Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Cum a fost la Piata de Craciun din Budapesta, in pandemie 2021

Am fost de atatea ori in Austria la piete de Craciun, dar si in Germania, Serbia, Croatia, Lituania, si nu ajunsesem niciodata la vecinii nostri unguri. Asa ca intr-un weekend de final de noiembrie 2021, in plina pandemie, am decis sa dam o fuga de weekend la Budapesta, sa ii vedem Piata de Craciun, mai ales ca in ultimul an cand s-au organizat, in 2019, fusese votata drept cea mai frumoasa din Europa.

>> Citeste si 6 activitati amuzante cu copiii prin Budapesta si apoi inca 6 la fel de interesante | Cauta oferte de cazare in Budapesta

Ce Piete de Craciun se organizeaza in Budapesta, si in ce perioada?

Cea mai mare Piata de Craciun in Budapesta este Budapest Christmas Fair, organizata in Piata Vörösmarty, de jur imprejurul pietei fiind amenajate casute cu o sumedenie de feluri de mancare gatita traditional, vin fiert, langosi, castane sau kurtosi kolacs. In continuare sunt amplasate casele mestesugarilor, si trebuie sa recunosc ca m-au impresionat placut obiectele decorative, jucarii, bijuterii vandute aici. Toate sunt doar handmade, si am admirat (si cumparat) lucruri cu adevarat frumoase si originale.

O casuta care merita mentionata e cea care vinde turta dulce, unde insusi vanzatorul e o aparitie. Conform site-ului oficial, turta dulce de aici e produsa in familie, handmade, de 19 ani. Mi-a placut si zona ampla cu masute. Dar si vinul fiert, a carui aroma o simteai dinainte de a intra in piata de Craciun.

La 10 minute de mers pe jos, in fata Basilicii St Stefan, se organizeaza o alta piata de advent, Advent Feast at Basilika, care a si castigat titulatura de cea mai frumoasa din Europa in 2019 (ani la randul Zagreb castiga, si sincer mi se pare ca merita mai mult). Pozitionarea bradului chiar in fata Basilicii ii da o frumusete aparte acestei Piete de Craciun, dar cu tot cu gardurile de delimitare a zonei cu acces restrictionat din cauza pandemiei, mie mi s-a parut destul de inghesuita. Insa draguta. Aici produsele handmade mi s-au parut mai putine si mai neinteresante, dar oferta de dulciuri mai variata, si am gasit chiar si un wine bar (nu vin fiert, ci vin normal). 

Aceste doua Piete de Craciun din Budapesta s-au deschis pe 19 noiembrie (un pic mai devreme decat deobicei), si vor tine pana pe 1 ianuarie. Advent Obudan, o a treia Piata de Craciun in capitala Ungariei, isi deschide casutele pe 26 noiembrie, si va functiona pana la Ajunul Craciunului. Noi nu am apucat deci sa o vedem in weekendul in care am fost in Budapesta.

Dupa cum am spus, din punct de vedere gastronomic mi-au placut mult pietele de Craciun din Budapesta. Iar cel putin oferta de produse handmade de la Budapest Christmas Fair era foarte variata si interesanta. Insa mi-au lipsit „distractii” conexe, care fac deliciul copiilor deobicei, precum un patinoar de dimensiuni decente (era ceva mic in jurul bradului in fata Bazilicii, calarie, jocuri, trenulete, carusele. Nimic din toate acestea nu era prezent in Budapesta.

>> Citeste si 6 activitati amuzante cu copiii prin Budapesta si apoi inca 6 la fel de interesante | Cauta oferte de cazare in Budapesta

Cum a fost la Piata de Craciun din Budapesta in context de pandemie de covid, si ce restrictii au fost in noiembrie 2021

Ca sa intri in Ungaria pe cale aeriana, asa cum am facut noi, iti trebuie certificat verde, pentru adulti, copiii fiind exceptati de la orice cerinta. Pe cale terestra se pare ca nu exista nicio restrictie pentru accesul romanilor in tara vecina. 

La jumatate de noiembrie 2021, cand am fost noi, totul este deschis in Ungaria, fara prea multe restrictii. Doar la Pietele de Craciun si la bai termale se cere certificat doveditor pentru vaccin sau trecere prin covid, din nou, doar pentru adulti. Exista o regula cum ca fiecare adult cu certificat poate intra doar cu un copil, dar nu am vazut in practica acest lucru controlat. La hotel si restaurante in acest moment nu se cere nimic. Masca teoretic se poarta in locurile indoor, practic nu toata lumea adera la aceasta regula. Afara nu o poarta nimeni, si nici nu este obligatorie in vreun loc.

Chiar daca in incinta pietelor de Craciun oficiale accesul este permis doar cu vaccin sau trecut prin boala, prin tot centrul pietonal al Budapestei sunt amenajate casute ce vand aceleasi lucruri ca in piata: vin fiert, turta dulce, mancaruri traditionale si cate si mai cate.

Unde ne-am cazat acum pentru a merge la Piata de Craciun din Budapesta cu copiii, si alte recomandari de hoteluri testate cu alte ocazii

Anul acesta mi-am dorit sa ii aducem un ultim omagiu emblematicului Hotel Gellert, una din cele mai frumoase cladiri din Budapesta (ce adaposteste si Baile termale cu acelasi nume), hotel care de la 1 decembrie isi schimba proprietarul si intra intr-un lung proces de renovare (care se pare ca va contine si ceva demolari). Renovarea este bine venita pentru acest hotel, care, desi ii intrezaresti cu usurinta grandoarea de odinioara, grandoare de altfel inca prezenta, isi arata cu prisosinta varsta de peste 100 de ani. Sper doar ca demolarile si renovarile sa fie blande cu aceasta cladire superba, si sa ii pastreze caracterul unic! Citeste mai multe despre cum a fost la Hotelul Gellert si la Baile Gellert in articolul dedicat, si daca poti ajunge prin Budapesta pana pe 1 decembrie 2021, iti poti rezerva si tu o noapte la Gellert Hotel.

Alte hoteluri testate de noi in zona centrala, langa Dunare: Novotel (vizavi de frumoasa cladire a Parlamentului din Budapesta), Intercontinental (cu o priveliste minunata asupra Buda Castel) sau Aria (cu un rooftop senzational deasupra Basilicii). Cauta si alte oferte de cazare in Budapesta, dar si citeste recomandari de 6 activitati cu copiii, si apoi de inca 6.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare