Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2019 - Anul insulelor   >  2019 (calator) in review

2019, ce an frumos! Am trecut si explorat impreuna 30 de tari (un record absolut, „in crestere” fata de cele 24 din 2018 or 25 din 2017), insirate pe 5 continente. Dintre acestea, 12 au fost in premiera pentru noi adultii, iar copiii si-au mai adaugat in palmaresul comun 4 noi tari; in plus, Ema a recuperat inca 2 din avansul detinut de fratele mai mare.

Anul insulelor

2019 a fost, conform rezolutiei de calatorii de la inceputul anului, Anul insulelor. E drept ca l-am inceput pe o plaja cat se poate de NU pe o insula, ci in Vietnam pe continent, dar am vizitat cateva insule remarcabile timp de 12 luni.

Imediat dupa inceputul anului am vizitat insulele ce formeaza Hong Kong si Macao, cu o sedere si la Disneyland. Am fost in misterioasa si indepartata Insula a Pastelui, dar si pe Galapagos cea plina de animale salbatice unice. Am explorat frumoasa Isle of Man, dar si micuta si stancoasa insula Inis Mor de langa coasta Irlandei (dar si peste mare, pe coasta englezeasca am vizitat orasul Beatles-ilor, Liverpool). Vara ne-am petrecut 3 saptamani in Arhipelagul Azore, luind la pas nu mai putin de 3 insule: Terceira, Sao Jorge si Graciosa. Iar tot inconjurati de ape, pe mici insule, am fost intre canalele din St Petersburg or Venetia, dar si prin Delta Dunarii, la Gura Portitei. Doua am fi vrut sa mai incapa in aceasta rezolutie: Madagascar si Sri Lanka. Dar cum nu s-a mai putut, raman pe data viitoare!

Anul calatoriilor magice cu trenul si al excursiilor la inaltime

A fost anul insulelor, dar la fel de bine putem spune ca a fost anul calatoriilor fantastice cu trenul (din Zermatt pana pe Gornergrat cu celebrul GornergratBahn, in lumea magica a calatoriei pe sine ferate inspre Machu Picchu, dar si cu trenuletele ce l-au inspirat pe Thomas the Train pe Isle of Man). Sau anul deserturilor, ajungind o data in Atacama, Chile, si de mai multe ori in Desertul Arabiei (prin Oman, in Emiratele Arabe in oaza Al Ain sau prin Dubai, si in scenicul Wadi Rum din Iordania).

Sau anul cu aventuri la altitudine, dupa ce am petrecut doua saptamani sus pe coclauri in Ecuador (unde cel mai sus am dormit la 3600m, la poalele Cotopaxi, cu copiii), o saptamana in jurul Cusco (si am urcat pentru prima data la peste 5000m), o vizita in Bogota, 4 zile de roadtrip prin Atacama, 2 nopti la 3100m deasupra Zermatt, sus pe muntii plesuvi ai Oman-ului or 4 zile fantastice in Uganda intr-un lodge la 2300m altitudine, in cautarea gorilelor de munte.

Nopti la cort, in bula de sticla or in cuibul corbului

Am dormit intr-un hacienda la 3600m sau intr-o casa de sticla in mijlocul cloud forest in Ecuador, intr-un castel in Irlanda, intr-o casa construita din roca vulcanica pe Sao Jorge, intr-o fortareata pe Terceira, la cuibul corbului in Apuseni, intr-o casuta cu acoperit de stuf in Delta Dunarii, intr-un cort pe o plaja intre testoase in Oman, intr-o bula de sticla si intr-un balon cu aer in Iordania, intr-un caravanserai in Turcia sau intr-o minunata lodge National Geographic Unique Lodges of the World in Insulele Galapagos.

Privelisti frumoase am avut din multe locuri in care am dormit, dar posibil cea mai probabil a fi scoasa direct dintr-un film stiintifico-fantastic a fost cea cu Burj Khalifa si armata de zgarie nori care il inconjoara din camera noastra dintr-o escala scurta in Dubai.

Uganda si Ecuador, surprizele cele mai placute din 2019

Cea mai placuta surpriza a fost cu siguranta Uganda, care ne-a cucerit complet cu peisajele sale fabuloase, dar si cu gorilele de munte pe care astfel le-am vizitat, si categoric Ecuador este in pozitie fruntasa in topul tarilor vizitate pana acum de noi. Arhipelagul Azore ramane in continuare cel mai frumos loc pentru noi, si de abia asteptam sa se iveasca ocazia sa ii mai vizitam si din restul insulelor (mai avem 3 pe care inca nu am pus piciorul).

Am trecut prin nu mai putin de 5 capitale din America Latina (Panama City, Lima, Bogota, Santiago de Chile si Quito), si toate ne-au placut teribil.

De doua ori pasind peste Ecuator in 2019

Am pasit de doua ori cu piciorul peste Ecuator (La Mitad del Mundo, in Ecuador, si pe o mica insulita pustie in mijlocul lacului Victoria, in Uganda), si am aterizat in cel mai indepartat aeroport de oricare altul de pe Pamant, aeroportul din Insula Pastelui. Am vizitat doua din Cele 7 minuni noi ale lumii, Petra si Machu Picchu, si ruinele uneia din Cele 7 minuni ale lumii antice, Mausoleul din Halicarnassus. Am admirat Cotopaxi, cel mai inalt vulcan cu eruptii documentate istoric, dar si Chimborazo, al carui varf este cel mai aproape loc de spatiul cosmic, daca masori din centrul pamantului, datorita apropierii de Ecuator, ambele fiind in Ecuador, si am navigat cu barca pe cel mai mare lac ca suprafata din Africa, si pe al doilea cel mai adanc lac de pe acelasi continent, lacul Bunyony, amandoua fiind situate in Uganda.

Ne-am balacit in piscina termala antica a Cleopatrei de la Pamukkale, in piscinele naturale formate de lava vulcanica pe coastele Insulelor Azore, in piscine ale infinitului in varfuri de munti omanezi, in apele turcoaz ale coastei Antalyei si in jurul Bodrum-ului in Turcia, dar si in lacurile super frumoase ale Ugandei.

Hike-uri frumoase peste tot prin lume

Am facut o sumedenie de hike-uri frumoase, dar poate cele mai cele au fost traseul Ruta de Cares din Asturias, Spania, plimbarile prin muntii Sloveniei, urcusul pana pe Vf Tutuiatu din Muntii Macin, si drumetia pe la cele 7 lacuri din muntii Rila. Iar in toamna intr-un weekend in Romania am prins un frumos soare de care ne-am bucurat hai hui in jurul varfului Sorica din Azuga, si apoi pe dealurile din jurul Brezei.

Vara am inceput-o in Italia (intr-un tur sudic pe la Ostuni, Tropea si Pisticci) si am sfarsit-o tot in Italia, dar in nord, prin Dolomiti. Prin Bella Italia am mai ajuns la ski de 2 ori, o data testind un minunat hotel kids friendly pentru un weekend de ski cu juniorii, si o data pe partiile de la poalele Mont Blanc, dar si prin Treviso or Venetia in excursii de cate o zi.

Tot de mai multe ori am ajuns in Spania, in Toledo o zi, intr-un tur prin Asturias si Santander, un roadtrip prin Andaluzia (cand am traversat Caminito del Rey, am vizitat Alhambra, am schiat in Sierra Nevada, cel mai sudic domeniu schiabil din Europa, si ne-am plimbat pe stradutele sarmante ale oraselelor Frigiliana, Nerja si Antequera). Tot de mai multe ori am ajuns in Elvetia (prin Basel si in jurul Zermatt), Bulgaria (prin Muntii Rila, dar si in orasele Melnik si Plovdiv).

Ba chiar in Dubai am ajuns, in escale, de vreo 3 ori in aceeasi luna, pentru o noapte la un hotel cu privelisti fantastice cu Burj Khalifa, pentru a vizita The Frame or pentru leneveala pe plajele sale). In Olanda am ajuns insa prea putin, mult mai putin decat as fi vrut, doar pentru o vizita de cateva ore in Haga si o fuga pana la cateva lanuri cu lalele colorate. Iar in Grecia nu am reusit sa ajungem deloc, lucru pe care il vom remedia cu siguranta la anul!

Pentru prima data calator in Rusia in 2019

Am vizitat pentru prima data Rusia, si frumoasele St Petersburg si Moscova, si am fost teribil de impresionata de Azerbaijan si a sa capitala Baku. Cel mai colorat oras in care am fost anul acesta a fost Poznan, din Polonia.

Am prins niste apusuri fabuloase cu barca pe lacurile din Uganda, si rasarituri ca la carte in Apuseni or in Iordania.

In 2019, cu copiii prin 15 tari

Din cele 15 tari in care am ajuns cu ei, probabil excursiile preferate ale copiilor au fost la EuropaPark, celebrul parc de distractii din Germania, pe urmele lui Belle din Frumoasa si bestia prin sarmantele sate din Alsacia, dar si intalnirile cu testoase gigantice si iguane din Galapagos, cu lame si alpace din Ecuador or cu camilele din Oman. Iar Pamukkale si faimoasele sale piscine de travertin li s-a parut cel mai mare si mai amuzant loc de joaca din lume.

Noi adultii am avut cea mai intensa experienta de intalnire cu animale salbatice, la tracking de gorile de munte in Uganda, iar una din cele mai neobisnuite activitati nocturne a fost Petra by Night. In plus, am testat ce inseamna o calatorie cu copiii pe coasta Turciei NU la all-inclusive, si ne-a placut teribil.

Locuri deosebite descoperite si prin Romania

In Romania am mers mult prin Transilvania (in cateva locuri cu adevarat deosebite: la Domeniile Mar’tinutzi, la Amfiteatrul Transilvania, la Valea Verde Resort, la Raven’s Nest si la Mesendorf, dar si la o casuta de lem in padure in Harghita), prin Dobrogea (la Galati, la noi la mare la Mamaia pentru cateva zile, si la Gura Portitei in Delta Dunarii), dar si un weekend de relaxare la Vinalia, pe Drumul Vinului Prahova in primavara si un weekend activ in toamna cu hike-uri pe varful Sorica in Azuga si intre dealuri in Breaza.

Acasa, am luat ca de obicei la pas si Bucuresti-ul

Nici Bucuresti-ul nu am uitat sa il luam la pas, asa cum an de an ii mai descoperim din secrete. L-am admirat de sus de pe Arcul de Triumf, ne-am plimbat pe Arthur Verona, strada colorata care an de an isi schimba infatisarea, ne-am jucat printre stalpii colorati ai pasajului Mihai Bravu, am trecut pe langa Casa Maura si am intrat in muzeul gazduit in Casa Stork si am pozat colorata cladire in stilul lui Hundertwasser sau blocul cu aer de Hong Kong. In jurul Bucuresti-ului am mers la plimbari pe domeniul Stirbey si in parcul Chitila.

Incheiem anul in Australia in 4

Incheiem anul cu o vizita la Piata de Craciun din Timisoara, si un Revelion tocmai hat la capatul celalalt al lumii, in Australia.

Cam asa suna un rezumat al anului 2019 pentru noi. Tu pe unde te-ai plimbat anul acesta? Si ce planuri ai pentru anul urmator?

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare