Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2019 - Anul insulelor   >  Cum ne-am mutat cateva saptamani pe Terceira, Insulele Azore

A treia oara in Azore am venit cu planuri mari: sa petrecem cateva saptamani bune pe cateva dintre cele mai frumoase insule din lume (in opinia noastra). Aveam in plan sa trecem in total pe 3 insule din Arhipelagul Azore, dar cea mai mare parte a timpului urma sa o petrecem pe una din ele: Terceira, a doua ca populatie insula azoreana.

Desi urma sa ne stabilim baza la un airbnb, o casuta simpatica de lemn, cu curte mare si verde, pe malul oceanului, primele zile am ales sa le petrecem intr-o cetate. Forte de Sao Sebastiao, situat intr-un capat al capitalei Angra de Heroismo, este o cetate a carei constructie a inceput tocmai in anul 1555, si are o singura intrare, in partea dinspre nord, si ziduri groase inspre mare, si este perfect convertita in hotel, cu o piscina in mijlocul curtii acoperita de iarba verde.

Primul lucru pe insula: am luat Angra de Heroismo, superba sa capitala, la picior. Trasee ai o sumedenie, si sunt marcate pe harti amplasate peste tot in zona centrala. Noi am ales intai sa urcam, printre case colorate, pana la mirador Alto da Memoria, un monument atipic.

Am coborat apoi de-a lungul gradinilor Duque da Terceira, pana la frumoasa faleza si plaja ce strajuieste inspre mare orasul.

La unul din capetele urbane, muntele Monte Brasil te asteapta cu ruine din Al Doilea Razboi Mondial, cu puncte de belvedere, cu o mini gradina zoologica, cu cratere de vulcani si o sumedenie de alte locuri fascinante si misterioase, cum ar fi un post de urmarit balene, folosit in trecut pentru vanatoare si acum pentru a ghida barcile cu turisti inspre aceste maiestuoase animale marine.

Ce mai poti face pe Terceira, Azore? O lista nesfarsita de experiente frumoase…

Mergi la apus la posibil mai frumos mirador din Insulele Azore: Mirador de la Serra do Cume, pe Terceira

Noi am ajuns de mai multe ori la Mirador de la Serra do Cume, si parca deloc nu ne-am saturat de panorama cu verde fara sfarsit pe care o poti admira de aici.

Plimba-te printre fumarole

Furnas do Enxofre sunt mici cratere cu emanatii de gaze, in o zona intre munti de pe Terceira, Azore, intr-un relief ce ne-a amintit de parcurile vulcanice din Rotorua, Noua Zeelanda.

Porneste cu barca in cautarea balenelor si a delfinilor

Arhipelagul Azorelor este casa a zeci de specii de delfini si balene, si zilnic se organizeaza expeditii in cautarea lor. De data aceasta nu am avut noroc sa ni se arate gigantii marilor, dar am vazut sute de delfini, intr-un spectacol acvatic natural impresionant.

Dar cauta si singur cu privirea balene in imensitatea oceanului, de pe culmile insulei Terceira, Azore

Din loc in loc, pe coastele inalt e ale insulei, gasesti mici cladiri albe intitulate Vigilio da Baleia. In trecut erau utilizate pentru a zari balenele de catre vanatori, iar acum pentru a ghida barcile cu turisti dornici de intalniri salbatice marine. Insa micile incaperi albe cu o singura despartitura in zid sunt la liber si pentru exploratorii dornici sa scruteze cu privirea oceanul.

Viziteaza pesterile in lava

Doua la numar pot fi vizitate, Algar do Carvão si Gruta do Natal, si sunt cu adevarat minuni ale naturii. Nu suntem la primele plimbari prin tuburi de lava, am mai intrat in Islanda, Lanzarote or Pico in asemenea locuri pline de mistere, dar nu inceteaza sa ne uimeasca.

Mergi la hike-uri putin mai lungi si mai dificile, prin zone altfel de nevazut de pe Terceira, Azore

In saptamanile petrecute pe Terceira am facut zeci de plimbari scurte prin cadrul natural extraordinar al insulei, dar si doua hike-uri de peste 4-5 ore (cu copiii) pe niste trasee cu adevarat exceptionale. Pe traseul prin Biscotos am vazut cratere verzi extraordinare, iar in Rezervatia Negritos am sarit din roca vulcanica in roca vulcanica printr-un peisaj de pe alta planeta.

Balaceste-te in piscine naturale

De jur imprejurul insulei, numeroase piscine naturale, intre roci negre vulcanice, sunt amenajate pentru inot. Noi am vizitat intai pe cele mai celebre, de la Biscoitos, dar ne-au placut mai mult cele de la Quatro Ribeiras. De sus le-am admirat si pe cele din Cinco Ribeiras.

Iesi sambata la Touradas à Corda, o traditie de vara mai ales in Terceira dintre toate Insulele Azore

Vara, sambata de sambata, taurii insulei ies in strada (tinuti, de la distanta, cu o coarda lunga de 4-5 curajosi), si localnicii se intrec in curaj defilind in fata lor. Spre deosebire de coridele spaniole, aici taurii nu patesc nimic (nu acelasi lucru se poate spune despre oameni, care, nu de putine ori, sfarsesc “avariati” rau). Azorenii isi iubesc aceste animale, care, in trecut, cu ocazia unui atac spaniol, lasati liberi pe plaja, i-au salvat de invadatorii veniti sa cucereasca Terceira. Femeile si copiii stau catarari pe garduri, si se amuza de curajul, sau inconstienta, barbatilor. Noi am participat la un astfel de eveniment in satul Cinco Ribeiras.

Mergi la plaja

Terceira nu are doar piscine naturale, ci si niste plaje tare scenice, in cele 2 orase mari ale sale: Angra do Heroismo si Praia da Vittoria.

Admira hortensiile, bijuteriile Azorelor

Toate drumurile in Terceira sunt inundate de aceste frumoase flori, devenite un simbol al insulelor Azore. Opreste-te, admira-le, pozeaza-le.

Urca pe cel mai inalt punct al insulei Terceira – Santa Barbara

Varful Santa Barbara este singurul loc din Terceira peste 1000m, un loc tare frumos de admirat, de sus, relieful vulcanic al insulei.

Testeaza vinul de Terceira

Ca si Pico, insula Terceira este producatoare de vin, in special in jurul oraselului Biscoitos, unde este amenajat si un mic muzeu. Vinul de aici este intens dulce, o aroma deosebita.

Mergi la picnic

Azorenii sunt mari amatori de picnic, si pe Insulele Azore am vazut cele mai frumos amenajate locuri de picnic. Cel mai mult ne-au placut Lagoa das Patas, un lac extrem de scenic, si Serreta, o padure decorata cu cele mai fantastice fantani.

Admira casele colorate

Terceira este o insula a caselor colorate, si cele mai frumoase se gasesc in capitala si in micutul Porto Judeu.

Testeaza produsele culinare locale de pe Terceira, Azore

Branza, laptele sau carnatii au un gust aparte in Azore, mai ales impreuna cu painea Boledo Levado, atat de delicioasa. Noi ne facusem un obicei de a opri la Queijo Vaquinha, o fabrica de branza traditionala cu cafenea alaturi.

Si, nu uita sa te bucuri de verde!


Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare