Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2019 - Anul insulelor   >  Anul insulelor: Plimbare de ianuarie insorit prin Venetia in haine de iarna

Cum de ne-am decis sa facem o vizita iarna in Venetia? Ei bine….

In Venetia am ajuns de minim 8 ori. Insa ultima data a fost acum 12-13 ani. In liceu, toti profesorii organizau excursii in strainatate pe timp de vara. In anii 90 era o modalitate de a putea vizita, cu salariul amarat de dascal, o tara straina. Si eu, mereu cu dor de duca, economiseam tot anul si ma inscriam la toate. Si toate erau in Italia. Si fara exceptie, toate treceau prin Venetia.

Apoi, adult fiind, am mai ajuns de cateva ori, cu prieteni ori familie. Asa ca stiu canalele Venetiei, bisericile si muzeele ei prea bine, si nu mai simteam nevoia sa o vizitez vreodata, mai ales ca, cu cresterea turismului din ultimii 10 ani, tot citeam ca a devenit sufocata efectiv.

 

Apoi au aparut copiii in viata noastra. Care s-au plimbat cu gondola pe canalele fake venetiene intr-un mall din Doha acum cativa ani, si, recent, pe si mai grandioasele (dar la fel de fake) canale de la The Venetian din Macao. Si tot le povesteam de orasul real Venetia, si de cat de faimos este el. Asa ca, normal pentru doua mici suflete de calatori, au vrut sa mearga si ei.

Vizita in Venetia offseason, pe timp de iarna

Coada sa urc pe podul Rialto nu vroiam sa fac, asa ca lunile de vara erau excluse din start. Dupa un pic de studiu, am vazut ca in ianuarie, de departe, numarul turistilor este cel mai scazut. E risc de ploaie si frig, de acqua alta si maree inalta, de inundatii si Piazza San Marco uda, da, dar cum oricum zburam in Treviso pentru o vizita de ski in Tirolul de Sud, am zic ca, daca vremea tine cu noi, dam o fuga pana in Venetia (aprox 40 de minute de la Aeroportul Treviso).

Si oh ce a mai tinut vremea! Canalele si casutele scufundate in apa ne-au asteptat intr-un soare de zile mari, cu cer perfect senin, si fara inundatii in piatetele Venetiei, cum des se intampla iarna. Si am descoperit o noua Venetie, una in care nu am fugit sa vizitam niciun obiectiv, in care nu am stat la nicio coada, in care nu ne-am documentat inainte de ceva ce merita vizitat, si in care doar ne-am amuzat din perspectiva plina de imaginatie a copiilor de lipsa strazilor, si am admirat canalele si palatele.

Acqua alta pe timp de iarna si Venetia inundata?

Mareea sau acqua alta este un fenomen normal pe timp de iarna, si un risc pe care trebuie sa vi-l asumati daca vizitati Venetia in anotimpul rece. In general insa veti gasi mici zone de margine inundate, ca in poza de mai jos, si in special partea joasa de la intrarea in Piazza San Marco. Venetienii sunt pregatiti insa cu pasarele de lemn, pentru a facilita deplasarea pe deasupra zonelor inundate, iar comerciantii stradali de abia asteapta sa iti vanda niste cizme-punga, de pus peste incaltarile tale pentru selfie-ul cu picioarele in apa ce tocmai a inundat Venetia.
 

Vrei sa iti spun un secret despre un loc minunat sa vezi gratis panorame superbe cu Venetia de sus?

Ba chiar, la inspiratie, am gasit si un rooftop, o terasa minunata deasupra palatului Fondaco dei Tedeschi, o cladire istorica situata pe Canal Grande, ce actualmente adaposteste magazine elegante si o expozitie despre istoria pantofilor la ultimul etaj, langa podul Rialto, de unde ai probabil cea mai frumoasa panorama din Venetia. In concluzie, o zi perfecta!

PS: Detalii practice despre o vizita iarna in Venetia

Daca veniti cu masina (din Treviso faci aproximativ 40 de minute), ca si noi, cel mai convenabil este parcarea la Tronchetto, si de acolo luat vaporetto nr 2 pana la Piazza San Marco. In 15 minute esti in centrul Venetiei, si intreg traseul este superb. Vaporetto au si zone de interior, asa ca atata timp cat te deplasezi pe ape si canale vei fi ferit de vant si de frig, daca simti nevoia.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare