Sus
  >  Calatorii cu copii   >  Un weekend in Budapesta si 6 activitati originale si super funny cu copiii

Ziua Emei ne-a prins la Mos Craciun in Laponia, popas in cadrul roadtrip-ului nostru in 4 de vara prin 3 tari scandinave. Desi ne-ar fi placut sa facem roadtrip-ul de toamna de ziua lui Lucas, faptul ca il sarbatorim la sfarsitul lui octombrie ne-a facut sa ne fie frica de vreme nefavorabila, mai ales ca vroiam sa ne plimbam in zona pe langa Romania, asa ca am ales alta destinatie pentru weekendul cu ziua baietelului nostru care acum are 6 ani: Budapesta si un weekend super amuzant cu copiii.

 

Budapesta, o idee minunata de weekend cu copiii

Pe cand imi faceam eu planurile acestea pentru toamna, adica prin primavara, aflu ca Wizz a bagat o noua destinatie in grila de toamna, si anume la vecinii nostri unguri, in Budapesta. Mai fusesem o data la vizitat in Budapesta, cu ocazia unei Formula 1 pe Hungaroring, si am ramas foarte surprinsa si placut impresionata de cum se prezinta capitala Ungariei.

Atunci imi propusesem sa revenim, sa mai aprofundam, dar anii au trecut si Budapesta a ramas in continuare doar punct pe harta in drumul nostru catre vecinii lor, la ski in Austria. Cuplat cu orarul bun peste weekend de zbor, mi s-a parut o idee de neratat, asa ca am bookuit rapid zbor pentru toti 4 si hotel frumos cu view la panorama inscrisa in UNESCO oferita de cele 2 maluri ale Dunarii.

Am avut o seara, o zi plina si inca jumatate de duminica la dispozitie sa prezentam copiilor ce am considerat mai interesant pentru ei in Buda si Pesta, cele 2 orase care s-au unit in capitala Ungariei, si cred ca s-au distrat maxim.

6 idei de activitati cu copiii in Budapesta

Aquaworld, balaceala cu aer oriental, distractie garantata cu copiii in Budapesta

Din mai multe surse ne fusesem recomandat parcul acvatic Aquaworld, si cum suntem mari fani piscine si inotat si balaceala, l-am pus pe lista de must do. Ma incomoda un pic faptul ca e la cam jumatate de ora de mers de centrul Budapestei, ceea ce insemna ca am fi pierdut o ora pe drum, si cand stai doar 2 nopti, fiecare ora este pretioasa.

Dar uitindu-ma eu mai bine pe google maps, mi-am dat seama ca de la aeroport se face doar sub jumatate de ora pana la Aquaworld, si de acolo drumul oricum trebuia facut pana in oras. A fost cea mai buna solutie ca sa includem si acest obiectiv in planul nostru in Budapesta, si pe Lucas l-a distrat ca din avion ne-am dus direct in piscina.

Aquaworld este un parc acvatic mare, cu o multime de piscine si topogane (noi am stat mai mult indoor, are insa si parte afara), si ce il diferentiaza de alte centre acvatice de genul acesta este atmosfera desprinsa dintr-un film cu Indiana Jones, cu statui orientale gigantice, stanci sculptate si poduri agatate si miscatoare, totul sub un dom urias de sticla. Lucas a testat toate topoganele pe care avea voie sa se dea la inaltimea lui, si Ema s-a balacit la maxim in piscina de bebelusi si impreuna cu mine in zona de jacuzzi.

Budapesta este capitala europeana cu cele mai multe izvoare termale, si tare am fi dus copiii si la alte „bai” celebre, Széchenyi si Gellert sunt vizitate de noi data trecuta, dar aici zonele cele mai frumoase erau outdoor, si afara era cam frig si vant, asa ca am lasat distractiile acestea pentru alta data.

Sus deasupra orasului, cu funicularul pe Buda Hill

De la geamul camerei noastre de hotel se zarea dealul Buda, in varful caruia troneaza maiestuos Buda Castle. Si in laterala castelului: funicularul. Nu a fost mare dezbatere sa punem pe primul loc dimineata aceasta experienta, asa ca am traversat Chain Bridge si… ne-am speriat de coada de turisti care isi dorea aceeasi experienta ca si noi. Ne-am speriat insa degeaba, coada a mers foarte repede, pe deal urca 2 funiculare, foarte rapid si cu o capacitate mare de turisti in fiecare.

Ema a dormit toata aceasta distractie, insa Lucas, fan mare de lifturi, funiculare si telecabine a trait din plin momentul. Sus nu ne-am plimbat decat putin pe langa Buda Castle (noi fusesem data trecuta, si curtea pavata cu pietre nu era compatibila cu carutul nostru in care dormea Ema sclifosita la miscari prea bruste). Am oprit la o terasa deasupra orasului sa admiram la o cafea Dunarea, podul, traficul de barci si vapoare si apoi am coborat pe jos pe o alee crosetata printre copacii de pe deal.

Un loc bun de mers cu copiii mai nestiut in Budapesta: Armata de topogane de pe Gellert Hill

Alaturi de Buda Hill este un alt deal, mai stancos, Gellert, care iti ofera de asemenea privelisti superbe la Dunare si care are la baza sa celebrul SPA termal cu acelasi nume. Si pe la jumatatea dealului, la 5 minute de mers de Gellert SPA, in parcul in panta in care te poti plimba, te poti deplasa intre doua alei paralele printr-o sumedenie de topogane in paralel: tunel, in forma de S sau late cat sa se dea 2 impreuna. A fost mare distractie mare pentru copii sa incerce fiecare topogan in parte, si la sfarsit Lucas si-a anuntat preferatul: cel tunel, de altfel si cel mai abrupt.

 
Update 2021: pozele de mai sus sunt de dinainte de renovarea locului de joaca. In 2021 l-am regasit complet schimbat. Ideea unui parc doar cu topogane a fost pastrata, dar topoganele sunt toate noi, si foarte faine (si amuzante). De data aceasta Ema a fost principala beneficiara, s-a distrat teribil la parcul cu topogale de pe dealul Gellert.

La joaca printre creioane colorate gigantice

Un alt loc de joaca foarte original, situat insa in capatul celalalt al dealului Gellert, langa Citadela. De ambele am aflat de pe un forum in care localnicii recomandau activitati in Budapesta, si amandoua au distrat la maxim copiii.

De data aceasta din creioane gigantice de toate culorile sunt construite trasee si cataratori pentru copii. Si o ascutitoare uriasa invita copiii sa se invarta pana… ajung cu capul in jos. Dupa ce cei mici se zbenguie in voie puteti merge si pana la Citadela, care ofera privelisti superbe asupra orasului, ca si Buda Castle de altfel, motiv pentru care noi nu am mai mers, ci am cautat un restaurant, foarte aproape, cu panorama splendida de asemenea.

ZOO Budapesta, un loc magic pentru copiii nostri

Animalele sunt rasfatate tare la zoo Budapesta, cel putin asa este reclama, si noi nu am fost dezamagiti in vizita noastra. Poti sa hranesti tot felul de animalute, si, chiar sa mangai canguri in zona australiana. Vezi girafe, elefanti, crocodili, maimute si cate si mai cate animale, fiecare cu casuta sau, dupa caz, palatul ei, iar highlight-ul vizitei noastre a fost spectacolul dat de doua foci jucause si istete, care s-au intrecut in salturi, jocuri cu mingea si tot felul de giumbuslucuri.

Dupa vizita la zoo poti sa prelungesti distractia traversind soseaua din fata intrarii, pana in City Park, unde poti hrani rate, te poti plimba, calari, sari pe trambulina, lua masa la una din terasele din jurul lacului sau testa locurile de joaca.

RiverRide cu copiii, un autobuz un pic altfel pe strazile si apele din Budapesta

Doar primele 5 puncte sa fi fost in programul nostru de weekend in Budapesta, si ne-am fi intors super incantati. Dar poate cea mai originala si neobisnuita distractie a fost cea din ultima zi de dimineata, cand am mers cu un autobuz care la jumatatea drumului s-a scufundat in Dunare.

Da, pe numele sau RiverRide, acest autobuz galben, cu ochi si gura, este primul autobuz amfibiu din Europa, si la lansarea sa acum un an a starnit panica printre trecatori, care au sunat la Urgente sa anunte o masina cazuta in apa.

Pornesti din centru, din fata Chain Bridge, si soferul autobuzului te plimba pe la principalele monumente din Pesta. Apoi ajunge pe malul apei, si soferul lasa locul la volan unui capitan, pentru ca autobuzul intra in apa (pe o rampa, starnind valuri pana la geamuri).

Transformat astfel in barca, te plimba un pic in susul si in josul Dunarii, pe langa Insula Margareta si alte atractii turistice, inainte de a reveni cu rotile pe sosea, si a te lasa, dupa 1h jumatate de descoperit Budapesta, de unde te imbarcasei initial.

Cam acesta a fost programul nostru de 2 nopti in Budapesta cu copiii. Am mai adaugat plimbari pe faleza Dunarii, testat prajituri la cafeneaua istorica Gerbeaud si o cina romantica (sau nu chiar, placuta doar si cu vedere frumoasa la Buda Castle, doar eram cu copiii) pe una din barcile ancorate pe marginea fluviului si transformate in restaurant.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare