Sus
  >  Destinatii   >  Europa   >  Bulgaria   >  Melnik, orasul dintre piramide

Daca anul trecut v-am vorbit de Kardzhali si frumoasa regiune din jurul sau, ca un popas excelent in drum spre insule grecesti precum Thassos or Samothraki, azi va vorbesc despre Melnik, un stop sarmant in Bulgaria in drum spre Salonic, Atena, Lefkada or Zakynthos si numeroase alte insule accesibile via feribot din Grecia.

 

Melnik este un oras istoric, dar are oficial doar 135 de locuitori, fiind astfel cel mai mic oras din Bulgaria si printre cele mai mici din lume. Mic, dar voinic, fiind o destinatie turistica minunata, intr-o locatie naturala de exceptie: piramidele Melnik, formatiuni geologice sculptate de ploaie de vant in solul nisipos si argilos al regiunii.

Ce sa faci in Melnik? Strabate in 5 minute pe jos orasul

Plimba-te printre casele cu balcoane de lemn traditionale, de-a lungul raului ce strabate oraselul, si viziteaza magazinele traditionale si terasele ce servesc delicioasa mancare bulgareasca.

Viziteaza Casa Kordopulova, cel mai turistic loc din Melnik

Intai cetate, apoi conac, Casa Kordopulova este o adevarata bijuterie-muzeu, o casa cocotata pe stanci, cu vitralii colorate si multe secrete, precum o terasa cu ceas solar, o gradina de iarna intre ziduri groase si un sistem de pesteri folosite la depozitarea vinului.

Testeaza vinul de Melnik, supranumit regiunea Toscana din Bulgaria

Soiul de struguri Melnik creste doar in regiunea aceasta din Bulgaria, si este baza unui vin delicios. Pe strada principala a orasului vei gasi Muzeul Vinului, unde poti testa cateva soiuri direct din butoi, iar in jurul orasului ai mai multe crame care te imbie cu varietatile lor de vin si peisaje cu vite de vie cu stanci albe in fundal, Villa Melnik sau Zornitza Family Estate parindu-mi cele mai interesante. Bineinteles, orice restaurant din zona iti va propune varietati locale de vin, asa ca nu duci lipsa de posibilitati de tasting.

Admira piramidele Melnik, o minune naturala a Bulgariei

Oraselul este inghesuit intre piramide, si le poti admira din orice colt, dar spectacolul naturii incepe la iesirea din oras, cand drumul de masina se strecoara printre stanci inalte si ascutite la varf. Sunt posibile si cateva drumetii scurte, pentru a ajunge deasupra, sa ai o priveliste panoramica cu intreaga zona

Viziteaza Manastirea Rozhen

La 8km de Melnik vei gasi frumoasa manastire Rozhen, cu o biserica pictata si o curte interioara umbroasa. Tot de aici porneste o poteca eco pana la un punct de belvedere asupra zonei, dar si una mai lunga pana inapoi in Melnik.

Unde te cazezi in Melnik, Bulgaria?

Una din doua case traditionale in Melnik este fie pensiune, fie hotel, asa ca nu este greu sa iti gasesti o camera. Daca insa vrei ceva mai special, la cativa kilometri departare, cel mai frumos hotel din zona este Zornitsa Family Estate, inscris in prestigiosul lant Relais & Chateaux, un grup de vilute splendide, intre vii, ce te vor face sa crezi ca esti in Toscana, nicidecum in Bulgaria, aproape la granita cu Grecia (de altfel intreaga regiune, datorita calitatii vinului produs, este poreclita Toscana Bulgariei).

Pe langa plimbari in vie, si de-a lungul iazurilor de pe domeniu, un mini teren de golf si un restaurant gourmet delicios, te asteapta si doua piscine, interioara si exterioara, cu apa calda, si un SPA ca la carte.

Cam asa ne-am petrecut noi un weekend relaxant la Melnik. In plus, in afara de faptul ca este pe drumul inspre o vacanta estivala in Grecia, Melnik e si la aproximativ 1h30-2h de Sofia, unde ajungi in 40 de minute cu avionul sau 5h cu masina, fiind astfel chiar si o destinatie de weekend trip prin Bulgaria independenta.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare