Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2019 - Anul insulelor   >  Anul insulelor: Fascinanta Isle of Man

Am declarat 2019 “Anul Insulelor” si ne tinem de treaba. Dupa ce am ajuns in legendarele Galapagos or Insula Pastelui, sau in misterioasa Inis Mor dintre Insulele Aran, e cazul sa mai facem cunostinta cu o insula extraordinara: Insula Omului sau Isle of Man, in Marea Irlandei, aproape de UK, dar nefacind parte din el (si nici din Uniunea Europeana), fiind stat independent (apararea micii insule este insa responsabilitatea UK), o insula pe cat de mica, pe atat de plina de lucruri interesante de vazut si aflat. Cel mai usor ajungi aici din Liverpool.

Iubitorii de curse de motociclism probabil ca au auzit deja de Isle of Man ca locul de desfasurare a unei curse celebre: Isle of Man TT (celebre atat datorita traseului extrem de frumos, cat si datorita numarului mare de accidente pe care il genereaza gradul sau ridicat de dificultate). Eu insa recunosc ca am auzit prima oara de mica insula British demult intr-un aeroport din UK, citind panouri de sosiri si plecari, si imediat am fost fascinata de ea.

Desi in plin sezon estival, am aterizat pe ploaie torentiala, si am crezut ca asa va fi intreaga noastra perioada petrecuta pe insula. Dar nu mica ne-a fost bucuria cand dupa cateva ore matinale incetosate a doua zi norii s-au risipit si au urmat apoi zile cu soare perfecte de explorat o insula atat de frumoasa.

Mergi la castele!

Dupa mine, cel mai frumos loc de pe insula, este Peel Castle, un vechi castel din secolul XIII, situat pe un mic promotoriu stancos, dar incojurat din laterale de doua plaje de nisip fin. Pentru o imagine de ansamblu urca pe Peel Hill, un hike anevoios la deal care insa te va rasplanti cu panorame superbe atat cu micul orasel de sub castel, cat si cu stravechile ziduri de piatra si plajele intinse.

Daca tot esti in zona castelelor, continua vizitind Rushen Castle, zice-se unul din cele mai bine pastrate castele din Europa, care iti va dezvalui secretele sale.

Un alt castel care nu e tocmai castel, ci doar turnulet si in fapt doar monument memorial, Milner’s Tower, se afla pe Bradda Head si are forma unei yale, o silueta atipica ce o poti gasi in orice material despre Isle of Man, si la care ajungi in urma unui hike de aproximativ 1h din oraselul Port Erin. La urcare sau coborare nu rata nici o plimbare pe plaja lata, de altfel un bun punct de admirat apusul.

Il stii pe Thomas trenuletul? Pe Isle of Man s-a nascut…

Sigur il stii. Simpaticul trenulet vorbitor este faimos in lumea intreaga, si se bazeaza ca inspiratie pe trenurile din Isle of Man. Da, pt ca aceasta mica insula, de vreo 40 de km lungime, este strabatuta de mai multe sine de tren, de la nord la sud, prin capitala Douglas, dar si una pana in cel mai inalt punct al sau, muntele Snaefell.

Aici am ales si noi sa urcam in ultima zi, varful Snaefell oferindu-ti peisaje superbe cu intreaga insula.

Fii cu ochii in patru dupa zane!

Zanele, numite Little People, se crede ca sunt peste tot pe Isle of Man. Dovada stau numeroasele casute de zane (unele pline de detalii fabuloase), usi minuscule colorate pe la toate colturile caselor si celebrul Fairy Bridge, podul zanelor unde se presupune ca trebuie sa saluti si intampini cum se cuvine (cu ofrande) micii locuitori ai insulei.

Admira cea mai mare roata de moara din lume

Isle of Man a fost in trecut insula miniera, si parte din trecutul sau industrial este si Lady Isabella (sau The Laxey), cea mai mare roata de moara din lume, un loc impresionant de vizitat. In plus, te poti catara pe platforma ei de sus, dar si merge in subteran, in vechi tunele miniere.

Plimba-te la extremitati

Desi mica, nordul si sudul insulei sunt cat se poate de diferite. In nord, farul Point of Ayre te asteapta langa o plaja salbatica acoperita cu pietris gri si inconjurata de mici arbusti cu flori colorate.

In sud vei da peste Calf of Man, puiul omului adica, o mica insula despartita de Isle of Man printr-un canal cu valuri puternice, The Sound. Aici incep numeroase trasee de-a lungul coastei, o placere sa te plimbi pe langa portiuni inverzite, stanci prapastioase si oi, multe oi.

Intoarce-te in Neolitic

Ca si toate celelalte insule britanice, si Isle of Man este locuita din cele mai stravechi timpuri, si dovezile locuitorilor ei de acum peste 5000 de ani chiar sunt la tot pasul. Noi am vizitat poate cea mai scenica locatie neolitica dintre toate de aici, Meayll Hill, un cerc de pietre gigantice ce adapostea se pare 6 morminte neolitice, in varful unui deal cu imagini fabuloase in jur. Meayll Hill nu este singurul loc de pe Isle of Man ce poarta amintiri ale locuitorilor insulei din vremuri atat de indepartate in timp.

Invata despre animalele unice pe Isle of Man

Isle of Man este o insula mica, dar totusi nu ii lipsesc animale care traiesc doar aici. Pe dealurile sale inverzite, cu putin noroc, poti zari un animal mitic, Manx Loaghtan, o oaie primitiva, dotata cu 4 coarne. De asemenea pe insula isi duce veacul o specie endemica de pisica, Cat of Manx.

Un alt animal deosebit pe care il poti intalni printre dealurile inverzite de aici este wallabe, micile rude ale cangurilor. Pare ceva ireal, dar in anii 1960 o pereche de wallaby a evadat de la un mic zoo local, s-a adaptat impecabil la clima insulei, si in prezent a populat cu zeci si sute de exemplare padurile de nord ale insulei. Deci iata ca nu trebuie sa mergi tocmai pana in Australia pentru a vedea mici marsupiale in salbaticie! Un proiect artistic, Wallabee in the wild, te asteapta de-a lungul intregii insule.

Viziteaza capitala si alte orase principale ale insulei Isle of Man

Douglas este capitala si te asteapta cu hoteluri cochete, viata artistica (chiar si o opera) si un trenulet tras de cai. Nu rata deci o plimbare pe faleza sa lunga de aproape 3km.

Un alt oras important al insulei este Ramsey, in nord, cu faleze, diguri si o atmosfera relaxanta. Tocmai bun de o plimbare!

Concluzia? Ei bine, ne-a placut Isle of Man mai mult decat credeam. Si vrem sa mai vizitam si alte insule britanice, in special cele din canalul dinspre Europa, Guernsey si Jersey, se anunta de asemenea fabuloase.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare