Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Pe ultima suta de metri de vara: O saptamana cu copiii in Zakynthos

Cum a fost la sfarsit de vara inceput de toamna o saptamana cu copiii in Zakynthos? Relaxare in nuante de turcoaz, acompaniata de mancare greceasca buna, asa cum sunt vacantele in Grecia, cum altfel?

Am calculat ca vara aceasta am stat peste 20 de zile in zone nordice, la temperaturi de sub 20 de grade (de fapt, cel mai des in jur de 10-15 grade). Dar intr-un efort de a prelungi vara, am decis sa „ducem copiii la mare” (pentru ca in Scandinavia ii dusesem la OCEAN) inspre sfarsitul lui septembrie. Si unde altundeva decat in draga noastra Grecie (noi in doi mai fugisem un long weekend pana in Thassos, pe la jumatatea verii). Lucas mai fusese de vreo 3 ori (in Rodos, Kos si Creta) in anii trecuti, dar pentru Ema a fost o premiera (nici macar in burtica nu ajunsese in Grecia, anul trecut preferind, gravida in 31 de saptamani, o mai comoda Antalya all inclusive), si astfel mezina familiei si-a mai adaugat o tara in jurnalul ei de bebe calator prin Europa (momentan nu a iesit de pe continentul nostru – vrem sa remediem acest lucru anul viitor).

De data aceasta am ales pentru vacanta cu mare si soare insula Zakynthos, pe care nu mai fusesem, si catre care ma atrageau toate pozele cu celebra plaja Navagio, cea cu vaporul naufragiat, inconjurata de pereti stancosi inalti si pe care se ajunge doar cu barca, vazute prin toate ghidurile despre Grecia. Plaja, desi frumoasa, nu s-a dovedit chiar pe placul nostru, dar Zakynthos a fost destinatia perfecta pentru familia noastra.

In afara unei zile petrecute mare parte in barca pe mare, zi in care am vizitat diferite obiective la care nu puteam ajunge decat asa si am facut un mic tur din afara al insulei, zilele noastre au avut un tipar similar: dimineata mi-o petreceam, impreuna cu Lucas si Ema, la plaja hotelului, un golfulet superb, care desi inconjurat de stanci avea nisip fin si intrare lina in apa, fiind astfel perfect pentru copii (tati lucra in timpul acesta pe laptop, la barul hotelului). Dupa masa de pranz, incarcam copiii lesinati de oboseala in masina, si porneam catre un colt al insulei, unde se trezeau si aveam program de vizitat obiective si balacit pe plaje care mai de care mai superbe. Seara luam cina la cate un restaurant cu view superb, si picam in paturile noastre.

 

Ce sa vizitezi cu copiii in Zakynthos?

Cred ca atractii turistice in adevaratul sens al cuvantului am vizitat doua, amandoua cu si despre animale. In prima zi de plimbari pe insula am vazut Zakynthos Turtle Rescue Center, un mic centru prevazut si cu spital pentru testoase, cu mai multe informatii despre dragalasele animale cu carapace care si-au facut casa din aceasta insula greceasca.

 

Iar inspre sfarsitul sejurului nostru am fost la Askos Stone Park, un parc printre stanci si munti, unde poti vedea o gramada de animale, dar si flora specifica insulelor grecesti, si unde highlight-ul a fost momentul cand Lucas a putut hrani caprioare pofticioase si ratoni super simpatici si sociali.

Ar mai fi fost de vazut o cetate, Bochali, cocotatat deasupra orasului Zante, dar care era inchisa cand i-am ajuns la porti (doar grecii ar putea sa tina hn obiectiv turistic, in sezon, deschis doar pana la ora 15), sau un muzeu de istorie naturala care cu siguranta le-ar fi placut copiilor, dar am preferat sa ne axam pe ce are Zakynthos mai frumos: plaje si peisaje naturale.

Zante, capitala insulei Zakynthos

Ca si orase, singurul cu adevarat oras este Zante, capitala. Ne-am plimbat la un pranz, prin centrul pietonal frumos refacut, si am luat masa la o terasa la umbra.

Unde ne-am balacit cel mai bine cu copiii pe coasta Zakynthos-ului?

Daca e sa fac un top al plajelor, pe primele 3 locuri ar fi Porto Limnionas, un golfulet stramt, stancos si lung intr-o zina pustie a insulei, plaja Gerakas, cu nisip fin, multe cuiburi de testoase, stanci rosiatice si view superb si Porto Azurro, cu plaja strajuita de niste stanci ce te imbiau sa inoti printre ele. 

Plaja Gerakas, pe care am petrecut o dupa amiaza foarte placuta la soare cu copiii

Desi stancoasa, a fost preferata mea si a copiilor, Porto Limnionas, intr-o zona pustie a Zakynthos-ului .

Ultima seara ne-am balacit mult cu copiii la Porto Azurro, printre stanci care ieseau din valurile marii ce inconjoara Zakynthos

Am mai vizitat in diferite dupa amieze si alte locuri: plaja Daphni, cu view la o mica insulita in larg, unde si aici isi fac cuib testoasele Carretta Carretta, plaja Makris Gialos, cu o apa de o nuanta superba de verde-turcoaz, plaja Xygia, cu ape sulfuroase care se aude ca sunt bune pentru o piele catifelata, si toate au fost superbe.

La Daphni doar am luat pranzul si ne-am plimbat un pic pe nisip. Era un pic cu prea multe pietre pentru gustul nostru si al copiilor.

Makris Gialo, plaja cu ape verzi unde ne-am balacit in timpul unui asfintit frumos marca Zakynthos.

In largul plajei Xygia se varsa un izvor de munte cu apa sulfuroasa.

Cu barca am mers la celebra plaja Navaggio (doar pe mare se ajunge – sau o poti vedea de sus din drum, cu masina), care este foarte frumoasa si scenica, dar incredibil de aglomerata, si cum inchiriasem o barca doar pentru noi nu am poposit prea mult. Am trecut in aceeasi zi si pe la Blue Caves, si apoi ne-am gasit cateva golfulete pustii, numai bune de balacit cu copiii.

Zakynthos, inconjurata de mici insulite interesante

Insula Marathonisi, supranumita Turtle Island din cauza formei dar si a faptului ca testoasele o adora sa isi depuna acolo ouale, celebra printre organizatorii de excursii din Zakynthos, am sarit-o. Am fi pierdut inca o zi pe mare, si am preferat doar sa o admiram de pe mal, de departe.

In schimb am fost pe micuta insula Cameo, unita printr-un pod de lemn lung de statiunea Laganas. Se plateste bilet de intrare de cativa euro pentru ca este proprietate privata, si este inclusa o bautura la barul din varful insulei, si poti vizita micuta plaja pietroasa dintr-o laterala.

Care sunt cele mai frumoase panorame din Zakynthos?

Din cauza reliefului stancos, poti avea panorame spectaculoase din anumite puncte din Zakynthos. Am admirat stancile roz de la apusul soarelui de sub farul din Keri, transformat acum in taverna, unde se gaseste si cel mai inalt steag grecesc din lume (record Guiness), am savurat o prajitura la taverna de langa crucea din Kampi, in timp ce ne uitam de foarte de sus la mare, si am admirat de sus Navaggio Beach, de pe marginea drumului, de la un balcon special construit.

La farul din Keri poti manca cina la taverna construita in locul fostei cladiri a farului, cu o panorama splendida. In curtea tavernei poti admira si cel mai mare steag grecesc din lume.

Aproape de inserat, Navaggio arata pustie si placuta, fara hoardele de turisti din timpul zilei.


La taverna de sub crucea din Kampi am mancat 2 prajituri delicioase, in timp ce am admirat peisajul.

Unde ne-am cazat cu copiii in Zakynthos?

Am cautat un hotel pe malul marii, cu plaja de nisip fin si intrare lina in apa. Nu am fi putut face o alegere mai buna decat The Bay, un hotel cu o plaja mica, intr-un golf strajuit de stanci, unde ne-am petrecut diminetile la soare si balaceala in mare sau piscina.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare