Sus
  >  Destinatii   >  Asia   >  Azerbaijan   >  Cum ne-am indragostit de Baku si Azerbaijan in 3 zile

Azerbaijan ramasese una din putinele tari din Europa in care nu calcasem, asa ca vara aceasta am decis ca pentru cateva zile sa descoperim Baku si secretele sale.

O planificare cu… surprize

An de an mergem intr-un tur in nord in doi, pentru a prinde un pic din mirajul Noptilor albe ce are loc in lunile iunie si iulie in tarile din partea de sus a Europei. Chiar daca deobicei mergem pentru vacante de hikes si in zone pustii si salbatice (anul trecut am fost in Islanda si Groenlanda, acum doi ani in Scotia si acum 3 in Insulele Feroe), ideea din acest an a fost cu tenta mai urbana. Am decis sa pasim pentru prima data in Rusia, respectiv in St Petersburg, celebrul oras supranumit si Venetia nordului, pentru a admira palatele si bisericile super-ornate rusesti sub lumina soarelui de miezul noptii.

Cum insa zbor direct din Romania nu avem catre St Petersburg, ci doar catre Moscova, am decis ca dusul catre Rusia sa fie cu o altfel de escala: Baku, capitala Azerbaijanului, catre care, la momentul rezervarii excursiei, Tarom tocmai bagase zbor direct. Asa ca planul nostru avea sens, si era coerent. Doar ca zeii aviatiei nu au tinut cu noi, Tarom a anulat zborul direct Bucuresti-Baku, si noi am fost nevoiti sa ne rerutam prin Istanbul, deoarece nu am vrut sa ne schimbam directiile de vizitat. Oricum insa, cu sau fara zbor direct, in Baku se ajunge usor, dupa 1h de zbor pana in Istanbul, plus inca 2 de acolo inspre Azerbaijan. Si merita cu prisosinta tot traseul acesta de zbor!

Baku si arhitectura moderna din Azerbaijan

Am inceput vizita noastra in Baku cu un pic de modernism, vizitind faimosul Heydar Aliyev Center, o cladire alba si fabuloasa, creatie a Zaha Hadid (cea care ne-a decorat camera de hotel pe cand am petrecut un revelion cu copiii in Madrid), a carei creatii arhitecturale le pandesc prin lume. O plimbare in jurul cladirii cu linii fluide, si prin parcul de sub ea, este de neratat in Baku. In partea de jos a parcului verde, in care localnici si turisti deopotriva se relaxau, am gasit o mica terasa la care am gustat Xirdalan, berea locala din Azerbaijan.

Plimbare de seara

Cina am luat-o in centrul vechi, un prim contact cu istoria Azerbaijan-ului, printre stradutele pietruite inconjurate de fortificatii groase ce dateaza din secolele 12-15.

O prima seara in Baku nu se poate incheia decat pe Bulvar, lunga si frumoasa faleza la Marea Caspica, pe care, asa parea, tot orasul iesise la plimbare cu multa voie buna, pentru a profita de temperaturile domoale de dupa asfintitul soarelui (am vizitat Baku la sfarsit de iunie, cand pe zi termometrul urca pana la 36-37 de grade).

Atmosfera din timpuri apuse din cetrul vechi din Baku, Azerbaijan

Primele obiective in mintea oricarui turist din Baku sunt cele din orasul vechi, incluse inca din 2007 sub protectia UNESCO: Turnul fecioarei, Palace of the Shirvanshahs, vechiul Caravanserai (acum transformat in bazar), Moscheea veche (in care pot intra doar barbatii), delicioase restaurante traditionale sau expozitia in aer liber din vechile bai, la care si noi am revenit pe zi plini de curiozitate.

Vizavi, pe faleza, alte lucruri interesante te asteapta. O cladire in o neobisnuita forma, de covor rulat, te asteapta cu un inedit Muzeul al covoarelor, arta traditionala inclusa de asemenea sub protectia UNESCO. O colectie impresionanta de covoare, din diferite regiuni sau perioade, te asteapta, impreuna cu o sumedenie de explicatii, sa o descoperi.

Alaturi Mica Venetie, o structura de canale bleu cu apa si poduri albe, isi asteapta dornicii de o plimbare cu gondola. Pentru noi ar fi fost prea cald, si “mici Venetii” am tot vazut, prin Doha or Macau, alaturi si de o vizita la Venetia cea reala in aceasta iarna, asa ca ne-am multumit sa pozam cateva gondole si gondolierii ce se adaposteau sub umbrele colorate de soarele caucazian.

Panorama de sus a orasului

Simbolul nou al orasului Baku si practic al Azerbaijan-ului sunt insa Flame Towers, 3 turnuri care noapte de noapte te fascineaza cu jocurile lor de lumini, care domina din varful unui deal panorama din orice punct din Baku. Unul dintre ele gazduieste si cel mai interesant hotel din capitala Azerbaijan-ului, Fairmont, din camerele caruia privelistea orasului marginit de marea Caspica este exceptionala.

Excursii prin Azerbaijan, in jurul capitalei Baku

Intr-o periferie a Baku, impanzita de sonde petroliere, un alt loc fascinant si misterios te asteapta in Azerbaijan. Templul focului, Ateshgah, vechi locas de cult, pe rand hindu si apoi zoroastrian, iti va infatisa o parte din misterele sale, si te va lasa sa ti le imaginezi pe celelalte, putine lucruri din istoria sa lunga pastrindu-se pana in prezent. Locul este insa fabulos, cu sau fara prea multa istorie cunoscuta, si vei fi dus intr-o alta lume, de legenda, in timp ce te plimbi, printre altare cu foc, prin curtea interioara a templului.

Baku este un oras pe malul marii, asa ca, firesc, am cautat un loc unde sa inotam in premiera in Marea Caspica. Orasul in sine, desi cu o faleza extrem de lunga, nu are plaje sau locuri de inotat amenajate. Insa daca mergi cativa kilometri in afara lui, vei da, pe rand, pe ambele parti ale peninsulei Absheron de plaje, fie publice, fie amenajate sub forma de club cu taxa la intrare. Noi am oprit intai pe Shik Beach, o plaja publica, libera si lasata putin amenajata, care avea ca particularitate o imensa platforma petroliera dezafectata la cativa kilometri de mal. Plaja era de nisip, cu intrare lina in apa, insa neingrijita si foarte aglomerata (singurul loc pe care l-am vazut neingrijit intr-un oras de altfel impecabil), asa ca ne-am continuat cautarile.

Ne-am oprit si ne-am facut pofta de a inota in Marea Caspica (care insa a avut in permanenta aspect de lac pentru noi, fiind complet fara valuri), cativa kilometri mai incolo, la Mambo Beach, o plaja ingrijita, cu de toate, inclusiv cateva piscine, contra cost. Nu as zice ca Baku este o destinatie cu predilectie de plaja, insa daca ajungi, ca si noi, vara, merita sa te racoresti si sa “testezi” o noua mare.

Conform obiceiului, desi am avut doar 3 zile la dispozitie, nu puteam sa nu iesim un pic din oras. Destinatia aleasa a fost Gobustan (sau Qobustan), un mic orasel plin de sonde de petrol (cum altfel in Azerbaijan?), dar care ascunde un mare secret: Gobustan National Park, munti stancosi, cu pietre gigantice acoperiti de pietroglife fascinante, mii si mii de desene in piatra ce infatiseaza viata aici in antichitate.

Azerbaijan-ul nu este doar patria petrolului, ci si a vulcanilor noroiosi. Da, vulcanii aceea pe care ii poti admira si in Romania, se gasesc din plin in Azerbaijan, foarte aproape de capitala multi. In fapt, aproape jumatate din cei aproximativ 1000 de vulcani noroiosi din intreaga lume se gasesc in Azerbaijan. Daca tot eram in Gobustan, noi am ales sa vizitam vulcanul noroios Gobustan, de pe varful caruia poti admira mici cratere ce bulburucesc noroi, cu panorama Marii Caspice in spate.

Un ultim stop in Baku si Azerbaijan a fost la Moscheea Bibi-Heybat, ce domina de sus faleza, o reconstructie recenta a unei moschei istorice din secolul 13, distrusa de bolsevici in 1936.

Cam asa am explorat pentru intaia oara Azerbaijan-ul. De abia asteptam insa sa revenim, Caucaz-ul pana acum ne-a rezervat doar surprize frumoase (inca ne este proaspata in minte frumoasa Georgia), si ne dorim cu ardoare cat de curand sa mai exploram in Asia Centrala.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare