Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Grand Finale la Gellért Hotel, un simbol in Budapesta

Cu peste 100 de ani, Gellért Hotel, o superba cladire in stil Art Nouveau pe malul Dunarii, este unul dintre simbolurile orasului Budapesta.

>> Rezerva (pana la 1 decembrie) cazare la Hotel Gellért | Cauta oferte de cazare in Budapesta

Un pic de istorie a hotelului Gellért

Constructia sa a inceput in 1912, dar a fost intarziata de Primul Razboi Mondial. Si-a deschis portile abia in 1918, insa vremurile tulburi din acea perioada, pentru Imperiul Austro Ungar, i-au schimbat aproape imediat destinatia, devenind sediu militar. De abia cativa ani mai tarziu, cand Ungaria a devenit tara de sine statatoare, Hotelul Gellért a revenit la ceea ce era menit sa fie: sa primeasca oaspeti in cele 176 de camere ale sale. Pozitia sa la Dunare, si arhitectura superba, i-au asigurat succesul, asa ca imediat a devenit neincapator, si 60 de camere au fost adaugate, dar si o piscina cu valuri, alaturi de jacuzzi-urile cu apa termala deja existente. Mecanismul din 1927 al piscinei cu valuri inca functioneaza si in prezent.

In cel de-Al Doilea Razboi Mondial Hotelul Gellért a fost puternic avariat, si de abia in 1950 au inceput lucrarile de reconstructie. Din anii 1980 hotelul este in reteaua Danubius, care insa inceteaza sa fie proprietar la 1 decembrie 2021.

Gellért Hotel a inspirat printre altele exteriorul hotelului fantastic din filmul Grand Hotel Budapesta. Noua ne-a placut teribil si scara interioara, decorata la fiecare etaj cu vitralii colorate ce amintesc de legende maghiare, dar si trecerea inspre Baile Gellért.

Superba e si privelistea din camere. Am petrecut rasaritul dimineata pe balcon, pentru a vedea Dunarea sub un cer rozaliu, iar serile tot pe balcon stateam, admirind tramvaie si luminile orasului.

Grand Finale la Gellért Hotel

Pana cand hotelul isi inchide portile si luminile pe 1 decembrie 2021, pentru a intra intr-un lung proces de renovare, ce il va transforma din nou intr-un hotel extrem de luxos (in acest moment varsta de 103 ani isi pune amprenta in camerele hotelului), sunt programate tot felul de evenimente. De aceea si noi am ales sa ii aducem un omagiu cu ocazia vizitei noastre la jumatate de noiembrie la Piata de Craciun din Budapesta si am rezervat sa stam la Gellért. Daca ai drum la Budapesta (sau iti poti face) pana pe 1 decembrie, poti rezerva si tu o camera la Gellért Hotel, in aceeasi atmosfera in care insasi Regina Olandei a ales sa isi petreaca luna de miere.

Tot cu ocazia finalului de epoca, la Gellért Brasserie (unde noi am ales sa si mancam intr-o seara), poti degusta faimosul Gellért Roll, un rulou umplut cu ciocolata si alte ingrediente dulci si delicioase, cu o reteta secreta.

Pe 27 noiembrie e programata o petrecere si un concert, de ramas bun.

>> Rezerva (pana la 1 decembrie) cazare la Hotel Gellért | Cauta oferte de cazare in Budapesta

Ape termale la Baile Gellért

Unite de hotel, dar in prezent operate de altcineva, Baile Gellért nu vor fi afectate de renovarea planificata a hotelului. In acest moment, poti merge la apele termale de la Gellért si independent, nu este necesar sa fii cazat la hotel, dar ca si oaspete al hotelului ai un culoar de acces special, si un pret cu reducere. Am vizitat de-a lungul timpului mai multe bai termale in Budapesta, dar Baile Gellért posibil sa fie cele mai frumoase, cu decorurile lor somptuoase, din faianta colorata, Art Nouveau.

Piscina centrala, cu apa la 27 de grade, este superba, inconjurata de balcoane si coloane decorate, si este locul in care chiar poti sa inoti. Restul bazinelor sunt cu ape termale, de peste 36 de grade, si sunt doar pentru relaxare.

In capatul piscinei mari ai un prim bazin in forma de semicerc, cu apa la 36 de grade. Pentru a ajunge la alte bazine vei ocoli piscina mare, si in ambele laterale vei da peste bazine, cu temperaturi intre 36 si 40 de grade, superb decorate, numai bune de relaxare.

Ape termale te asteapta si afara, in bazinul de relaxare, alaturi de sauna. Piscina mare, cu valuri, este deschisa doar vara, asa ca noi de data aceasta nu am prins-o.

La plimbare pe dealul Gellért

Chiar de langa hotel poti urca in poate cel mai bun punct de belvedere al Budapestei: dealul Gellért. Intai vei trece pe langa mica biserica in grota. Iar apoi, continuind urcarea, vei ajunge la punctul de panorama de la Crucea de pe Dealul Gellért, de unde poti admira maiestuosul Pod al Libertatii, hotelul Gellért si Dunarea in toata frumusetea ei. Mai sus, de-a lungul aleii, si vei ajunge la Citadela (unde este un mic muzeu) si la Statuia Libertatii, ce vegheaza orasul din varful dealului Gellért.

Dar dealul Gellért este foarte interesant si pentru copii, aici gasindu-se doua din cele mai frumoase locuri de joaca din Budapesta. Sus de tot, langa Citadela, gasesti un loc de joaca cu tematica: creioanele colorate. Iar putin mai josm chiar pe panta dealului, gasesti un altul, total unic, cu o gramada de topogane montane in panta dealului, proaspat renovat si foarte distractiv pentru cei mici.

>> Citeste si de alte lucruri amuzante de facut cu copiii in Budapesta aici si aici, dar si despre Pietele de Craciun, daca te nimeresti in sezon.

De la hotelul Gellert in plimbare pe langa Dunare

Principalele obiective turistice ale Budapestei se ajung usor, pe jos, in plimbare agale pe faleza Dunarii, de la Gellert Hotel. Pana la Buda Castle faci de exemplu aproximativ 20 de minute, iar in 30-40 ajungi la superba cladire a Parlamentului, sau la Basilica Sf Stefan (unde se tine si una din Pietele de Craciun din Budapesta). Ziua, noaptea sau la apus, Budapesta e un oras perfect pentru plimbari extrem de scenice!

>> Rezerva (pana la 1 decembrie) cazare la Hotel Gellért | Cauta oferte de cazare in Budapesta

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare