Sus
  >  Descopera Romania   >  Un weekend de toamna in cuib: Raven’s Nest


Continuam explorarea taramurilor magice din Transilvania cu un loc cu adevarat special: Raven’s Nest. Cocotat in varf de munte stancos, asa cum ii sta bine unui cuib, este unul din cele mai frumoase locuri de cazare din Romania dintre cele experimentate de noi.

Conceptul de “catun izolat in varf de munte” ne-a amintit de alta locatie extraordinara, incercata de noi in familie la inceputul verii, Amfiteatrul Transilvania.

Vei dormi in case vechi de 200 de ani, reasamblate aici cu grija fata de autentic, iar masa iti va fi servita in restaurantul din mijlocul “satului”, o casa rotunda unde preparatele traditionale vor fi acompaniate de focul din semineu.

Serile afara sunt insotite de foc de tabara si vinuri romanesti, dar cel mai interesant feature pentru noi a fost ciubarul-jacuzzi panoramic in care ne-am petrecut apusurile, pe terasa intitulata sugestiv The eye of the Raven, de unde toate culmile din jur ti se desfasoara sub ochi. Este de altfel si unul din cele mai frumoase locuri in care mi-am baut cafeaua la rasarit. Vara pe vreme buna ai, alaturi, in padure, un cinema in aer liber dotat cu hamace si pufuri colorate.

De la Raven’s Nest ti se desfasoara insa Apusenii la picioare, un loc pe care ne dorim demult sa il exploram mai in amanunt. Optiunile de vizitat au fost deci fara numar, dar noi am avut un singur weekend la dispozitie, asa ca iata ce am facut:

Hike prin Cheile Turzii

In Cheile Turzii am mai fost cu un Lucas mic, la una din primele sale experiente pe munte pe propriile picioare, cu prima sa pereche de bocanci. Atunci am fost si ne-am intors pe acelasi traseu, pe cararea sapata in stanca ce urmeaza firul apei. Den data aceasta am ales o alta varianta, mai dificila dar care iti ofera o priveliste de sus asupra zonei: am pornit pe langa firul apei printre stanci si ne-am intors pe deasupra, dupa un urcus sustinut peste stanci.

Rosia Montana

De cand au fost protestele de amploare de oprire a exploatarii miniere aici, am vrut sa vizitez micul orasel din muntii Albei si ale sale mine ce dateaza inca de acum 2000 de ani, din vremea romanilor. 

Micul muzeu al mineritului de aur si argint din Rosia Montana este o experienta cu adevarat (pe care in opinia mea ar trebui sa o ai ca sa stii de ce protestezi). Vei intra in tuneluri de mina trapezoidale sapate cu mana de catre sclavii romani, de unde s-a extras mare parte din aurul imperiului, dar vei vedea si galerii mai neregulate, mai rudimentare ce dateaza din epoca medievala. In acelasi timp vei vedea martorii exploatarii moderne, din comunism si pana cand a fost inchisa mina, in 2006, utilaje industriale, birourile si machetele folosite, dar si o expozitie fotografica cu zeci de poze din anii 1930, pe cand exploatarea era facuta de familii ce concesionau bucati de munte.

Lacul de steril Geamana

Exploatarea de cupru de la Rosia Poienii a produs, din anii 1980, un lac de steril ce a acoperit incet incet toate casele fostului sat Geamana, ce isi avea locul in valea dintre dealurile verzi din jur. Acum se mai zareste doar turla bisericii, dar exploatarea miniera si deversarea continua, asa ca din fostul locas de cult se vede din ce in ce mai putin.

Detunata Goala

Un fenomen geologic interesant este Detunata Goala si coloanele sale suspendate in aer sau daramate intr-o impresionanta vale plina de pietre. Se ajunge usor la ele, pe un traseu ce porneste din satul Bucium. 2 kilometri mai sus

Plimbari in jurul Raven’s Nest, printre case de lemn si capite de fan

De la Raven’s Nest am pornit la plimbare pe drumuri forestiere, prin peisaje tipice de Apuseni, cu capite de fan si case cu acoperise de paie. Foarte aproape de cuib sunt si cascada Prigoanele ponorului, ce insa la mijloc de octombrie era secata, si pestera Huda lui Papara, ce insa are accesul interzis turistilor inauntru din motive de siguranta.

Da o tura prin Cluj, poarta catre Raven’s Nest

Noi am venit cu avionul la Cluj, asa ca firesc duminica seara inainte de a ne imbarca inapoi la Bucuresti am dat o raita prin centru si am luat o cina delicioasa, Clujul ne ducind lipsa de restaurante interesante. De data aceasta am stat doar vreo doua ore in oras, dar pentru mai multe obiective de vazut in Cluj poti citi aici.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare