La fata locului este mereu si un fotograf, care iti explica exact cum sa stai pentru a iesi poza cu iluzia optica perfecta.

Pentru o zi plina, va recomand sa opriti si la una din multele plaje ce se aliniaza pe drumul inapoi in Rio de Janeiro. Sunt absolut sarmante. Noi am oprit pe rand in Praia de Grumari, lunga si salbatica, Prainha, un golf micut cu stanci iesite din mare, unde ne-am rasfatat cu cateva gustari, si ziua am incheiat-o cu muzica live si o capirinha pe Praia da Riserva, la una din multele terase amenajate pe nisip.

Unde ne-am cazat in Rio de Janeiro

Am ales un hotel chiar pe plaja Ipanema, si de la balconul nostru am putut admira apusul si rasaritul deasupra plajei si a muntilor Dois Irmaos. Hotelul Fasano este desenat de designerul Philippe Starck. Ca si la celalalt hotel sub aceeasi semnatura la care am mai stat noi (La Co(o)rniche langa Dune du Pyla), si aici piscina este elementul cel mai spectaculos. La Fasano, piscina este pe acoperis, inconjurata de sezloange cochete si scaune de bar, si este locul perfect pentru a incheia ziua, admirind de sus cum agitatia se termina pe plaja Ipanema de sub ea, si cum muntii se intuneca incet incet.

Din Rio de Janeiro am continuat explorarea Braziliei cu mega-orasul Sao Paulo.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare