Sus
  >  Destinatii   >  Amintiri din iarna: La ski in Spania, la Sierra Nevada, cel mai sudic domeniu schiabil din Europa

Ski in Spania? Poate suna ciudat, dat fiind ca Spania este mai degraba cunoscuta pentru coastele sale cu plaje fara sfarsit. Si totusi, Spania este si tara a catorva domenii skiabile. Gasesti partii langa vecina Andorra, un mic paradis al sporturilor de iarna, insa cel mai interesant resort de ski este in Andaluzia, langa Granada. Da, la 1h de Costa del Sol, este vorba de cel mai sudic domeniu skiabil din Europa si poate cel mai inedit, printre crestele muntilor Sierra Nevada, ce pazesc, de la peste 3000m inaltime (al doilea cel mai inalt varf din Spania, si primul din Spania continentala, dupa Teide din Tenerife), orasul Granada si a sa celebra Alhambra.

Cum ajungi in Sierra Nevada, la ski in Spania?

Ca sa ajungi la Sierra Nevada o pornesti pe un drum cu peisaje superbe, si plin de serpentine, in sus din Granada, pe care vei merge aproximativ jumatate de ora. Desi jos la malul marii si iarna sunt temperaturi de peste 20 de grade, si este posibila plaja, pe masura ce urci temperatura scade vertiginos, si deodata, dupa o curba, ti se vor infatisa in fata ochilor crestele semete acoperite de zapada, un peisaj spectaculos. Cel mai aeroport cu zboruri directe din Romania este cel din Malaga. Si poti combina o excursie la ski cu vizitarea Andaluziei, asa cum am facut si noi.

Micul orasel, plin de hoteluri si apartamente de vacanta, pare agatat in straturi pe stancile plesuve ale Sierrei Nevada, si ne-a amintit de Gaudauri, statiunea de ski din Georgia, si din el ai mai multe optiuni de urcare pe partii, via gondole or telescaune.

Hai pe partii in Sierra Nevada!

Domeniul schiabil din Sierra Nevada, Spania, are peste 100 de km de partii, de toate gradele de dificultate, dintre care se remarca cateva negre cu adevarat dificile, doar pentru experti, si este deschis sporturilor de iarna pana la inceputul lui aprilie, zapada fiind insa bineinteles intretinuta artificial. De sus de pe partii, privelistea cu stancile plesuve, lipsite de zapada, de mai jos, este fabuloasa. La scenicitatea aparte a acestor partii contribuie si observatorul astronomic alb stralucitor cocotat in varful unei culmi, ce iti da o senzatie de spatiu extraterestru. E de la sine inteles ca soarele aici in Andaluzia e aproape garantat, noi am fost in martie la inceput si ultim oara ninsese in noiembrie (desi zapada pe partii era in stare buna).

Unde ne-am cazat in Sierra Nevada pentru un weekend de ski in Spania?

Am gasit in Sierra Nevada cel mai frumos hotel pentru ski din cate am vizitat de-a lungul timpului: El Lodge, situat chiar pe partie, cu o piscina incalzita de unde admirai schiorii in actiune, si cu o fantastica terasa insorita, Sun Deck, perfecta pentru dupa amieze de apres-ski. Te poti insa lejer caza si in Granada, partiile de ski din Sierra Nevada sunt doar la jumatate de ora distanta.

Ce sa mai vizitezi in jur, dupa o zi de ski in Sierra Nevada, Spania?

Intreaga si fascinanta Andaluzie iti este practic la picioare. La jumatate de ora, in Granada, portile Alhambrei te asteapta sa le treci pragul (daca esti prevazator si iti iei bilet din timp, bineinteles). Granada si stradutele sale este tot acolo. La 2h, Malaga probabil va fi aeroportul in care vei ateriza, Caminito del Rey e un traseu superb de facut, si merita cu prisosinta un popas, si nenumaratele pueblos blancos (Ronda, Antequera, Frigiliana) te asteapta si ele. Chiar si plaja poti face, in combinatie cu ski-ul, Nerja sau Cadiz fiind doar 2 optiuni din nenumarate orasele mai mici sau mai mari de coasta de aici.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare