Sus
  >  Destinatii   >  4 zile de roadtrip prin Normandia (si un pic prin Bretania)

Inca sunt in proces de a smulge pandemiei inapoi planurile pe care a trebuit sa le anulez abrupt in primavara lui 2020. Unul dintre ele: un long weekend roadtrip prin Normandia, pe care am reusit sa il infaptuim de abia un an si jumatate mai incolo, la inceput de august 2021.

Cum am ajuns in Normandia?

Nu prea ai multe optiuni din Bucuresti, decat sa iei un zbor spre Paris. De acolo am inchiriat masina, si ne-a mai luat inca 3 ore si ceva pana am ajuns in Normandia, pe coasta Atlanticului, in apropiere de Mont St Michel.

Dar sa o luam pe rand, am stat 4 zile pe malul oceanului, si iata care ne-a fost traseul de roadtrip, prin Normandia si un pic prin Bretania (unde trebuie sa revenim pe indelete).

Ne-am cazat la un castel in Normandia!

Intai si intai am poposit la cazarea noastra pentru doua zile, un castel cochet la doi pasi de ocean si Mont St Michel, pe numele lui Chateau de Boucéel, un loc minunat.

De dimineata ne trezeam si ne plimbam prin parcul castelului, pe unde se plimbau si gaste si gaini, locatare cu drepturi depline pe domeniu. Parcul castelului, cu lac si poduri ornamentale, de inspiratie engleza, adapostea si o piscina, in spatele vechii ferme de pe domeniu, unde seara erai asteptat, chiar de conte si contesa, la o masa in familie.

>> Rezerva Chateau de Boucéel

Mont St Michel, un loc din alta lume

Doamne de cand imi doresc sa ajung aici! Mereu insa ma speriau fie pozele cu hoarde nesfarsite de turisti, fie frigul, vantul si ploaia din off season. De data aceasta, pariind pe pandemie, ne-am facut curaj. Pariul insa a fost doar pe jumatate castigat: turistii straini lipseau, dar parizieni evadati de acasa erau din plin. Una peste alta insa, a fost magic! Biserica din mijlocul unei insule stancoase, insula doar la maree joasa, are ceva cu totul aparte, te face sa te simti in alta lume.

Intai am parcat, in parcarea la peste 3km distanta de insula. Apoi am luat-o la pas, intai pe alei, apoi pe podul care traverseaza zona de nisip pe care un flux mare o acopera total. Iar de la poarta insulei incepe urcusul, pana ajungi la abatia Mont St Michel, pe stradute inguste, scari, ziduri, mai multe drumuri sunt posibile pana sus. Singurul loc pentru care ai nevoie de bilet este abatia, iar acum, pe pandemie, ai nevoie in plus si de rezervare pentru ora dorita, dar si de certificat verde (de vaccinare, testare, sau deja trecere prin covid).

Cel mai cunoscut restaurant (inscris si in ghidul Michelin) este La mere Poularde, la care ne-am fi bucurat sa gasim loc de rezervare. In schimb am mancat sus, pe ziduri, cu vedere la nisipul inca umed de la marea ce tocmai se retrasese, la La Vieille Auberge.

Pointe du Grouin du Sud – cel mai frumos loc de panorama cu Mont St Michel

De la Mont St Michel pana la Pointe du Grouin du Sud nu faci mai mult de 15 minute cu masina, dar merita sa ajungi si aici, pentru a admira biserica din varful muntelui-insula dintr-o alta perspectiva. In plus, este amenajat si un mic loc de picnic cu aceasta panorama fabuloasa!

Cancale, surpriza placuta din Bretania

Planul era sa vizitam St Malo sau Dinan, dar la sfatul gazdei noastre, si dintr-un impuls, am ajuns in Cancale. Scuze, St Malo si Dinan, musai va vizitam data viitoare, dar Cancale a fost pur si simplu minunat. 

Ne-am cumparat un platou cu stridii din Piata de stridii, un cidru si un vin alb langa, si am stat, asa cum face toata lumea, pe plaja sa le mancam. Apoi am luat in lu f si in lat faleza si digurile, ne-am uitat la toate magazinele care vindeau bluze bretone in dungi, am mai mancat o inghetata si o clatita, a fost cu adevarat o dupa amiaza pe malul oceanului perfecta.

Si ce ocean! Cu nuante azurii si turcoaz cum poate doar in Zanzibar am mai vazut, cu ferme de stridii (similare celor de alge din apele Zanzibarului) accesibile doar la reflux, marginit de casute colorate, insirate ordonat.

Am urcat pana la monumentul dedicat eroilor din primul si al doilea razboi mondial, pentru a admira mai bine apele calme ale Atlaticului, inainte de a pleca inapoi in Normandia. Pentru ca da, Cancale a fost scurta noastra incursiune in Bretania.

>> Cauta cazari in Cancale

Sainte Quentin sur le Homme, un sat plin de flori si un restaurant inscris in Ghidul Michelin ne-au incheiat prima zi fantastica de roadtrip prin Normandia si Bretania

Vara in Normandia trebuie din vreme sa iti faci rezervare la restaurant, iar noi am avut mare noroc ca am gasit o masa la Le Gué du Holme, un restaurant gastronomic, inscris in Ghidul Michelin, intr-un sat cu casute pline de flori la ferestre. Inainte si dupa masa ne-am plimbat un pic prin micul sau centru colorat si inflorit, Sainte Quentin sur le Homme fiind unul dintre „village fleuri” din Franta.

Plaja Omaha, invatind despre Al Doilea Razboi Mondial

Trebuie sa recunosc ca, desi la un liceu de top, subiectul istorie a fost unul cu desavarsire ignorat in educatia noastra. 2 ani din 4 am fost doar trecuti prin mainile a diversi profesori suplinitori, iar ceilalti doi am avut istoria pe post de materie de umplutura, la care puteam pleca acasa pentru ca nu venea nimeni sa ne predea nimic. Asa ca ma bucur teribil cand pot invata acum, mare, istorie direct la fata locului. Mai ales asa o parte importanta a istoriei recente din Europa, cum este cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Intai ne-am plimbat pe plaja Omaha, una din cele cateva plaje pe care au debarcat americanii, iar apoi, profitind de ploaie, am mers la filmul si micul muzeu dedicat D-Day.

Pointe du Hoc, in continuare invatind in plimbare despre D-Day

De la Omaha Beach pana la Pointe du Hoc sunt doar cativa kilometri, asa ca nu se putea sa nu mergem si aici. Pe deoparte este o locatie panoramica minunata, cu plajele si stancile din jur, si pe de alta parte este un alt loc foarte important in desfasurarea evenimentelor din acel iunie, care au dus la terminarea razboiului. Un traseu pe care il recomand, interesant din punct de vedere istoric, frumos din punct de vedere al locatiei.

Honfleur, un orasel atat de simpatic!

Am pornit din nou la drum, inspre nord, intrind in Haute-Normandie (Normandia Superioara) si am poposit in Honfleur, un oras atat de frumos incat nu ne-am putut opri cateva ore bune din plimbari.

Intai am mers prin portul inconjurat de casute, una mai draguta ca cealalta, apoi pe malul Senei, la varsarea ei in Atlantic, pe faleza si apoi prin cele doua parcuri foarte verzi, pana pe plaja chiar intre rau si ocean.

Dar orasul e frumos si pe deal in sus, cu stradute cochete, dedicate artelor si mancarurilor traditionale, pe langa biserica inedita din lemn din mijlocul Honfleur.

>> Cauta cazari in Honfleur

Etretat, gradinile si falezele sale

Daca esti familiar cu picturile lui Monet, nu se poate sa nu fi retinut arcurile din stanca alba, deasupra valurilor, pictate des de marele pictor impresionist. Acestea sunt la Etretat, prapastii albe maiestuoase (din creta) in stanga si dreapta micului sat de pescari, cu arce sapate de valuri in ele, o priveliste impresionanta!

Imi plac tare mult astfel de trasee pe deasupra stancilor ce de pravalesc in apa (cum gasim si la Moher Cliffs in Irlanda or 12 Apostoles in Australia), si ne-am bucurat din plin de ziua de drumetie, 15 kilometri in stanga si in dreapta lui Etretat, pentru a admira pe indelete falezele. Intr-o parte a orasului traseul incepe cu cateva platforme de belvedere amenajate, in cealalta parte cu o bisericuta ce vegheaza plaja si casele de sub.

Dar in Etretat nu doar falezele de creta alba ne-au fascinat, ci si Gradinile fanteziste, neo futuriste, amenajate intr-unul din punctele inalte ale orasului, ce te plimba printre statui care mai de care mai stranii, intr-un univers floral aproape magic.

Dupa amiaza am incheiat-o pe plaja, la una din numeroasele terase ce servesc stridii si clatite cu caramel sarat, plaja cu pietre rotunde, slefuite de valuri, cu panorama la arcele sculptate in faleze.

Un alt castel ne-a gazduit in Etretat

Unul dintre cele mai sarmante hoteluri de pe coasta Atlantica a Frantei, Donjon – Domaine StClair, este gazduit intr-un mic castel anglo-normand din secolul 19, in mijlocul unui parc cu flori. Piscina si terasele sale au vedere catre stancile ascutite de langa Etreatat, iar restaurantul cu o stea Michelin te asteapta intr-o incapere cu peretii desenati de designerul JC Castelbajac, un marchiz el insusi.

>> Rezerva Le Donjon – Domaine St Claire
>> Cauta alte hoteluri disponibile in zona Etretat

Ne-au ramas atatea pe lista, incat avem deja planuri pentru 2-3 roadtrip-uri viitoare prin Normandia si Bretania

In primul rand, ne-a ramas pe lista Bretania cu totul! Am auzit ca este absolut superba, si din cate am vazut in Cancale tindem sa dam dreptate zvorurilor. Vom incepe data viitoare cu St Malo si alte orasele, precum Dinan si Dinar, si vom continua spre sud apoi. In Normandia ne-ar fi placut sa vizitam si restul plajelor pe care a avut loc debarcarea D-Day, si tare as fi oprit la muzeul Christian Dior din Grandville, dar si la Gradinile lui Monet. Toate acestea insa, si probabil multe alte orasele faine si plaje superbe, au ramas pentru alte weekenduri a la francais.

Sfarsit de roadtrip prin Normandia cu o plimbare prin Paris

Din Etretat in Paris faci undeva la 2h si jumatate, si cum mai aveam un pic pana la avion, am poposit pe malul Senei pentru o mica plimbare prin Orasul Luminilor, pe care nu il mai vazusem de peste 8 ani.

Acest post poate contine linkuri afiliate. Textul si pozele pot fi preluate doar cu acordul travelista.ro.
Pentru discutii antrenante despre calatorii in familie, te asteptam si pe facebook, in Grupul calatoriilor in familie. Grupul Familiilor Calatoare