Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2021 - Niciun plan   >  Calatorii in pandemie: 7 insule si 3 arhipelaguri din Atlantic in octombrie 2021

In octombrie (si inca o saptamana in noiembrie) am ajuns, aproape fara sa vrem, prin 3 arhipelaguri din Oceanul Atlantic, si in total 7 insule. Cum am reusit performanta? Ei bine, cum doar in pandemie se poate: cu covidul schimbandu-ne planurile, si rezervind de pe o zi pe alta urmatoarea cazare. Dar sa o luam de la inceput!

>> Daca vrei si alte povesti de calatorii in pandemie, te invit sa asculti podcastul Vanator de experiente, si episodul in care am fost si eu invitata pentru a impartasi despre plimbari si covid. Am avut o premonitie in iunie, cand am inregistrat, pentru ca am vorbit despre cat de mult imi doresc sa ajung din nou prin Azore anul acesta.
Asculta aici Episodul 2 – Copii calatori.

Un weekend pe plaja in Portugalia s-a transformat in o calatorie de aproape 3 saptamani prin Portugalia, pe coasta, pe insula Berlenga si prin Insulele Azore

In ultima zi din septembrie, pe seara, asteptam relaxati impreuna cu copiii sa ne imbarcam catre ceea ce credeam noi ca va fi un weekend lung, sa sarbatorim 21 de ani de cand jumatatea adulta a familiei se cunoaste, in imprejurimile Lisabonei. Si, pe cand stateam la coada, primim un prim mesaj: clasa unuia dintre copii intra in online. Doua zile mai incolo si cealalta clasa, a celui mare, o urmeaza. Si luam decizia pe loc: nu ne mai intoarcem acasa, noi oricum lucrind fara probleme online.

Au urmat vizite in magazine de rechizite portugheze, si printari de manuale scanate de prieteni de acasa, si iata-ne gata de scoala online in Portugalia! Am mai ramas inca niste zile pe coasta Portugaliei, si un prim arhipelag cu o prima insula stancoasa si-a facut aparitia in programul nostru: Berlengas e un grup micut de insule, nu departe de coasta Portugaliei si orasul Peniche, iar Berlenga Grande, insula principala, e o adevarata bijuterie naturala, impodobita extra de fortul Fort of São João Baptista, o priveliste impunatoare in apele Atlanticului. Se viziteaza in day trip, cu plecare cu barca din Peniche, dar vara poti opta si pentru camping peste noapte acolo.

Cum doar doua ore diferenta de fus orar au parut suportabile (copiii in Portugalia incepeau deci scoala online la ora 6 dimineata in loc de 8), am zis sa mai scadem o ora, ca nu o fi foc, si ne-am indreptat catre destinatia noastra favorita: Insulele Azore. Aveam acolo, in arhipelagul care ne este atat de drag, doua insule pe care de multa vreme incercam sa le vizitam, si nu ne iesise inca.

Am inceput calatoria inspre Azore cu cea mai usor de ajuns insula: Sao Miguel (cu toate piscinele sale termale minunate), si tot acolo am terminat-o. Am stat in total 5 zile pe cea mai mare insula din Azore, si desi mai fusesem de cateva ori, ne-a oferit suficiente locuri frumoase in premiera, dar si am ales sa revedem din cele deja vazute datile trecute. Am detaliat intr-un post trecut ce am facut o saptamana cu copiii pe Sao Miguel la prima vizita.

Din Sao Miguel am luat un zbor direct catre Flores, tinta noastra principala a acestei incursiuni in Azore. Flores ne-a fermecat de la prima privire, cu zecile (sau sutele) de cascade, cu craterele sale, cu piscinele naturale de pe coasta, e poate cea mai frumoasa insula din Azore. Citeste intr-un post separat ceea ce inseamna sa explorezi frumoasa Flores, dar si vecina Corvo!

Frumusetea scolii online cand esti pe alt fus orar e ca, chiar daca ne trezeam la 5 dimineata pentru ea, cu un pic de greutate, la 10-11 eram deja cu ziua de munca si ziua de scoala incheiate, cu temele facute, si gata pentru multe ore de explorat in jurul nostru!

De pe Flores, intr-una din zile, am plecat dis de dimineata cu barca rapida catre vecina sa: micuta Corvo, o insula cat un crater (superb) de vulcan. Este cea mai mica insula din arhipelagul Azore, si cea de-a opta vizitata de noi.

Dupa atata explorare si plimbari cu haine pentru doar 4 zile ne dam batuti. Din Portugalia, dar si de pe Sao Miguel, ne cumparasem fiecare cateva schimburi extra de haine, dar pe Flores si Corvo nu am gasit nici macar un magazin sa vanda haine. Asa ca alegem sa ne intoarcem acasa, din nou via Lisabona. Intoarcerea nu va fi una lunga insa, ci de fix 4 zile, cat sa schimbam hainele murdare din valiza, cu unele curate, si sa mai facem un pic de scoala online in conditii orare mai prietenoase.

>> Citeste cum sa iti planifici o vacanta in Insulele Azore

Inca doua saptamani prin 3 insule din Canare in a doua jumatate de octombrie si inceputul lui noiembrie

Vacanta scolara de la sfarsitul lui octombrie pica fix in ultima saptamana din luna, si rezervasem de ceva vreme un zbor catre Insulele Canare, cu gandul de a vizita micuta El Hierro (catre care pandemia ne-a zadarnicit planurile in 2020), cu o mica escala de doua zile in Tenerife. Cu doua zile inainte de vacanta insa, covidul iar isi baga coada. Deoarece cazurile erau numeroase in Romania, se hotaraste o vacanta scolara prelungita, si primim bonus inca o saptamana, pe care decidem sa o petrecem tot in Canare, doar schimbind insula (cu o noua escala de doua zile in Tenerife), si ajungind astfel si pe La Gomera.

Am inceput in nord in Tenerife, intre Garachico si Buenavista, o zona tare frumoasa, si cu peisaje salbatice, de coasta a insulei, in care nu mai ajunsesem pana acum, desi avem suficiente incursiuni pe Tenerife.

Au urmat apoi 8 zile pe El Hierro, o insula tare tare frumoasa, pe care am explorat-o ca la carte, si care ne-a impresionat cu piscinele ei naturale superbe. Aici l-am sarbatorit pe Lucas, care a implinit varsta de 11 ani in deplasare.

Din El Hierro nu aveam feribot direct inspre La Gomera, asa ca din nou am facut escala in Tenerife. De data aceasta la un hotel plin de muzica, Hard Rock Hotel, dar si, in premiera, cu o vizita la Loro Parque. La Hard Rock Hotel am prins noaptea de Halloween, si am mers la petrecere pe acoperis.

Un nou feribot, o noua insula, si iata-ne pe a treia insula Canare din aceasta excursie, si ultima din arhipelag pentru noi: La Gomera. Mai mare decat El Hierro, ne-ar fi placut mai multe zile pe ea, dar, ce sa ii faci, acasa ne chema inapoi – incepe scoala fizica din nou. Am detaliat intr-un post separat pe unde ne-am plimbat si ce am facut pe La Gomera.

Ultima zi, inainte de a ne intoarce acasa cu zborul direct pana in Bucuresti, si inapoi la scoala fizica, am petrecut-o tot pe plaja in Tenerife, langa Montana Roja, dupa ce ne-am intors cu feribotul din La Gomera.

Cam asa a fost octombrie pentru noi. 7 insule, 3 arhipelaguri, si de data aceasta covid nu ne-a mai anulat calatorii, ci ne-a oferit sansa unora in plus, neplanificate. Asteptam acum sa vedem ce ne va aduce si iarna pandemica, cu frica, nerabdare si curiozitate in egala masura.

>> Daca vrei si alte povesti de calatorii in pandemie, te invit sa asculti podcastul Vanator de experiente, si episodul in care am fost si eu invitata pentru a impartasi despre plimbari si covid: Episodul 2 – Copii calatori.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare