Sus
  >  Destinatii   >  Travel in doi: Dune du Pyla, cea mai inalta duna de nisip din Europa

Dunele de nisip se gasesc doar prin marile deserturi ale lumii? Gresit, una gigantica se gaseste in Franta, pe malul oceanului: Dune du Pyla, cea mai inalta duna de nisip din Europa.

Daca vreti sa vedeti dune de nisip, nu trebuie neaparat sa mergeti pana in Africa sau Arabia (noua cu siguranta ne-a adus aminte de noaptea de glamping intre dune langa Dubai). Pentru ca una gigantica, in fapt cea mai mare din Europa, si inalta de 110m, este la un zbor de aproape 3 ore distanta de Bucuresti, in Franta, langa Bordeaux, pe malul Atlanticului.

Noi am combinat vizita aceasta plina de nisip cu alt soi de excursie, insa tot in zona, si anume cu una plina de vin, cu 2 nopti intre chateaux si viile din Bordeaux, si asa va recomandam si voua. Insa sa revenim la nisip. Si la dune. Si la ocean. Vei ajunge la Dune du Pyla parcind in parcarea special amenajata la cativa kilometri de cochetul orasel Pyla-sur-Mer. Cateva minute pe o carare prin padure si… bam!… gigantul munte de nisip iti este fix deasupra capului.

Urcind in varful Dune du Pyla

Pasind pe nisip, ai doua optiuni sa „cuceresti” varful dunei. Pe scara special amenajata, sau, old-school, direct luind muntele pieptis, cu piciorul afundindu-se in nisip la fiecare pas, varianta pe care am preferat-o noi.

De sus, privelistea este pur si simplu ametitoare. De-o parte vezi padurea verde, marginita in departare de o fasie de mare. Iar in partea cealalta oceanul nesfarsit, cu niste fasii de nisip prin el, celebrul Banc d’Arguin, Parc National marin, care isi tot schimba neincetat forma cu vantul, fluxul si refluxul, si clima de care are parte.

Sus poti sa o iei de-a lungul crestei de nisip, cateva sute de metri cu privelisti fascinante in toate directiile, poti sa te joci si sa te tavalesti in nisip (am vazut oameni inspirati urcind cu placi de tot felul pentru a se da la vale sau cu parapante in bataia vantului) sau poti sa cobori pana la plaja de la ocean. Noi am facut o plimbare in lungul dunei, si apoi, vreo ora, am stat pe marginea haului cu ochii in soare.

Hotelul de la baza dunei, si un restaurant la buza muntelui de nisip

De luat masa, cel mai frumos loc este terasa hotelului La Co(o)rniche, un hotel luxos situat direct pe un colt de duna, cu o terasa cu una din cele mai frumoase privelisti de restaurant din cate am intalnit vreodata.

Hotelul in sine este cu un design exceptional, semnat Philippe Starck (si am mai adaugat un nume pe lista designerilor celebri carora le-am vizita hotelurile, langa Zaha Hadid si Karim Rashid). Camerele sunt albe, stralucitor de luminoase, si au privelisti fabuloase catre duna cea mare si bancul de nisip din ocean, de langa ea, peisaj pe care de altfel il poti admira si din piscina minimalista sau de pe sezlongurile cu saltelute colorate.

Plaja unde Dune du Pyla intalneste valurile oceanului

A doua zi dimineata am revenit langa duna, de data aceasta admirind-o de pe plaja lunga ce o separa si o apara de valurile oceanului.

Testeaza stridiile din Arcachon

Daca mai ai timp la dispozitie, poti vizita si Arcachon, cu plaja lata si intrare lina in apa, cu restaurante cochete ce servesc stridii, specialitatea locului, asezonate cu mult vin de Bordeaux, si de unde poti face o excursie cu barca prin Bassin d’Arcachon (marele golf de langa Bordeaux) si la Insula pasarilor, un adevarat paradis pentru vietuitoarele cu aripi.

Schimba peisajul cu unul de delta

Iar daca mai ai timp la dispozitie, si vrei sa mai schimbi inca o data peisajul, in zona ai numeroase trasee de plimbari prin zone de delta, cum ar fi rezervatia ornitologica de la Le Teich.

Singurul nostru regret: ca nu am fost si cu copiii (mai ales aducindu-ne aminte cat le-a placut cand au mai dat de dune, chiar daca nu asa mari ca aceasta, pe langa Cape Town in Africa de Sud, prin sud-estul litoralului bulgaresc, in Romania la Padurea Letea, in Olanda pe langa Rotterdam sau in Grecia in insula Corfu).

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare