Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2019 - Anul insulelor   >  Anul insulelor: Galapagos cu copiii

Dupa expeditia de safari de acum 2 ani, atat de iubita de copii (inca nu trece o saptamana sa nu ceara macar unul dintre ei din nou in Africa), o noua vacanta cu multe animale parea necesara. Vrem cu siguranta sa revenim pentru un alt safari pe continentul african, insa de Pastele 2019 am ales sa facem cunostinta impreuna cu copiii cu alt tip de animale: senzationala fauna endemica din Insulele Galapagos, in cadrul unei fabuloase excursii de doua saptamani prin Ecuador, noua noastra tara preferata.

 

Da, legendarele insule Galapagos, la aproximativ 2h de zbor de coasta Ecuadorului ne-au primit trupa de 4, 2 adulti si 2 copii, pentru 4 zile de explorari, de admirat animale, si de balacit in cele mai imposibil de turcoaz ape ale Pacificului.

Galapagos este un arhipelag format din 4 insule locuite si inca 14 fara asezari umane, legendare pentru fauna lor. Testoasele gigantice (cu care copiii deja facusera cunostinta in Seychelles) cheama insulele Galapagos casa de sute de ani, si o intalnire cu ele este o experienta de neratat.

In total am pus piciorul pe 3 insule. Aterizarea se face pe arida insula Baltra, pe care imediat dupa debarcare vei merge cu un autobuz 15 minute pe un drum printre cactusi pana la locul unde barcute asteapta turistii sa le treaca peste un mic si foarte turcoaz canal, pana pe insula-capitala Santa Cruz.

Fiind la prima vizita in Insulele Galapagos, in plus cu copiii, si neavind la dispozitie decat 4 nopti, am ales sa ramanem pe Santa Cruz. Ne-am cazat intr-un mic golf, cu o plaja, Allemanes, cu apa turcoaz si nisip alb, Finch Bay, la 5 minute cu barca de Puerto Ayora, capitala si cel mai mare oras insulei si din intreg Galapagos.

Ce am facut pe Santa Cruz, Galapagos, cu copiii?

Vizita cu copiii la testoasele gigantice din Galapagos

Testoasele gigant domina zonele inalte ale insulei, si traiesc in deplina libertate, navigind incet si leganat printre plantatii de cafea, de bananieri, case si chiar pe drumuri. Anumite locuri sunt cunoscute ca le atrag, cum este si restaurantul din mijlocul padurii la care am oprit pe drumul de la aeroport in prima zi, unde am mancat in timp ce admiram zeci de testoase la plimbare lenta prin iarba. Un mic hike prin padure apoi ne-a prezentat flora locala, dar si si mai multe testoase, ce isi vedeau linistite de treaba lor. Spre deosebire de Seychelles, unde esti incurajat sa interactionezi cu testoasele, hranindu-le si mingindu-le, aici, in Parcul National Galapagos, nu ai voie sa te apropii la mai putin de 2m de ele, si cu siguranta este interzis sa le atingi sau sa le hranesti.

Tot despre testoase am aflat apoi mai multe la centrul Darwin, de protejare a lor. Aici poti vedea pui de testoase, chiar doar de cateva luni, ingrijiti inainte de a fi eliberati in salbaticie, dar si sa afli povestea celebrului Lonesome George, testoasa de pe insula Pinta care ramasese singura din specia sa, si care, cu toate eforturile depuse, nu a reusit sa produca urmasi inainte de a muri la aproximativ 150 de ani in 2012. Alta testoasa celebra, cu o poveste insa cu final diferit, care inca traieste in Centrul Darwin este Super Diego, care, in doar cativa ani, a reusit sa aiba peste 800 de urmasi cu 13 femele din specia sa, singurele existente cand au fost gasiti pe o insula pustie.

In Galapagos se face plaja printre iguane, la Tortuga Bay

Cea mai frumoasa plaja de pe Santa Cruz este Tortuga Bay. Pana la ea faci cu copiii aproximativ 1h30 pe o carare printre cactusii cu aspect de copaci imensi specifici Galapagos, un hike teribil de frumos si interesant. La capatul cararii, prima imagine a plajei intinse, cu cel mai fin si mai alb nisip, te va fascina. Prima fasie de nisip nu este insa propice inotului, curentii puternici ai oceanului formind valuri mari cu spuma alba. Insa aici isi au casa iguanele marine, negre si fioroase, pe care le vei gasi la umbra sub cate un tufis, sau bronzindu-se la soare pe nisip. Marea surpriza au fost insa cele doua foci, care au venit pana aproape de mal, sa ne salute jucaus.

Inca niste sute de metri pe nisipul alb si fierbinte, si ajungi cu adevarat la Tortuga Bay, o plaja cu o apa imposibil de turcoaz de asemenea, insa protejata de o parte si de alta de paduri de mangrove, asa ca fara valuri si perfecta pentru inot.

La plimbare cu copiii prin Porto Ayora, capitala Galapagos

Cel mai mare oras din Galapagos are o mica promenda cocheta in jurul portului sau, acolo unde focile te intampina de fiecare data, si am petrecut momente placute, cu vedere la apa turcoaz, la locul de joaca situat chiar in centrul orasului. O imagine interesanta este si mica piata de peste, nu departe de port, in care printre tarabe ce isi asteapta clientii vei intalni foci si pelicani la cersit.

Las Grietas, un loc fantastic

La cateva minute de Finch Bay si hotelul nostru incepea o carare fantastica, printre cactusi si bolovani de lava, dar si lacuri sarate, catre un loc fantastic de neratat in Galapagos: Las Grietas

Intre pereti inalti de lava in nuante inchise de rosu si negru, 3 lagune cu apa limpede si clara s-au format, prin mici tunele ce comunica direct cu oceanul. Un loc minunat de inotat, dar si de snorkeling, multi pesti colorati de Pacific gasindu-si aici casa.

Snorkeling la Carion Point

O mare calma intre insulele Galapagos, si intr-un mic golfulet in tarmul de lava, la Carion Point vei avea parte de o experienta de inot si snorkeling memorabila cu copiii. Bonus points: populatia de pasari, printre care si pelicani gigantici, care te va privi cu uimire sau indiferenta de pe tarmurile stancoase.

Cina cu copiii la Pikaia Lodge, in varful insulelor Galapagos

Pikaia Lodge este un hotel cu totul special in Galapagos, situat sus, pe varful vulcanului. Initial ne tentase sa ne cazam aici, pentru privelistea fabuloasa, dar in final am alea Finch Bay pentru proximitatea plajei. Insa pentru o cina nu am ezitat sa urcam aproximativ jumatate de ora cu masina din Puerto Ayora.

Admira urmele activatii vulcanice de pe insulele Galapagos

Pe drumul dintre aeroport si Puerto Ayora am oprit la 2 locuri extrem de interesante: Gemenii (Los Gemelos), doua camere de lava, rotunde si stancoase, de o parte si alta a soselei principale, dar si pentru a admira intrarea intr-un tub de lava lung de cativa kilometri, chiar inainte de intrarea in oras.

Viziteaza cu copiii o insula nelocuita din Galapagos: South Plaza!

Poti face mai multe excursii cu barca catre mici insule Galapagos apropiate, nelocuite, in functie de ziua din saptamana fiind deschise turistilor unele sau altele, pentru a nu deranja animalele ce le populeaza. Noi am avut norocul sa ajungem pe South Plaza, o mica insula plata, la cativa zeci de metri de Santa Cruz, dar si invecinata cu “geamana” sa, North Plaza, aceasta din urma deschisa doar cercetatorilor si biologilor.

Pe South Plaza am gasit o colonie impresionanta de foci, si chiar si bebelusi de cateva luni jucindu-se prin apa de la tarm, dar si nenumarate iguane marine sau de uscat, o plimbare impresionanta de aprox 2h printre atatea animale fantastice. Data viitoare, pentru ca, cu siguranta, va mai fi o data viitoare, vom vrea sa vedem si alte insule fascinante, precum locuita Isabella sau scenica Bartholome.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare