Sus
  >  Destinatii   >  Asia   >  Cum a fost un roadtrip de o saptamana cu copiii prin Oman

Acum 2 ani porneam din Dubai intr-o scurta incursiune in Oman cu copiii, in Peninsula Musandam, care ne-a placut atat de mult incat ne-a deschis pofta sa exploram Oman-ul cel mare in amanunt.

Ocazia potrivita a venit tot in timpul vacantei scolare de toamna, cand am decis sa sarbatorim ziua lui Lucas din nou in Oman. De data aceasta la inaltime, la peste 2000m, in fantasticii munti omanezi. Dar sa o luam pe rand.

Am profitat de zborul direct inspre Dubai, si de acolo am inchiriat o masina cu care am condus peste granita, prin Al Ain, inspre Oman. Drumurile omaneze sunt o frumusete: asfalt impecabil, libere si cu mai multe benzi decat ar fi necesare daca toata populatia tarii, de in jur de 2 milioane, ar iesi deodata la condus. In plus, cand nu esti insotit vizual de dune de nisip, esti printre munti, si oricind poti zari camile, capre sau magari. Si din loc in loc oaze cu palmieri, si case joase, de maxim 2-3 etaje, in arhitectura clasica omaneza.

Hai hui prin muntii stancosi ai Omanului

Primul popas a fost in fantasticul Al Jabal Al Akhdar, supranumit si Muntele verde. Ca sa intelegi de ce se numeste asa trebuie sa urci mai sus de 2000m, unde incep fantastice livezi de rodii si maslini, falaj-sisteme de irigatii din vremuri antice, parte din ele inscrise in UNESCO, orase si sate la peste 2000m, hike-uri prin canioane si wadi-uri, sau prin sate istorice, parasite acum sute de ani.

Am testat aici posibil cele mai frumoase 2 hoteluri din Oman: Alila si Anantara, ce ne-au incantat cu privelisti extraordinare catre marile canioane ale Arabiei.

Ne-am simtit ca in filmul cu Aladdin in Oman cu copiii

Un punct de neratat intr-un roadtrip prin Oman sunt forturile sale. Poate cel mai cunoscut este Fortul din Nizwa, de pe ale carui ziduri poti admira muntii cei stancosi, dar am facut un popas si la Bayt Al Ridaydah, mic fort din secolul 17, situat chiar la intrarea pe drumul in serpentine ce urca pe Al Jabal Al Akhdar (inainte de punctul de control ce iti verifica masina sa fie 4×4).

La inot in wadi-urile omaneze cu copiii

O alta caracteristica a reliefului muntos al Oman-ului sunt wadi-urile. Canioane prin munti, ce retin apa ploilor (rare) si ofera adevarate piscine naturale celor dornici de o balaceala aparte. Noi am vizitat Wadi Bani Khalid, un loc absolut fantastic, un canion cu stanci albe plin de ape turcoaz, in care ne-am balacit in voie (urmind insa principiile vestimentare ale unei tari conservatoare, anuntate pe multe panouri in jur).

Experiente wow cu testoasele din ocean

Poate cea mai interesanta activitate in Oman cu copiii (dar si pentru noi) a fost insa mai la sud de Sur (unul din orasele de coasta importante din sultanat). Am dormit o noapte la cort in mijlocul rezervatiei de testoase Ras Al Jinz, la un cort cu tot confortul (spre deliciul copiilor). Seara, dupa ce soarele a apus, insotiti de lumina rosie a lanternelor rangerilor, am avut parte de o experienta unica: am vazut testoase gigantice de ocean cum ies din valuri, sapa gropi in nisip si depun peste 100 de oua o data. Ne-am amintit bineinteles de suratele lor de uscat, testoasele din Galapagos si Seychelles.

Sur, cu aproape 75000 de locuitori, te asteapta cu o coasta interesanta, insa putine posibilitati de cazare.

Mare turcoaz si munti golasi, roadtrip prin Oman cu copiii

Coasta continua a fi interesanta tot drumul de la Sur la capitala Muscat, si am oprit din loc in loc, fie pentru a admira orase antice precum Qalhat, fie pentru a ne clati ochii cu nuantele de turcoaz ale apelor ce scalda Oman-ul.

Dar si mai interesanti sunt muntii ce insotesc coasta. Am pornit pe un drum de nisip batatorit in sus pana la cel mai inalt baraj din Oman, Wadi Dayqah Dam, un adevarat festin pentru ochi, cu formatiuni stancoase in forme neobisnuite, vechi forturi de aparare, oaze cu palmieri si barajul insusi, o priveliste impresionanta, in ton cu lacul de acumulare de deasupra sa.

Un popas de neratat pe coasta este Bimmah Sinkhole, o piscina naturala ca un bol stancos, cu ape verzi-turcoaz, creata in urma prabusirii unui tavan de pestera straveche.

Muscat, cel mai frumos oras arab vazut de noi

Muscat un sine a fost o surpriza mai mult ca placuta. Ne-am cazat la Shangri-la Resort, pe plaja, si o zi a fost destinata testarii valurilor si apei turcoaz a oceanului.

Dar cea mai frumoasa surpriza a fost orasul in sine. Un oras si o capitala atipica, intinsa de-a lungul a peste 50 de km, printre varfuri stancoase, mici ca inaltime, dar fioroase ca atitudine, o insiruire de oaze cu case alb-bej in inconfundabilul stil omanez.

Ne-au impresionat Marea Moschee Sultan Qaboos, dar si cornisa Mutrah, plina de viata, ce ne-a amintit de o alta plimbare prin Arabia, pe cornisa din Doha. Nu am ratat nici o vizita in Souq, pentru cateva suvenire omaneze.

Din Muscat am pornit din nou la drum lung, vreme de peste 4h, pe o autostrada cu 4 benzi pe sens, pana in Al Ain, ultima noastra escala, din Abu Dhabi, inainte de a lua zborul de intoarcere acasa.

Cateva considerente despre siguranta, accesibilitatea si cum e in Oman cu copiii

Venind din Romania, drumurile din Oman par ireale. Ai autostrazi cu 3-4 benzi pe sens, perfect intretinute, si de cele mai multe ori complet libere. Radare sunt insa din 2 in 2 kilometri pe toate drumurile principale, ca si semnalizari de tot soiul. Cu atat mai ireala este situatia avind in vedere ca pana in 1970 Oman nu avea drumuri asfaltate. Pentru urcat in diferite zone din munti sau coborat la plaje pustii vei avea parte si de drumuri de pamant, insa de asemenea bine intretinute. Drumurile ce urca pe Al Jabal Al Akhdar au un checkpoint, si este necesar sa dovedesti ca masina este 4×4, desi toate soselele ce strabat acest munte sunt asfaltate impecabil, si luminate pe lungimi de zeci de kilometri.

Din Romania nu exista zbor direct inspre Oman. Poti zbura cu escala in Dubai sau Qatar, dar noi am ales sa inchiriem masina din Dubai si sa pornim astfel in roadtrip. Ai nevoie de o procura speciala de la rentalcar, si la granita va trebui sa cumperi o asigurare omaneza. In rest trecerea frontierei a fost fara probleme, avind, asa cum este obligatoriu, luata in avans evisa. Din Dubai pana in Muscat faci aproximativ 6 ore.

Noi am ajuns (a doua oara) in Oman cu copiii in timpul vacantei scolare de toamna. Coincidenta face ca tot atunci sa aiba vacante si nemtii din Bavaria, dar si francezii, astfel incat peste tot ne-am intalnit cu familii cu multi copii. In zona Muscat/Nizwa ai numeroase posibilitati de cazare, toate orientate si catre copii, dar pornind prin tara trebuie sa tii cont ca numarul de unitati de cazare scade dramatic, dar si ca vei merge chiar si sute de kilometri fara sa gasesti vreun restaurant.


Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare