Sus
  >  Destinatii   >  Explorind Insulele Feroe

De insulele Feroe (Faroe Islands) am auzit primele dati la campionate europeene sau mondiale de fotbal. Erau descrise ca niste insule foarte mici, foarte indepartate, cu foarte putini oameni (si care ocazional inspre des insa reuseau sa ne bata sau remizeze, spre marele soc al tuturor suporterilor romani). Ei bine, se pare ca in Insulele Feroe fotbalul este o adevarata religie, au un campionat intern feroce, si pe insule mai mici chiar au muncit sa aplatizeze suficient spatiu pentru a isi construi propriul teren. Dar si ca fotbalul nu e nici pe departe singura conversatie in care trebuie incluse Insulele Feroe, ci ca aceste mici bucati de pamant din mijlocul Atlanticului de nord sunt locuri extraordinar de frumoase, ce merita o vizita cu prisosinta.

Cum ne-a venit ideea sa vizitam Insulele Feroe?

M-am regasit deasupra insulelor Feroe in zbor inspre Islanda, acum foarte multi ani, cand ruta avionului dinspre Berlin pe acolo trece, si apoi am tot dat peste poze fabuloase din diverse locuri feroeze, fie cu o cascada in ocean, fie cu un lac cocotat pe cliffs-uri ametitoare deasupra valurilor, astfel ca incet-incet s-a conturat ideea ca intr-o vara sa facem o vizita. Mi se parea insa un loc greu de ajuns, cu minim cateva escale, dar, ca de multe ori, s-a dovedit extrem de usor de ajuns.

Atlantic Airways, compania de zbor feroeza, are zboruri atat inspre Norvegia, cat si inspre Danemarca (tara de care feroezi depind in anumita masura). Iar spre Oslo si Copenhaga avem zbor direct din Bucuresti, plus ca amandoua destinatiile sunt minunate pe cont propriu, si merg perfect sa incadreze o saptamana de explorari in Insulele Feroe.

Planul intregii excursii l-am detaliat aici, si a fost facut cu aproape 1 an inainte. In Feroe nu gasesti asa multe oferte de cazare, si daca vrei ceva cu adevarat dragut trebuie sa rezervi cu multa vreme inainte. Stiu ca prin martie ma uitasem, si deja iulie si august erau fully booked. Am stat in total 7 nopti in arhipelagul feroez, cazindu-ne in 3 locatii pe 3 insule diferite.

Cum e vremea in Insulele Feroe?

In Insulele Feroe te duci in primul rand daca iti plac plimbarile in natura, o natura cu o clima extrem de instabila, cu peisaje de o frumusete dura si fioroasa in vreme innorata si care pur si simplu straluceste atunci cand iese soarele. Am prins soare stralucitor, ceata de nu vedeai la 1metru in fata, ploaie torentiala si vant de gata-gata sa te darame. O singura zi a fost insa cu ploaie non stop, torentiala si ne de iesit pe coclauri, si am profitat de ea sa ne punem la punct cu ultimele episoade din serialele pe care le urmarim, si sa testam piscine publica de pe insula Suduroy, cea mai sudica din Feroe.

Vara sa te astepti la temperaturi de maxim 10-15 grade (cand e soare), iar iarna in jur de 0 grade, dar cu vanturi puternice des, si intuneric de vreme.

O saptamana de plimbari in natura in Insulele Feroe?

Insulele Feroe iti ofera peisaje frumoase in orice coltisor al lor. Dar din cand in cand peisajul devine absolut superb. Locurile mele preferate au fost Insula Mykines, casa a mii de pufini, si pe care se ajunge cu feribotul sau cu elicopterul (parte din reteaua de transport in comun in feroe, un fel de autobuz zburator), si golful Saksun la reflux, cu casutele sale cu acoperis de iarba – de altfel o caracteristica foarte comuna a constructiilor din aceste insule.

Pufini in ceata pe insula Mykines.

Insula Mykines este de fapt formata din 2 insule foarte apropiate, legate intre ele de un pod cu o portita la mijloc. Portita este pentru oi, si oamenii trebuie sa aiba grija sa o inchida de fiecare data cand trec peste pod.

Pentru a ajunge pe insula am zburat pentru a treia oara in viata mea cu elicopterul. De intors, ne-am intors cu feribotul de dupa amiaza.

Mare parte din hike-ul de 3-4ore pe Mykines am avut parte de un super soare, si una din cele mai frumoase amintiri din Feroe este perioada in care am stat langa far, la capatul insulei, cu doar cativa metri in jur de pamant (si aproape 100 de metri de prapastie in jos de jur imprejur pana la ocean).

Vazusem multe poze cu golful Saksun, dar cumva imaginile nu reusisera sa imi transmita cat de frumos este cu adevarat acest loc.

Cele mai fotografiate (si instagram-abile) locuri din Insulele Feroe

Pe o lista de „neratat” intr-un concediu aici intra cu siguranta cascada Gasadalur, cel mai fotografiat loc din Feroe, Gjogv, in golfulet lung si stramt marginit de o plaja mica, Sorvagsvatn, un lac situat dramatic la cativa zeci de metri deasupra oceanului, dar si stanci iconice cum at fi Degetul trolului sau Uriasul si vrajitoarea.

Cascada Gasadalur este probabil cel mai fotografiat loc din Insulele Feroe.

Plimbarea pana la cascada prin care lacul Sorvagsvatn se varsa in ocean dureaza aproximativ 1 ora si jumatate.

Degetul Trolului se vede de pe o panta foarte abrupta, care iti da ameteli cand privesti in jos, spre ocean.

La Gjogv am ajuns intr-o zi ploioasa, dar am prins o pauza fara si ne-am putut bucura de peisaj, la cafeneaua construita chiar deasupra apei.

Conform legendei, Uriasul si Vrajitoarea au venit din Islanda pentru a fura insulele, dar incercind sa le traga dupa ei au fost transformati in stana de piatra de soarele care rasarise.

Cu barca pe mare in jurul Insulelor Feroe

La capitolul activitati acvatice, noi am facut doua plimbari cu barca: cu o RIB rapida un tur al insulei Hestur, cu pesterile si stancile sale pline de pasari, si una cu o barca mai mare in Vestmanna, de asemenea pentru a admira fauna insulelor.

Cu barca rapida RIB am facut un tur al insulelor Hestur si Koltur.

Printre prapastiile din Vestmanna ne-am plimbat cu o barca mai mare, pentru a vedea mii de pasari.

Torshavn, cea mai mica si cea mai innorata capitala din lume

Torshavn este capitala insulelor Feroe, si cu 25.000 de locuitori este cea mai mica din lume. Deasemenea, probabil si cea mai innorata. Este situata pe insula Streymoy, si de la aeroportul international Vagar (care este alta insula) ajungi in aproximativ jumatate de ora. Desi Torshavn este mica, este insa un oras foarte cosmopolit. Au un mall de dimensiuni bune, cu multe magazine interesante, au cinema, bowling, teren de fotbal (mai multe chiar), saloane de coafat, baruri, un parculet cochet si un port inconjurat de restaurante, unele dintre ele foarte bune. Gasesti si cateva muzee in Torshavn sau imprejurimi, dintre toate noi am ales sa vizitam expozitiile de arta de la Nordic House, un centrul cultural cu arhitectura spectaculoasa.

KOKS, restaurant cu o Stea Michelin pe Insulele Feroe

Daca am vorbit de restaurantele interesante din Feroe, trebuie sa va detaliez despre KOKS, posibil cel mai interesant restaurant la care am mancat vreodata, si care nu re stele Michelin pentru ca inca insulele Feroe nu sunt incluse pe celebra harta culinara, dar cu siguranta merita (later edit: intre timp a primit prima sa stea Michelin). Este situat la aproximativ 15 minute de Torshavn, intr-o casa cu geamuri mari cu vedere fabuloasa la mare si insulita de vizavi, si o cina aici este cu adevarat o experienta. Meniul este fix, de degustare, si este o impletire de bucatarie traditionala feroeza, cu influente moleculare, intr-o prezentare artistica deosebita. Ce mi-a placut foarte mult a fost faptul ca fiecare fel de mancare venea insotit de o poveste sau legenda, fie despre ingredient, fie despre modul de preparare. Ca si cazarile dragute din Feroe, aici trebuie sa faci rezervare cu ceva timp inainte.

Unde ne-am cazat in Feroe?

Ne-am facut intreg planul pentru excursia aceasta cu 9-10 luni inainte, astfel ca nu am avut dificultati in a rezerva fix ce ne-am dorit. Este bine de stiut ca Insulele Feroe nu au extrem de multe locuri de cazare, si interesul de a o vizita este in crestere, astfel incat este absolut necesar sa rezervi din timp bine, si nu sa lasi last minute.

Noi am stat in 3 locuri. Primele 3 nopti le-am petrecut in capitala Torshavn, la hn hotel super simpatic, cocotat pe un deal si cu acoperis de iarba, cu cele mai frumoase view-uri asupra golfului: Hotel Foroyar.
Au urmat alte 2 nopti intr-o casuta mica, verde si ingropata in pamant, o adevarata vizuina de hobbit, de altfel acesta fiibdu-i si numele pe airbnb, resursa catre care ne-am indreptat cautind unde sa stam pe cea mai sudica insula din arhipelagul feroez, Suduroy.
Ultimele 2 nopti ne-am mutat resedinta pe o plaja, Leynar, si am avut la dispozitie o casa cu geamuri mari, decorata in stil minimalist scandinav, un airbnb cu panorame superbe si un jacuzzi cu apa calda pentru balaceala (in apa marii cea de 7 grade nu era cazul de intrat).
 
Cam acestea pe scurt despre cea mai draguta excursie in doi din acest an. Insulele Feroe sunt o destinatie perfecta daca iti plac peisajele superbe in clima nordica, natura si liniste. Nu prea revin in destinatii in care am mai fost, dar aici as reveni din doua motive: sa vizitez cum trebuie Suduroy, care ne-a tinut doar in ploaie torentiala si super ceata 2 zile cat am stat pe ea, si peste cativa ani, de curiozitate, sa vad cum isi dezvolta turismul (fiind categoric acum la inceput de drum).

 

Mai multe poze din Insulele Feroe

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare