Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2016 - 4 roadtrips in 4   >  O zi in Skopje cu copiii, inceput de roadtrip in Macedonia

4 roadtrips in 4: Toamna ne plimbam prin Balcani si exploram Macedonia cu copiii. Primul popas: Skopje

Macedonia a fost o tara in premiera si pentru noi, nu doar pentru copiii nostri, asa ca un roadtrip prin aceasta tara balcanica trebuia sa inceapa cu Skopje. Tocmai bine, capital Macedoniei este la 3h jumatate de Sofia, unde am aterizat din Bucuresti si de unde ne-am inceput plimbarea.

Cum a fost in Skopje si Macedonia cu copiii?

Trebuie sa recunosc ca am avut ceva emotii sa pornim la drum cu copiii intr-o tara in care nu mai fusesem, fosta comunista deci nu foarte dezvoltata, ne-membra UE, la granita cu Albania si Kosovo, despre care auzi atatea si atatea povesti (nu bune).

A contribuit la nesiguranta mea faptul ca nu am gasit nicio postare pe vreun blog de parinti calatori despre experiente de travel cu copiii in Macedonia, dar si faptul ca google nu mi-a intors mare lucru la cautarea standard inainte de o excursie „things to do in Macedonia with kids„.

Insa Macedonia s-a dovedit mai mult decat kid friendly. Am gasit locuri de joaca prin toate locatiile in care am fost, hotelurile ne-au dat patut de bebelus, iar cel din Skopje avea in fiecare zi o surpriza dulce pentru Lucas, iar in toate restaurantele am primit scaun de copil la masa.

Peste tot m-am simtit in siguranta, si cand am mers aproape de granite cu Albania toti macedonenii ne-au recomandat sa le facem o vizita si vecinilor lor, laudindu-le mancarea si spunind ca nu avem de ce sa ne fie frica (din pacate, cu masina inchiriata nu aveam voie).

Seara in Skopje

Am ajuns seara tarziu in Skopje si am apucat sa vedem doar un pic panorama centrala a orasului, de la geamurile camerei noastre. Citisem de renovarea cu arhitectura extravaganta prin care trece de cativa ani Skopje, de comparatii cu Las Vegas si excesele lui, si de la prima impresie nu a dezamagit. Cladiri impozante, cu multe coloane si statui masive, o multitudine de poduri si 2 corabii gigantice pe un canal ce nu are nicio legatura cu vreo mare.

Plimbare prin Skopje cu copiii

Ziua petrecuta in Skopje a inceput cu o coada. Da, ca in orice tara fost comunista, si macedonenilor le place sa stea la coada. De data aceasta, noi, si multi, mult prea multi oameni, am stat la coada la un provider de telefonie, pentru ca Macedonia nu are acord de roaming ieftin cu UE, si a trebuit sa ne cumparam o cartela locala sa avem acces la internet pe drum.

De abia dupa aceea ne-am inceput plimbarea prin piata centrala, cu impozanta fantana si statuie a lui Alexandru Macedon, pe la Arcul de Triumf care inca poarta urmele unei revolte colorate impotriva guvernului, cand protestatarii au aruncat cu bombe cu vopsea in noile cladiri si monumente ridicate pentru reconstruirea capitalei, pe podul de piatra impozant si pana in centrul vechi, Bazarul cu stradute inguste si pietruite, de unde iti poti cumpara inghetate si delicatese turcesti, dar si bijuterii de aur, posete sau blanuri.

Am trecut pe langa zidurile fortaretei, dar nu am intrat, si am terminat plimbarea la casa memorial a Maicii Tereza, o constructie recenta, cu o arhitectura foarte interesanta, dar care m-a dezamagit prin lipsa de informatii (erau expuse doar poze si piese de mobilier).

Cu gondola deasupra Skopje

Dupa explorarea centrului orasului, a urmat o urcare pe munte. Chiar din centrul orasului se poate lua o telegondola pentru a urca pe muntele Vodno, loc minunat de plimbari cu vedere in jos catre Macedonia, dar si de admirat Crucea Mileniumului, gigantica, de peste 60m, inaltata aici.

Bonus pentru cei cu copii: chiar langa cruce este amplasat un loc de joaca, cei mici se pot desfasura in voie in timp ce parintii stau la o cafea (in soclul crucii este deschisa o cafenea) si admira panorama.

Copiii dorm in masina, si noi exploram Apeductul roman de langa Skopje

Dupa aventura pe munte, copiii s-au culcat, iar noi am purces la o plimbare cu masina. Foarte aproape de Skopje poti trece in Kosovo, insa fiind cu masina inchiriata nu am avut voie sa trecem granite, asa ca ne-am multumit sa vedem Apeductul roman, o constructie antica si impresionanta insa lasata in paragina, pe un camp invadat de oi, si ne-am intors in oras.

Ne-am incheiat ziua cu o balaceala la piscina hotelului si apoi am iesit tot in piata centrala, sa o admiram de data aceasta luminata si sa mancam la una din multele restaurant cu terasa.

Unde ne-am cazat cu copiii in Skopje?

Am ales hotelul Marriot si datorita pozitionarii (fix in piata centrala, cu view la Stone Bridge, fortareata, statuia lui Alexandru Macedon si bazar), dar si datorita facilitatilor oferite. Am putut rezerva in apartament in care am stat confortabil cu Lucas si Ema, si seara ne-am putut balaci la piscina (micuta, dar cu un Jacuzzi foarte cald si de dimensiuni generoase). Mi-a placut si lounge-ul de luat micul dejun, intr-un fel de curte interioara, foarte luminous si primitor cu cei mici.

Intreg roadtrip-ul nostru prin Macedonia: Harta traseului / O zi in Skopje / Vizitind spectaculosul canion Matka / Plimbari pe malul lacului Ohrid / Prin muntii Macedoniei: Merovo, Krushevo, Stone Dolls

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare