Sus
  >  Destinatii   >  La ski si plimbari de iarna pe langa Mont Blanc

Autointitulat a opta minune a lumii, Mont Blanc – muntele sacru, ce se inalta ca un adevarat perete de piatra, impenetrabil, intre Italia si Franta, este si scena de iarna pentru unele din cele mai frumoase statiuni de ski din Alpi, sau de trasee montane si privelisti spectaculoase vara.

 Pe partea franceza este vestitul Chamonix, in care am fost pe indelete acum cativa ani, de unde poti urca pentru a admira mai deaproape maretia MontBlanc la L’Aiguille de Midi, sau, tot in zona, la fantastica Mer de Glace. Anul acesta insa am zis sa revenim in zona, dar pe partea italiana, la Courmayeur.

Urca, intre 2 reprize de ski, sa admiri de aproape Mont Blanc

In primul rand, te duci sa saluti muntele. Si nu oricum, ci cu noua Skyway Monte Bianco, o telecabina rotativa, cu pereti de sticla, care te urca, cu o escala, pana la PUNTA HELBRONNER, la altitudinea de 3.466m, de unde, de pe o platforma panoramica, ai o vedere de neuitat: intr-o parte se intalta fioros si stancos Mont Blanc.

Fata in fata cu el, Degetul uriasului vegheaza asupra legendarei La Vallee Blanche, ghetar, dar si partie de ski de 20 de km, neoficiala, pentru impatimitii sporturilor extreme de iarna, de insa anual ia in medie aproximativ 10 vieti. In fata muntilor, panorama vaii si a orasului Courmayeur dintre munti. Iar mai departe, peste cateva randuri de varfuri muntoase, poti zari alt masiv legendar, tocmai departe in Elvetia: Matterhorn.

Am stat cateva ore sa admiram minunatia de priveliste, ne-am plimbat putin pe La Vallee Blanche (pe unde era permis si in siguranta), pana la Rifuggio Torino, legendara cabana care adaposteste de multi ani temerarii muntilor, si am baut un pahar de vin la una din cele mai la inaltime crame din Europa, aflata pe traseul telecabinei.

 
Daca mai vrei sa admiri panorame de sus, din Courmayeur poti urca, cu masina, pana la Pasarela panoramica Pre-St-Didier, o platforma de sticla cocotata pe o stanca, si un mic traseu prin padure, ce iti va desfasura de asemenea o priveliste panoramica.

La ski pe domeniul ski-abil Courmayeur, langa Mont Blanc

Apoi, ai la alegere doua domenii skiabile. Cel mai popular, si spre care ne-am dus si noi in prima zi, este Courmayeur. Poti urca inspre partii in mai multe moduri, fie cu o telecabina mare, gondola sau telescaun, si vei putea beneficia de 100 de km de partii. Deasemenea, un skipass anume pe mai multe zile iti ofera si posibilitatea de a te muta cu skiurile in Chamonix. Te sus peisajele sunt frumoase, si e pe anumite partii skiezi admirind Mont Blanc.

La Thuille, alte cateva sute de kilometri de partii de ski cu vedere la Mont Blanc

A doua zi insa ne-am orientat putin mai departe, la aproximativ 20 de minute de Courmayeur, catre domeniul skiabil La Thuille, catre care ajungi cu masina trecind pe un drum cu multe serpentine. Si de cum am parcat langa gondola ce urma sa ne urce pe partii, ne-am dat seama ca am ajuns in paradisul skiorilor amatori de peisaje de neuitat. La Thuille in intregimea sa se afla in gol alpin, si aproape fiecare partie iti ofera panorame cu Mont Blanc. Ai 152 de km skiabili, daca treci granita catre Franta, bine conectata de telescaune si telecabine, catre masivul La Rosière. Cel mai inalt punct accesibil pe skiuri este varful Belvédère (2.650 mètres), de unde ai priveliste de jur imprejur catre muntii italieni si francezi.

Relaxare la spa dupa ski

Relaxare dupa ski poti face in ape termale, si eu iti voi recomanda doua terme: QCTerme Monte Bianco si QC Terme Pre-ST-Didier, situate la cativa kilometri una de alta, si cateva minute de centrul Courmayeur.

Courmayeur cel cochet

De asemenea, o plimbare de seara este binevenita, iar Courmayeur te asteapta cu un centru pietonal cochet si plin de restaurante si magazine cu preparate delicioase traditionale.

Si uite asa ni s-a incheiat weekendul nostru la ski pe langa Mont Blanc, inca o destinatie incredibila pe Valle d’Aosta.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare