Sus
  >  Destinatii   >  Salonic si o plimbare insorita de iarna

Posibil cea mai apropiata mare de Bucuresti nu este Marea Neagra, cum ai putea crede la o privire aruncata pe harta, ci Marea Mediterana, la care ajungi usor, dupa doar 1 ora de zbor direct (cu Tarom), din Salonic, unul din cele mai mari porturi din Grecia.

Nu numai ca Salonic este un oras cochet si plin de viata, la mare, dar este incadrat de statiuni cu plaje intinse, si poarta de acces usor catre locuri turistice consacrate, fie catre cele 3 brate ale peninsulei Halkidiki, ori catre zona muntoasa a nordului Greciei continentale. Poti chiar, in 3-4 ore, ajunge la ferrybotul care te duce pe insula Thassos, o destinatie draga romanilor pentru vacanta de vara.

In plus, fata de Romania ai si avantajul unei clime mult mai blande. Noi am ajuns intr-un weekend de decembrie in Salonic, si ne-au intampinat 14 grade si un soare grecesc stralucitor.

Dimineti insorite

Dimineata ti-o poti incepe cu privire la mare, la unul din cele mai dragute si bine pozitionate hoteluri din oras, Electra, in piata centrala a Salonicului, Piata Aristotelous, la un fresh de portocale pe terasa rooftop, de la etajul 7, unde se serveste micul dejun. Vara tot aici este si o mica piscina cocheta, numai buna de o balaceala la soare.

Plimbare pe faleza din Salonic

Poti iesi apoi la o plimbare pe faleza, care pe o parte are marea, si pe partea cealalta este acompaniata de un sir de restaurante, cafenele si baruri, unde grecii sunt prezenti non stop petrecind de dimineata devreme pana seara tarziu. Daca ai chef de panorame de sus, Turnul Alb strajuieste golful Salonicului, si turistii pot urca pana in varful sau.

Aproape, o corabie-cafenea-bar face ture de 20 de minute in lungul falezei, si poti profita astfel de un moment de odihna, admirind orasul din larg. Noi am ajuns la ea seara, si am baut un pahar de vin in cele 20 de minute in care sta stationata in port, asteptind noi doritori de mini croaziera.

In partea cealalta a falezei, intr-o fosta zona de port industrial, marcata prin diferite macarale de vapoare, poti merge la o cafea la unul din localurile dragute de acolo.

Delicatese dulci din Salonic

Printre restaurantele de pe malul marii, am dat si peste unul din cele mai haioase magazine vazute in ultima vreme. Un magazin deschis pana tarziu in noapte, Nuts, dedicat fructelor uscate, alunelor si semintelor de tot felul, cu o instalatie gigant destinata prajirii alunelor, in functiune in mijlocul magazinului.

Si tot la capitolul delicatese, in unul din colturile pietii Aristotelous functioneaza din 1948 brutaria/cofetaria Terkenlis, a carei cozonaci cu crema i-am adorat inca de acum 11-12 ani, cand i-am gustat prima oara. Terkenlis are 11 magazine in tot orasul, inclusiv unul in aeroport (iti poti lua la plecare pentru acasa), si nu este cea mai veche brutarie din Salonic (doar preferata mea), aici fiind o adevarata traditie pentru dulciuri si delicatese de patiserie.

Cam aceasta a fost ziua noastra petrecuta in al doilea oras ca marime al Greciei, pornind apoi inspre munti, in Metsovo si pe la fantasticele manastiri de la Meteora. Bineinteles, daca ai mai mult timp la dispozitie poti vizita diferite muzee (Muzeul de Arheologie e pe lista mea) si biserici frumoase, ori ruine romane, orasul este plin de vestigii pline de incarcatura istorica.

Iar daca esti cu copiii, muzeul de stiinta Noesis, recent deschis, pare un must-see (la care cu siguranta, cand vom fi impreuna cu cei mici vom poposi – am in plan sa mai revin aici, macar doar in escala catre diferite destinatii continentale grecesti pe care le mai am pe lista).

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare