Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2019 - Anul insulelor   >  Explorind Rapa Nui, misterioasa Insula a Pastelui

Cu siguranta ai vazut poze cu celebrii moai de pe Insula Pastelui. Sunt unele din cele mai celebre statui ale lumii, si pe buna dreptate. O mica insula in mijlocul Oceanului Pacific, cea mai departata comunitate de orice alta asezare umana, adaposteste cateva sute de statui gigantice, impanzite pe malurile sale stancoase, statui sculptate si pozitionate cu migala de o populatie de origine polineziana, ce a trait aici, pe aceasta bucata de pamant intre valuri, in izolare, cateva sute de ani.

 

Ca sa ajungi in Insula Pastelui din Romania iti trebuie ceva rabdare la zboruri lungi. Intai vei zbura in Santiago de Chile (posibil de la noi din tara doar cu escala), si de abia de aici te vei imbarca in zborul catre Rapa Nui, asa cum se numeste in polineziana, limba in continuare vorbita, Insula Pastelui. In total, cu conexiuni bune, vei zbura peste 20 de ore. Dar zborul lung iti va fi rasplatit de una din cele mai interesante experiente dintr-o viata de calator.

Insula nu este mare, intr-o ora cu masina ii dai roata, dar iti ofera suficiente experiente pentru cateva zile bune. Deci ce sa faci in Rapa Nui?

1. Saluta moaii ce impanzesc malul marii, privind inspre Insula Pastelui, pentru a proteja satele Rapa Nui

Ahu Tongariki este cel mai faimos sit de moai, cu cele 15 statuete impunatoare ce se afla pe o plaja pietroasa. La cel mai mare tsunami ce a afectat Rapa Nui, statuile au fost purtate de valuri pana la cateva sute de metri in sus inspre tarm. Donatii, printre care si una consistenta de la Kevin Costner, dar si bani obtinuti in urma “calatoriei” unui moai pana in Osaka cu ocazia unei expozitii internationale, au ajutat pentru a fi restaurate si repuse pe soclurile lor, acolo unde le este locul de sute de ani. Un moment deosebit de petrecut aici este rasaritul, cand razele soarelui ce apare din apele Pacificului scalda in lumini rosiatice statuile, creind un efect vizual deosebit.

Un alt loc popular printre turisti (cei de altfel nu foarte multi – pe insula aterizeaza maxim 2 avioane pe zi) este Ahu Tahai, supranumit si Sunset Point (in apropiere poti lua cina la Sunset Restaurant), deoarece aici poti veni pentru a savura apusul deasupra moai-lor.

Singurii moai care privesc spre ocean se gasesc la Ahu Akivi (ceilalti se uita inspre pamant, inspre satele pe care le protejau) si traditia orala spune ca aceste sapte statui ii infatiseaza pe cei sapte curajosi care au deschis expeditia condusa de Hotu Matu, primul sef Rapa Nui, cel care a descoperit Insula Pastelui. De la ei poti porni un traseu de cateva ore pana la cel mai inalt varf al insulei, Ma′unga Terevaka, de unde poti vedea de jur imprejur orizontul oceanului.

Un loc deosebit este Vinapu, aflat in imediata vecinatate a aeroportului, unde o fortificatie Rapa Nui seamana izbitor cu zidurile inca, dind astfel nastere la tot felul de legende si interpretari despre o posibila conexiune intre cele doua civilizatii.

Drumul de-a lungul coastei de sud iti va oferi si alte popasuri interesante, din loc in loc putind opri pentru a mai descoperi o mica particica din istoria acestei insule deosebite. Atentie sa ai biletul pentru Parcul National Rapa Nui cumparat deja, acesta se poate achitiziona doar de la oficiul central situat in Hanga Roa, singurul sat al insulei.

2. Exploreaza cariera de moai, unde au fost sculptate toate statuile de pe Insula Pastelui

Toate sutele de moai sculptate de rapa provin din acelasi loc, de la cariera Rano Raraku organizata pe pantele unui vulcan stancos, ce a oferit materia prima ideala pentru aceasta indeletnicire. O vizita aici este de neratat pe Insula Pastelui. Vei fi absolut uimit de zecile de capete ce rasar din pantele inverzite ale vulcanului. Ba chiar poti admira si cel mai mare moai sculptat vreodata, care insa nu a putut fi ridicat din stanca ce i-a fost mama, dar si vei descoperi o panorama superba cu celebrul sit Ahu Tongariki.

3. Descopera cei 3 vulcani ai Insulei Pastelui

Insula Pastelui, Rapa Nui, s-a format in urma exploziei a trei vulcani, pe atunci submarini, alaturati. Doi dintre ei, Rano Kau si Terevaka (cel mai masiv dintre ei), au format cratere de o frumusete extraordinara (de notat si craterul Puna Pau, locul unde s-au sculptat „palariile” moai – in fapt coafura), sunt rezervatii protejate de flora si fauna, si se pot vizita pe trasee de hike bine definite.

Al treilea vulcan, cel mai vechi, ce formeaza estul insulei, pe numele sau Poike, este o zona lasata salbatica, fara drumuri sau amenajari turistice, pe care insa o poti explora la pas, de preferat cu un ghid local, pentru a admira moai secreti, cocotati in varful celor 3 culmi micute de origine vulcanica ce se gasesc aici.

4. Mergi la plaja si inoata in ocean

Insula Rapa Nui nu are doar moai si vulcani, ci are si 2 plaje. Cea mai mare dintre ele este locul in care cele doua canoe conduse de Hotu Matu au acostat pentru prima data aici, stabilindu-si astfel noua casa. Anakena este o plaja superba, a carei intrare este pazita de Ahu NauNau, un grup de moai. Pe plaja aceasta, cu nisip fin si intrare lina in apa ne-am petrecut si noi doua dupa amieze, balacindu-ne in apa calda de Pacific, in pofida “iernii” care, cel putin teoretic, era pe atunci anotimpul in Insula Pastelui. La capatul de sus al plajei vei gasi si cateva restaurante, pentru a putea savura un Pisco Sour, bautura nationala chiliana, cu vedere la oceanul turcoaz.

Nu foarte departe este si Ovahe, plaja mai mica, mai stancoasa si lasata salbatica a insulei. Daca ai timp, nu ezita sa mergi si aici macar intr-o plimbare, daca nu si pentru o balaceala in ape bleu-turcoaz.

5. Parcurge pe jos Te Miru, coasta de nord a insulei

Ca si Poike, estul insulei, coasta de nord este lasata salbatica. Pe numele sau Te Miru, este locul in care regii Rapa Nui isi aveau casele, si o plimbare aici iti va arata ruine de vechi sate, dar si de moai ne-amenajati turistic, dar si privelisti fantastice cu prapastiile insulei, ce se termina brusc in ocean. Traseul dureaza intre 17 si 20 de km, depinzind de unde il pornesti, si este cu adevarat cel mai frumos hike de o zi pe care il poti face aici.

6. Plimba-te prin Hanga Roa

Hanga Roa este acum singura asezare de pe insula. In trecut insula era impanzita de mici sate, dar cand guvernul chilian a inchiriat-o in totalitate unei firme scotiene de crestere a oilor, toti localnicii au fost fortati sa se mute intr-un singur loc, in vestul insulei. Este o pagina trista din istoria insulei, ce a durat pana recent, in anii 1950, cand populatia Rapa Nui ramasese doar de ordinul a cateva sute de oameni. De abia atunci au primit cetatenie chiliana, dar aceasta istorie tumultoasa inca creaza tensiuni pana in ziua de azi, periodic existind proteste si revolte impotriva guvernului chilian. Totusi, si chiar si localnicii sunt de acord, comasarea populatiei intr-un singur sat, desi din motive gresite atunci, are acum avantajele ei, insula fiind astfel libera de interventia umana, dar si toata lumea rezidenta aici avind astfel acces la toate facilitatile moderne. Tensiuni insa inca exista, in mai multe locuri fiind organizate permanent proteste impotriva autoritatilor chiliene, dar si directionate catre anumite hoteluri.

Ca si turist, o plimbare prin Hanga Roa este superba. Faleza oraselului este impanzita de moai, de restaurante sau cafenele, si iti ofera super panorame cu oceanul. Tot aici iti poti cumpara suvenire cate vrei, caci cine ajunge in Insula Pastelui fara a se intoarce acasa cu un mic moai sculptat in piatra vulcanica? De asemenea, diferite restaurante organizeaza show-uri de dans tematic, traditional, si daca ai timp, sunt cu siguranta o experienta aparte.

7. Descifreaza pietroglifele create de-a lungul timpului de Rapa Nui

Intr-o sumedenie de locuri pe insula, in stanci, Rapa Nui au creat pietroglife ce infatiseaza viata lor in comuniune cu insula si cu marea. Poti admira astfel desene cu testoase, pesti, dar si barci sau oameni.

8. Afla misterul legendei Birdman de pe Insula Pastelui

Pe cand era moai a apus, o noua era a inceput pe Rapa Nui, iar conducatorul insulei era ales in urma unei intreceri periculoase, de a aduce primele oua de pe niste stanci, din largul apei, batute constant de valurile puternice ale Pacificului, pornind din satul Orongo (pe care il poti vizita), situat deasupra unor stanci abrupte.

9. Descopera cultura polineziana

Rapa Nui este unul din punctele Triunghiului Polinezian (cu celelalte doua fiind Hawaii si Noua Zeelanda), o zona din Pacific ce are in centru Tahiti (si celebra Bora Bora), iar populatia rapa nui a colonizat insula venind in doua canoe mari si apoi traind sute de ani izolati de lume. Nu e de mirare astfel ca aici poti descoperi neatinsa cultura polineziana, si sa o compari cu „surorile” ei din Polinezia Franceza or Noua Zeelanda.

Unde te cazezi pe Rapa Nui, Insula Pastelui?

Mica insula nu duce lipsa de locuri de cazare, insa nu vei intalni aici mari lanturi hoteliere, sau constructii pe mai multe etaje. Cele mai multe unitati de cazare se gasesc in Hanga Roa, si noua ne-a facut cu ochiul un mic complex de bungalow-uri situate chiar pe coasta, unde am putut vedea mai bine modul de viata Rapa Nui.

Apoi ne-am mutat in centrul insulei, la unul din putinele hoteluri aflate in afara satului: Explora este un hotel cu totul aparte, la 100m deasupra nivelului marii, ceea ce iti ofera privelisti de jur imprejur fabuloase, un concept all inclusive, dar diferit. Nu la bauturi si mancare fara numar se refera, ci la excursiile, care mai de care mai interesante, pe care le ai incluse in pretul camerei. Iar dupa o zi de mers kilometri in sir prin soare arzator, printre ruine rapa nui si stanci de origine vulcanica, piscina hotelului este fix ce iti trebuie pentru a te destinde un pic, in timp ce admiri coasta de sud a insulei.

In concluzie… Insula Pastelui este cu siguranta o destinatie pe care orice calator adevarat trebuie sa o exploreze o data in viata. Ne-a placut teribil, si suntem mandri ca am avut ocazia sa ii descoperim cateva din misterele sale, si poate-poate, vom reveni. Copiii nu au fost cu noi, si sunt teribil de suparati ca nu i-am luat pe asa insula precum cea a Vaianei din filmul Disney, asa ca poate vor dori sa mergem si cu ei. Dar cu siguranta vrem sa ajungem pe ultimul punct al triunghiului polinezian inca neatins de catre noi, Hawaii.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare