Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2016 - 4 roadtrips in 4   >  2 zile la Mos Craciun, in Rovaniemi, Laponia

Am ajuns seara tarziu in Rovaniemi, tocmai in Laponia, dupa un drum de 2 ore de la Lulea, nordul Suediei, am mancat, ne-am minunat de poza mare cu Mos Craciun din liftul hotelului si ne-am culcat.

>> De fiecare data cand am vizitat Laponia am facut-o cu o combinatie destul de lunga si anevoioasa de zboruri cu escale, fie prin Suedia, fie prin Finlanda. Insa daca vrei sa ajungi in decembrie 2023, in mini vacanta de 1 decembrie, direct la Mos Craciun acasa in Rovaniemi, Family Travel Bubble organizeaza singurul charter direct din Bucuresti si Cluj inspre Cercul Polar – Citeste aici detalii despre vacanta de grup pentru familii la Mos Craciun cu zbor direct spre Rovaniemi in Laponia din Bucuresti si Cluj

>> Vezi oferte de cazare in Rovaniemi

Intalnirea cea importanta, acasa la Mosu, o programasem ca prima activitate in dimineata urmatoare, asa ca dupa micul dejun am pornit spre Santa Claus Holiday Village, unde isi are biroul Mos Craciun. Vara fiind, nu se imbulzeste lumea aici, asa ca am putut sta pe saturate si chiar repeta poza oficiala, pentru ca nu ne-a placut cum am iesit in prima. Am aflat ca Mosul e fan fotbal si stie de Steaua Bucuresti, si Lucas a schimbat, foarte emotionat, cateva cuvinte (traduse de noi) cu el. Ema, la primul contact cu asa personaj ciudat, nu a stiut prea bine daca trebuie sa rada sau sa planga, dar s-a luat dupa noi si pana la urma s-a distrat.
 

Sa invatam despre zona arctica, despre Laponia, casa lui Mos Craciun

Cum incepuse un pic ploaia, am parasit satul Mosului fara sa mai ajungem unde mai doream, si ne-am dus la Arcticum, un centru cultural si muzeu dedicat zonei arctice, care l-a tinut pe Lucas atent in jur de 2h.

Plimbari prin Rovaniemi

Sfarsitul vizitei la muzeul Arcticum a coincis cu oprirea ploii, asa ca am preferat sa iesim afara, sa exploram putin imprejurimile. Ne-am oprit pe malul raului Kemijoki, pentru a admira cel mai frumos pod al orasului, Lumberjack Candle Bridge, cu o lumina aprinsa tot timpul in varful turnului de sustinere.

Apoi am urcat pe cel mai inalt punct din oras, pe dealul Ounasvara, si ne-am plimbat prin paduri. Iarna, dealul se transforma in centru de sporturi de iarna, fiind dotat cu un telescaun si fiind amenajate mai multe partii de diferite grade de dificultate (acum vara erau marcate partii pentru mountain bike).

 

Ce animalute ii tin companie lui Mos Craciun in Laponia oare?

Somnul de pranz copiii si l-au facut in masina, in drum spre un oras aflat la 70 de km distanta, Ranua, unde se gaseste cel mai Nordic zoo European: Ranua Wildlife Park. Am admirat tot felul de animale existente in zonele polare, dar, oricit am asteptat, ursul polar a ramas bine ascuns la el in vizuina, si nu ne-a incantat cu o aparitie. Ce ne-a placut la fel de mult ca plimbarea in natura si salutatul animalelor au fost locurile de joaca impanzite prin parcul gradinei, extreme de originale si interesante, pe care amandoi copiii le-au apreciat din plin.

Vizitatorii lui Mos Craciun la joaca prin Laponia

A doua zi am continuat descoperirea orasului lui Mos Craciun cu forte proaspete. Citisem de un loc de joaca pe malul raului insipirat din caracterele din celebrul Angry Birds, asa ca direct acolo ne-am dus dupa micul dejun. Amandoi copiii s-au distrat pe topogane si catarindu-se printre pasari furioase, profitind de soarele puternic de pe cer.

Urmatorul punct in agenda noastra a fost cel de-al doilea muzeu interesant pentru copii din Rovaniemi, PILKEN, o bijuterie de muzeu interactiv, cu si despre padure, unde cei mici pot testa meserii precum cea de padurar sau tamplar, si pot intelege cum se transforma lemnul in hartie, dar si afla o gramada de informatii despre paduri si de ce este important sa le protejam. Ca si Arcticum, s-a dovedit un muzeu extreme de bine facut, si care stie sa capteze atentia micilor sai vizitatori, dar si a parintilor lor.

Pasind peste Cercul Polar

La pranz ne-am reintors la satul lui Mos Craciun. Cu o zi inainte, din cauza ploii, nu facusem mai multe activitati interesante. De data aceasta nu l-am vizitat pe Mosul, ci pe renii sai, pe care cei mici I-au hranit cu Frunze, si ferma de husky de alaturi, unde ne-am distrat intr-o plimbare cu atelajul tras de mai multi catei simpatici. Vizita am incheiat-o cu o poza in timp ce paseam peste Cercul Polar, de altfel chiar in ziua in care Ema a implinit 1 an.

> Vezi oferte de cazare in Rovaniemi

Nu se putea fara un hike cu aer arctic

Dupa ce am mancat cel mai popular fel de mancare de aici, o supa crema de ciuperci de padure, am decis ca e timpul pentru o mica plimbare prin padure, pe potecile special amenajate in Arctic Circle Hiking Area, care te purtau pe insule, pe langa rauri si lacuri.

Dupa aproape 2h de plimbare in natura, ne-am urcat in masina pentru a continua roadtrip-ul nostru, mai inspre nord, tot in Laponia, dar zicindu-i la revedere lui Mos Craciun.

>> Vezi oferte de cazare in Rovaniemi

Roadtrip nordic de vara: Traseul prin 3 tari scandinave / 2 zile in Stockholm / In vizita la Mos Craciun in Rovaniemi / O noapte cu aurora boreala, intr-un iglu de sticla / Popas in Inari / La capatul de nord al Europei, Nordkapp / Popas in Lillefjord si hike la cascada iubirii / Hammerfest, orasul ursilor polari / Alta si catedrala aurorei boreale / Plimbare de dupa amiaza si o noapte la in design hotel, in Oslo

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare