Sus
  >  Destinatii   >  Europa   >  Bulgaria   >  Weekend cu copiii la mare in Bulgaria: Pe litoralul de sud-est, in jurul Sozopol

In general, din Romania se planifica mai usor vacante la mare in nord estul Bulgariei, zona in stanga si dreapta Varnei fiind mai rapid accesibila de la noi. Cu Lucas, prima oara ne-am avantat la mare in Bulgaria pana in Nessebar, care este trecut de jumatatea litoralului lor, deja inspre sud, pe cand avea doar 9 luni. Iar la jumatatea lui iunie anul acesta, cu Ema de data aceasta bebelusa, cu o zi libera in plus, lipita de weekend, am zis sa exploram si mai departe cu copiii, si am ales Sozopol ca baza pentru descoperirea sud-estului Bulgariei.

 

Plajele aici sunt mai retrase, mai ascunse privirii, in golfulete linistite, dupa paduri, delte sau dune de nisip, amintindu-ti de peisaje mai exotice. In 50 de km, de la Sozopol pana la granita cu Turcia, dai peste numeroase plaje, una mai frumoasa ca cealalta. Am alternat in fiecare zi distractia la piscina hotelului, cu explorarea de plaje, dar si cu vizitarea diferitelor obiective interesante din jur.

Unde poti merge cu copiii la plaja in sud-estul Bulgariei, in jurul Sozopol?

Noi am fost cazati langa Sozopol, pe o peninsula ce adaposteste un resort, St Thomas. Intre St Thomas si cunoscutul resort Duni, e o plaja lunga, strajuita de pereti abrupti, catre care de la hotel se ajunge pe o carare in scari.

>> Rezerva si tu un hotel in Sozopol

In partea cealalta a hotelului, unde poti ajunge in 10 min de mers pe jos, sau cu un minicar pus la dispozitia turistilor, se gaseste o plaja superba, pentru care trebuie sa te deplasezi pe carari de lemn printre niste dune de nisip fotogenice, se gaseste plaja Arkutino, unde ne-am relaxat in ultima zi.

O plaja mai atipica, cu un mal stancos, am gasit in Ahtopol, nume de oras care in traducere inseamna orasul iubirii. Aici marea s-a jucat cu uscatul stancos, si a creat numeroase forme interesante de relief, pe care poti sta sa admiri marea. Intr-o parte, chiar o mica peninsula stancoasa, pe care, printre oameni veniti la plaja si balaceala, vegheaza un far.

O alta plaja foarte interesanta este in micul sat Sinemorets, un perete stancos intr-o parte, si o mica delta in partea cealalta, lasa loc unei fasii inguste de nisip, marginita de mare si raul care se varsa in ea din 3 directii.

Dar plaja care noua ne-a placut cel mai mult a fost cea aflata la doar cativa kilometri de granita cu Turcia, catre care am ajuns pe un drum intortocheat prin padure: Silistar. Citesc despre ea ca este secretul cel mai bine ascuns al localnicilor, si intr-adevar plaja nu poate fi mai bine ferita de turismul in masa. Langa ea este doar un mic camping, si cu o terasa cu cateva sezlonguri intr-un colt.

Ce mai poti vizita cu copiii in afara de plaja in sud-estul Bulgariei?

Cum nu puteam doar sa stam la plaja toata ziua, am purces si sa inspectam ce atractii ofera zona. Si chiar ai de unde alege, nu te plictisesti cateva zile cu siguranta, ba vei avea si ce vedea data viitoare.

Noi am facut in fiecare zi cate o excursie in afara plajelor, dar am lasat pentru data viitoare numeroase alte atractii care pareau extrem de interesante, cum ar fi insulele din zona, Sveti Anastasia (cu o manastire pe ea) sau Sveti Ivan (cea mai mare), la care am fi vrut sa mergem, dar programul vaporaselor nu era compatibil prea bine cu programul nostru, sau barul cu scaune in apa de pe plaja-golfulet din satul Kiten.

Locul nostru preferat: Sanctuarul tracic Beglick Tash

Nu foarte departe de Sozopol, in apropierea satului Primorsko se gaseste un vechi sanctuar tracic, compus dintr-o serie de monoliti gigantici, sculptati de vechiul trib, loc destinat rugaciunilor inchinate soarelui. Pietrele sunt cu adevarat impresionante prin dimensiunile lor, si multi turisti le cred incarcate de energie pozitiva, asa ca vei zari cu siguranta oameni meditind in varful cate unui bolovan (sau, de ce nu, sub cate o bucata de piatra).

Te poti catara, admira, fotografia si prelinge printre bolovanii ciudati, si este un loc care merita cu prisosinta vizitat, chiar daca acest lucru inseamna sa renunti la o ora din timpul alocat plajei.

Castelul din basme reinventate: Ravadinovo, un loc magic de vizitat cu copiii aproape de Sozopol

Ravadinovo este nascut din visul unui om de afaceri bulgar, care, observind ca in aceasta zona din Bulgaria lipsesc cu desavarsire cetatile si castelele, a purces in 1995 sa construiasca el un castel cum altul nu-i. Asa a inceput povestea celui mai bizar castel posibil, un amalgam de turnulete, gradini, gardulete decorative, statui si monumente, fiecare inspirate din alt stil (doar la o privire rapida in orice directie poti gasi stiluri asiatice, marocane, spaniole, medievale, nemtesti, turcesti, egiptene sau grecesti).

Meduze, sirene, gladiatori, icoane, broscute de piatra, toate se imbina pentru a crea o poveste pe care fiecare vizitator se chinuie sa o descifreze. Pentru copii plimbarea prin curtea castelului Ravadinovo este un deliciu, cu atatea decoratiuni colorate, in forma de animale sau cavaleri, au cu ce sa se distreze. Iar intr-un capat al gradinii, este chiar si o mica ferma cu cai, pasaret, iepuri si capre, pentru un plus de amuzament.

In cautarea testoaselor: Croaziera cu copiii pe raul Ropotamo, salbaticie aproape de Sozopol

Ropotamo este un mic rau care se varsa in mare, si de undeva din padurea, pe marginea drumului, se organizeaza croaziere de aproximativ jumatate de ora, timp in care poti admira natura salbatica, si, zari pe busteni plutitori, testoase iesite la soare, dar si alte animale, in special multe tipuri de pasari.

Noi am venit aici intr-o dimineata mai fara soare, si a fost o activitate foarte apreciata de copii, chiar daca ghidul din barca noastra nu vorbea engleza, ci doar bulgara, asa ca nu am putut intelege mare lucru despre rezervatia Ropotamo.

Pe strazi incarcate de istorie: Plimbare cu copiii prin Sozopol

In Sozopol am ajuns intr-o seara, si ne-am plimbat pe langa casele otomane de lemn, vechi de o suta de ani, si actualmente UNESCO, pe faleza, pe langa zidurile de aparare si ruinele basilicii medievale.

La margine de tara: Admirind Turcia din Bulgaria

Drumul care trece prin toate statiunile din sud estul Bulgariei este opreste brusc pe malul unui rau. Este raul de granita dintre Bulgaria si Turcia, pe numele sau Rezovo, situat la limita Parcului Natural Strandzha. De sus de pe malul bulgaresc poti admira cateva golfuri (pustii) in Turcia, marea, raul si steagurile celor doua tari de o parte si alta a lui.

Cu masina nu poti insa trece in Turcia pe aici. Ca sa ajungi in tara vecina trebuie sa ocolesti in sus, pe langa rau, cel putin 4 ore de condus. In plus, Rezovo este si cel mai sud-estic punct al Uniunii Europeene din Europa Continentala, dupa cum este notat la fata locului pe un monument de marmura in forma de piramida.

La plimbare cu copiii pe faleza: Scurta escala in Burgas, la intoarcerea inspre Romania din Sozopol

La finalul celor 3 zile petrecute in sud-estul Bulgariei am oprit pret de cam 2 ore in cel mai mare oras din zona, Burgas. Orasul mi s-a parut similar cu fratele lui de mai din nord, Varna, si ne-am dus direct la faleza, care similar, este la inaltime si flancata de un parc, am coborat pe plaja, si am luat o gustare la una din terasele de pe malul marii.

Unde ne-am cazat cu copiii langa Sozopol?

Pe cand cochetam cu ideea sa ne cazam la unul din hotelurile din cunoscutul Duni Resort, am zarit pe booking un hotel pe o peninsula stancoasa, format din numeroase casute de 2-3 etaje.

Peninsula, ca si hotelul, se numeste Sf.Thomas, si a ofera apartamente in casute sau in cladirea principala (cea cu restaurantul). Am avut view dragut la mare, si a fost o alegere f buna (desi camerele erau cam mici), usor de ajuns la 2 plaje, una chiar sub case, la baza stancilor, si una un pic mai departe, la care mergeai cu masinuta pusa la dispozitie de hotel. Copiii s-au distrat si la piscinele hotelului, dar si la la locul de joaca de langa.

>> Rezerva si tu un hotel in Sozopol si bucura-te de o vacanta la mare cu copiii.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare