Sus
  >  Destinatii   >  Plimbari prin Polonia: Poznan cel colorat si ale sale capre

Polonia are o sumedenie de locuri faimoase ce atrag siruri fara numar de turisti din toate colturile lumii. Poznan, la 3 ore pe autostrada din Varsovia, probabil nu se regaseste in niciun top 10 de vizitat in aceasta tara. Dar cu siguranta poti afirma un lucru: are cel mai colorat centru vechi din Polonia. Si este un orasel sarmant, ce merita cu prisosinta vizitat.

Primul popas: centrul vechi

Centrul vechi de altfel este primul loc in care ar trebui sa te duci o data ajuns in Poznan. Acum arata impecabil, desi in Al Doilea Razboi mondial a fost distrus in proportie de 60%, inclusiv cladirea primariei, unul din cele mai faine exemple de arhitectura din secolul XIII. A fost reconstruit bucata cu bucata, cu grija la respectarea originalului, si acum este o placere sa te plimbi pe stradutele sale pietruite, pe langa siruri de case fiecare alta culoare si cu alte decoratiuni pe fatada.

Tot in piata centrala si pe stradutele pietonale adiacente vei gasi cele mai multe restaurante din Poznan. Musai sa incerci Zurek, o supa acra cu ou si carne tocata or traditionalele pierogi umplute cu branza or carne.

Aproape de ora 12 o sa remarci ca toate grupurile de turisti se indreapta inspre acelasi loc: Turnul Primariei. Ia-te dupa ei si nu vei regreta, la fix 2 capre de lemn vor iesi pe o mica usa de lemn in sunete de fanfara, si vor incepe o lupta cu coarnele, ce se repeta zilnic spre deliciul turistilor.

Ia la pas strazile orasului Poznan

Poznan, ca si Varsovia, este un oras verde. La fiecare 2-3 strazi gasesti cate un mic parc, cu alei cochete si statui. In plus, Poznan este si foarte prietenos cu pietonii, cu trotuare largi, ingrijite, cu mobilier urban original si multe locuri de joaca si recreere.

Ia-o la picior prin oras si nu vei regreta. Poti admira biserici somptuos decorate, Palatul Imperial si gradinile sale, Monumentul dedicat revoltei anti comunism de la 1956, or Castelul regal si turnul sau rosiatic.

Daca ai parte de o clima capricioasa (dar nu doar din acest motiv) te poti refugia in Muzeul National, unul din cele mai mari muzee din Polonia, unde iti vei desfata privirile cu o ampla colectie de opere ale artistilor polonezi impartite pe epoci, dar si o selectie buna de arta europeana si una mai mica, dar bine pusa in valoare, de arta antica.

Ca si in Lodz, trecutul industrial urban este bine pus in valoare in prezent. Stary Browar, o fosta fabrica de bere devenita garnizoana militara in Cel de-al Doilea Razboi Mondial, a fost readusa la viata si transformata intr-un mall inedit ce pastreaza perfect zidurile rosii initiale si arhitectura industriala de odinioara. Mall-ul da direct intr-un parc unit de curtea cu restaurante ale centrului comercial.

Tot ca si in Lodz, din acelasi complex face parte si un hotel atipic, design hotel, Blow Up 5050 pe numele sau, cu un lobby impresionant si camere moderniste.

Si la sfarsit un pic de plimbare in natura pe langa Poznan

Daca dupa ce ai vizitat intreg centrul orasului mai ai timp la dispozitie, Poznan mai are, in periferie, o surpriza neobisnuita. Esti pregatit pentru o aventura cu iz cosmic? Daca da, tot ce trebuie sa faci este sa mergi la Rezervatia Naturala „Meteorit Morasko”, acolo unde, acum 10000, locuitorii de atunci ai regiunii au avut parte de o surpriza neplacuta si fierbinte: un meteorit a cazut fix acolo, si in urma impactului 8 cratere au fost formate. 7 au mai ramas in prezent, si au devenit lacuri in mijlocul padurii, si un traseu tematic cu placute explicative a fost amenajat. Cel mai mare dintre cratere are diametrul de 100m, iar meteoritul si bucatile sale au fost descoperite in 1914 de catre soldatii care sapau transee de aparare, dupa ce au dezgropat o prima bucata, avind in componenta in principal fier, in greutate de 77kg.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare