Sus
  >  Rezolutii de calatorii   >  2016 - 4 roadtrips in 4   >  Roadtrip cu copiii in Finlanda -> Inari si popas in centrul culturii si populatiei SAMI

Drumul nostru catre nord de la iglu-ul in care ne-am petrecut o noapte la Kakslauttanen a trecut prin Inari, oras in nordul Laponiei, Finlanda, in mijlocul unei zone pline de lacuri si centrul cultural al populatiei sami. De altfel, in Inari, oras cu densitate mica de populatie, dar cu 4 limbi oficiale (finlandeza si 3 dialecte diferite de sami), se gaseste SIIDA, muzeul dedicat acestei culturi a zonelor scandinave nordice, sami, care a fost tinta unui popas amplu in drumul nostru spre Norvegia.

In jurul orasului Inari sunt o sumedenie de lacuri, si nu am rezistat sa oprim din loc in loc sa le admiram. Vara te poti plimba cu diferite ambarcatiuni pe ele, iar iarna ingheata si se organizeaza tururi cu snowmobilele.

Un muzeul senzational in Inari, Finlanda

SIIDA merita cu prisosinta un popas. Muzeul are 2 parti. In interior afli o sumedenie de informatii despre obiceiurile celor ce infrunta friguri mari pe timp de iarna in zona nordica, dar si despre fauna, flora, caracteristici ale reliefului, dar si diferentele foarte mari intre anotimpuri. Ca toate muzeele vizitate in Finlanda, SIIDA este un muzeu cu multe elemente interactive, cu multe exponate interesante, care capteaza si informeaza pe cei mici.

Dar partea noastra preferata nu a fost cladirea principala, cu expozitia indoor, ci parcul muzeului, un fel de muzeu al satului, un traseu prin padure pe langa diferite constructii tipice lapone din diferite perioade ale istoriei.

Din Inari, trecem granita din Finlanda inspre Norvegia

Pe seara, dupa un drum de peste 5h, dar prin peisaje superbe finlandeze si apoi norvegiene, am ajuns la Honnigsvag, unde ne-am cazat in seara aceea, cel mai apropiat oras de Nordkapp. Prin Finlanda, drumul s-a derulat in fata noastra ca o panglica sau sina unui rollercoaster, printre lacuri, dealuri si paduri la inceput, si apoi doar arbusti din ce in ce mai scunzi pe masura ce ne apropiam din ce in ce mai mult de nord.

Peisajul s-a schimbat dramatic dupa trecerea granitei in Norvegia. Dealurile calme finlandeze au facut locul muntilor, si nu foarte mult a trecut pana cand am ajuns pe malul primului fiord intalnit in aceasta excursie (si primul pentru copii, Norvegia fiind si pentru Lucas o tara noua).

Tarziu seara am ajuns in Honnigsvag unde am poposit 2 nopti, si cel mai aproape oras de Nordkapp ne-a intampinat cu o ploaie torentiala si rece (care spre norocul nostru s-a potolit pana a doua zi), asa ca ne-am dus direct la caldura in hotelul nostru de pe malul apei.

Roadtrip nordic de vara: Traseul prin 3 tari scandinave / 2 zile in Stockholm / In vizita la Mos Craciun in Rovaniemi / O noapte cu aurora boreala, intr-un iglu de sticla / Popas in Inari / La capatul de nord al Europei, Nordkapp / Popas in Lillefjord si hike la cascada iubirii / Hammerfest, orasul ursilor polari / Alta si catedrala aurorei boreale / Plimbare de dupa amiaza si o noapte la in design hotel, in Oslo

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare